octombrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
"Cum se face o animaţie?" - Din manualul iubitorului de Anim'est... Se ia o seară plăcută de joi la frecventatul Cinema Patria, în prezenţa distinsului domn Daniel McCoy, director tehnic şi angajat al Studio-ului PIXAR din 1989. Da, aţi auzit bine, PIXAR, cel cu lampa de birou care se uită ghiduş la tine înainte să înceapă genericul filmului. Se referenţiază, pentru aducere aminte, filme de animaţie precum Finding Nemo, Up, Toy story 3, ca să stabilim nivelul de încredere în invitatul din faţa ochilor noştri. Se proiectează cel mai nou scurtmetraj de animaţie al lor, La Luna, o poveste teribil de drăguţă, cu o proporţie de înţelepciune şi inventivitate aproape alchimică - trei generaţii de bărbaţi ai aceleiaşi familii, bunic, tată, fiu, merg să curăţe stelele de pe Lună. Se porneşte apoi, prin vocea şi intervenţia domnului McCoy, o călătorie prin viaţa acestui scurtmetraj, de la primele storyboard-uri (desene realizate de mână, de către regizor, pentru a reflecta povestea) până la versiunea finală, prelucrată cu ajutor calculatorului şi a noilor tehnologii. Ei bine, nu e chiar aşa uşor cum şi-ar închipui unii.

M-aţi crede, de exemplu, dacă v-aş spune că pentru realizarea personajelor a fost necesară mai întâi o etapă serioasă de documentare, constând în studierea unui număr mare de fotografii cu oameni care să semene cu personajele imaginate de autor, apoi intervenţia mai multor artişti grafici care să prezinte propriile versiuni stilistice, ca mai apoi să fie chemat un sculptor care să realizeze modelul personajului în 3D, adică în lut? Cromatic, s-a pornit de la tenta pe care desenul cu acuarele (culori de apă) o lasă pe hârtie, încercând să se reproducă acest efect cât mai mult. Ba mai mult, cei de la PIXAR au angajat chiar pe cineva care să studieze reflexiile Lunii în apa mării din realitate ca să o poată reproduce întocmai în animaţie. Nu ţi-e uşor nici cu 5 minute de fantezie...

Pe lângă toate aceste demonstraţii de profesionalism, PIXAR demonstrează cum se poate face din animaţie o industrie sănătoasă care să producă şi să vândă poveşti frumoase, bine gândite şi realizate, ca urmare a unui efort, răsplătit ulterior pe măsură. O onoare că am aflat asta chiar de la un reprezentant al lor.

Cu apetitul deschis pentru animaţii, recomand Festivalul Internaţional Anim'est.

Descarcă programul anim'est, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus