octombrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
Trofeele Anim'est 2012 şi-au găsit câştigătorii! Gala de închidere a celei de-a şaptea ediţii a festivalului a avut loc sâmbătă, 13 octombrie 2012, la Cinema Patria.

Trofeul Anim'est merge în 2012 în Belgia. Oh Willy... (r. Emma De Swaef, Marc James Roels, 2012) i-a convins pe cei trei membri ai juriului că merită premiul cel mare întrucât este "o realizare minunată care arată exact aşa cum se simte: sensibil şi tandru, în timp ce se joacă cu o paletă subtilă de emoţii". Regizoarea Emma De Swaef nu este la prima vizită la Anim'est, în 2009 ea câştigând menţiunea specială a juriului la categoria film studenţesc.


Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, a fost acordat filmului Alois Nebel (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011), pentru "povestea puternică, spusă într-o atmosferă claustrofobică, cu un protagonist complex interpretat extrem de credibil". În lipsa regizorului filmului, a ridicat premiul Vit Prudil, deputy director la Centrul Ceh Bucureşti.


Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel, a fost adjudecat de filmul Tatăl / Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croaţia-Germania, 2012), "un mozaic curajos al unei relaţii părinte-copil eşuate care demonstrează cea mai expresivă putere a filmului de animaţie: aceea de a face invizibilul vizibil".


Juriul a acordat două menţiuni speciale pentru Film de Scurt-metraj, pentru Bendito Machine IV (r. Jossie Malis, Spania, 2012), "surprinzător de la început până la ultimul cadru" şi pentru Despre uciderea porcului / About Killing the Pig (r. Simone Massi, Italia, 2011), "un film sumbru, plin de emoţie umană şi premoniţie".Filmul finlandez Roire / Swarming (r. Joni Mannisto, 2011), "o fabulă perversă care nu putea fi spusă atât de bine altfel decât prin animaţie", a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc în timp ce Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, a mers în Bulgaria, pentru O zi anunţată / Rew Day (r. Svilen Dimitrov, 2012). Juriul compus din Ullo Pikkov, Elizabeth Harkman şi Andrei Gorzo a apreciat povestea construită inteligent şi frumuseţea desenelor.


În 2012, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, a purtat numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor şi al festivalului în general. Trofeul a fost oferit de Mădălina Roşca din partea Asociaţiei Make a Point, filmului Hunger (r. Alexei Pătraşcu, 2010). - vezi aici.

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip, a fost acordat clipului Have You Seen My Sister Evelyn (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011), pentru "o tehnică surprinzătoare, pentru cel mai ingenios mod de a introduce formaţia în scenariu, totul într-o animaţie ingenioasă, cu o idee nouă, simplă, care integrează perfect muzica", iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar s-a dus în Germania (Fish Face, r. Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012).Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj din secţiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Crăciun cu Clopoţei / Jingle All the Way (r. Chel White, SUA, 2011).

Premiul Publicului, acordat unui scurt metraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, s-a acordat filmului Cheia lipsă / The Missing Key (r. Jonathan Nix, Australia, 2011), o poveste emoţionantă pusă în imagini spectaculoase şi tandre.La ediţia 2012, Anim'est a organizat două ateliere de animaţie, unul pentru adulţi şi unul pentru copii, ambele găzduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare. Atelierul pentru adulţi a fost susţinut de doi traineri de la unul dintre cele mai mari studiouri daneze de animaţie Tumblehead: Peter Smith şi Marcus Moller, iar participanţii au realizat un videoclip în cinci zile. La atelierul pentru copii, cei mai tineri animatori, cu vârste între 8 - 13 ani, au avut posibilitatea de a face un film în cinci zile, prin tehnica cut-out, sub îndrumarea unui trainer cu multă experienţă, Rebecca Morse. Cele două materiale video au fost extreme de apreciate de spectatori. La fel de apreciat a fost şi making of-ul Anim'est 2012, realizat de Anna Florea si Adi Tudose.

După Gala de decernare a premiilor, publicul s-a putut bucura de un spectacol special susţinut de Sonja&Band. Noaptea de 13 octombrie 2012 este dedicată şi petrecerii de închidere a festivalului. Tim Hecker şi Environments vor încânta publicul pe ritmuri electronice la Club Control, de la 22.00.

Sound artist-ul canadian Tim Hecker este unul dintre cei mai apreciaţi şi prolifici muzicienii ai stilului electronic din ultimii ani, compoziţiile lui au fost descrise de-a lungul timpului ca "atmosferă structurată", "sunetul spectrului color al plăcilor tectonice" sau "ecoul electronic al catedrelor". Artistul este apreciat pentru structurile muzicale noi pe care le oferă publicului, dar şi pentru claritatea pe care o oferă sunetelor abstracte.

Filmele câştigătoare ale celei de-a şaptea ediţii a Festivalului pot fi urmărite duminică, 14 octombrie 2012, de la ora 18:30 (scurtmetrajele) şi de la ora 20.30 (lungmetrajul), la Cinema Patria.

În perioada 28-30 octombrie 2012, la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, poate fi urmărită o selecţie de filme de la Anim'est 2012, iar între 1-4 noiembrie 2012, are loc cea de-a doua ediţie Anim'est Chişinău.

Premiile anim'est 2012

Trofeul Anim'est, în valoare de 2500 de euro, acordat unui film din competiţia de Scurt Metraj Internaţional, se acordă filmului Oh Willy... (r. Emma De Swaef, Marc James Roels, Belgia, 2012)

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, în valoare de 1000 de euro, se acordă filmului Alois Nebel (r. Tomáš Luňáĸ, Cehia, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj, în valoare de 1000 de euro, oferit de Opel, se acordă filmului Tatăl/ Father (r. Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Veljko Popovic, Rositsa Raleva, Dmitry Yagodin, Bulgaria-Croaţia-Germania, 2012)

Menţiunea Specială a Juriului pentru un Film de Scurt Metraj, se acordă filmului Bendito Machine IV (r. Jossie Malis, Spania, 2012)

Menţiunea Specială a Juriului pentru un Film de Scurt Metraj, se acordă filmului Despre uciderea porcului / About Killing the Pig (r. Simone Massi, Italia, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, în valoare de 500 euro, se acordă filmului Roire / Swarming (r. Joni Mannisto, Finlanda, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, în valoare de 500 de euro, oferit de Asociaţia Make a Point ( Premiul "Viorica Bucur"), se acordă filmului Hunger (r. Alexei Pătraşcu, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, în valoare de 500 de euro, se acordă filmului O zi anunţată/ Rew Day (r. Svilen Dimitrov, Bulgaria, 2012)

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip, în valoare de 500 de euro, se acordă clipului Have You Seen My Sister Evelyn (r. Hoku Uchiyama, SUA, 2011)

Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar, se acordă clipului Fish Face (r. Alexander Dietrich, Dominic Eise, Johannes Flick, Germania, 2012)

Premiul Publicului, acordat unui scurt metraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, se acordă filmului Cheia lipsă / The Missing Key (r. Jonathan Nix, Australia, 2011)

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj din secţiunea Minimest , oferit de Canyon, se acordă filmului Crăciun cu Clopoţel / Jingle All the Way (r. Chel White, SUA, 2011)


Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint.
Program cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri instituţionali: Centrul de proiecte culturale ArCuB, Primăria Bucureşti, Centrul American, Ambasada Americii, Ambasada Regatului Ţarilor de Jos, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti.
Sponsor principal: Tazovski
Parteneri: Sony, Groupama, F64, Noumax, Canyon, Avis, Make A Point, Hub Bucharest, MindShare, Senior Interactive, Ro Image Film Distribution, MediaProDistribution, Transilvania Film, Clorofilm, Uniunea Cineaştilor din România, România Film, Media Image
Maşina oficială: Opel
Bilete prin TicketFan
Susţinut de
: Cocor Media Channel
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Digi 24, Adevărul, Ring, Pro Tv Magazin, The One, Dilema Veche, Caţavencii, 24 Fun, BeWhere!, Itsy Bitsy, Observatorul Cultural, VIP, Vice, Revista de Povestiri
Parteneri media online: Cinemagia, 220.ro, IQAds, apropo.ro, mediafax.ro, gandul.info, port.ro, cinemarx.ro, studentie.ro, filmreporter.ro, b365.ro, dordeduca.ro, HipMag, metropotam.ro, urban.ro, orasulm.eu, Agenda LiterNet, modernism.ro, feeder.ro, sub25.ro, hotcity.ro, cinefan.ro, blogdecinema.ro, Art Act Magazine, Arte şi Meserii, animationmagazin.eu, getlokal.ro, nights.ro, urbankid.ro, mami.ro, parinti.com, metalhead.ro, bestmusic.ro, postmodern.ro, qbebe.ro, divahair.ro, copilul.ro, Fram - ursul cinefil, mamica.ro


Descarcă programul anim'est, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus