octombrie 2012
După dealuri
La sfârşitul săptămânii trecute, După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, a câştigat Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. Trofeul este acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană - FEDEORA. Regizorul Cristian Mungiu s-a întâlnit cu spectatorii din Haifa, la proiecţia filmului său.

Trofeul de la Haifa se adaugă şirului de premii obţinute de film, începând cu cel pentru scenariu şi dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur la Cannes. După dealuri a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Filmul scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran stârneşte atât interesul criticii şi a presei de profil, cât şi a publicului, proiecţiile de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival şi New York Film Festival fiind sold-out cu câteva zile înainte de rulare.

La New York, unde a rulat în selecţia oficială, alături de câteva dintre cele mai apreciate filme ale anului, După dealuri a avut parte de  cronici elogioase. "Sfâşietor, de neuitat şi vizionar", scrie FilmSchoolRejects.com, una dintre cele mai apreciate şi vizitate publicaţii online de cinema de peste Ocean. "Filme atât de diferite precum «Amarcord» sau «Panglica albă» caută sursa psihologică a violenţei. Contribuţia unică a lui Mungiu este însă felul în care umanizează povestea şi conduce metafora. Acolo unde Fellini folosea sexualitatea adolescentină, iar Haneke invoca pierderea inocenţei copilăriei, regizorul român spune o poveste de dragoste", scrie criticul Daniel Walber.


După dealuri a avut parte de o avanpremieră specială şi la Paris, la finalul lunii septembrie 2012, la invitaţia Société Civile des Auteurs Réalisateurs Producteurs. Cristian Mungiu şi actriţa Cristina Flutur s-au întâlnit cu publicul francez la Cinéma des Cinéastes, într-o discuţie amplă moderată de regizorul Radu Mihăileanu. "Filmul său este, înainte de toate, o demonstraţie de fineţe, de stăpânire a tuturor resorturilor artei cinematografice", notează dramaturgul Matei Vişniec, prezent la proiecţie, în Jurnalul de duminică. "Aplauzele finale n-au făcut decât să confirme ceea ce publicul a simţit chiar din primele secunde ale peliculei, şi anume că ne aflam în faţa unui exemplu de mare artă dar şi de mare inteligenţă artistică". Filmul va intra în cinematografele din Franţa pe 21 noiembrie 2012.

După dealuri este proiectat zilele acestea şi în Coreea de Sud, la Festivalul Internaţional de Film de la Pusan (4 - 13 octombrie 2012), cel mai mare eveniment de gen de pe continentul asiatic,  ajuns la a 17-a ediţie. Pelicula rulează în secţiunea World Cinema, alături de alte câteva filme multi-premiate în festivaluri.  Supranumit Cannes-ul Asiei, festivalul de la Pusan adună cele mai importante titluri lansate în anul respectiv şi reuneşte cei mai mari producători de film. Audienţa generată de festival ajunge la cifra de 200.000.

Şi londonezii vor vedea propunerea României la Oscar între 10 şi 21 octombrie 2012, la cea de-a 56-a ediţie  a Festivalului Internaţional de Film de la Londra, cel mai prestigios şi longeviv festival din Marea Britanie. Proiecţiile sunt deja sold-out, Cristian Mungiu urmând să se întâlnească cu publicul şi cu presă britanică.

Toată luna octombrie, filmele regizate de Cristian Mungiu rulează şi la Bruxelles, în cadrul unei retrospective iniţiate de regizorii Jean-Pierre şi Luc Dardenne. Pe 16 octombrie 2012, în avanpremieră, va fi proiectat şi După dealuri, în prezenţa fraţilor Dardenne - co-producători ai filmului, prin Les Films du Fleuve -, a lui Cristian Mungiu şi a actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. Din 21 noiembrie 2012, pelicula va rula în cinematografele din Belgia şi Luxemburg, iar din 22 noiembrie 2012, în Olanda.

După dealuri are deja distribuitori în peste 35 de ţări. După ce a rulat în avanpremieră la Vaslui şi Câmpina, la finalul lunii septembrie, filmul intră în cinematografele din România pe 26 octombrie. Avanpremiera bucureşteană este programată în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie 2012. Distribuitorul filmului în România este Voodoo Films.

Parteneri media: B1 TV, TVR, Europa FM, Evenimentul zilei, Gazeta sporturilor, Ziare.com, Hotnews.com, Zile şi nopţi, Cinematique, BeWhere, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Studentie.ro, Eva.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Spectacular TV, Cărtureşti.

Regia: Cristian Mungiu Cu: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă

1 comentariu

  • un roman fericit
    Valeria T., 25.10.2012, 22:01

    Asa m-am simtit eu dupa ce am vazut Dupa Dealuri acum o ora, in avanpremiera la Leiden, in Olanda. Sala era arhiplina, olandezii sunt foarte reci dar am auzit in jurul meu oameni plangand. Domnule Mungiu, sunteti un mare regizor. Sunt muta de admiratie si asa a fost si sala, am simtit ca nimeni nu a plecat acasa asa cum a venit.
    Multumesc.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus