octombrie 2012
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2012
În a doua zi de Astra Film Festival (marţi, 16 octombrie 2012), deschiderea competiţiei şi proiecţiile de film vor fi dublate de expoziţii de fotografie, masterclassuri şi de un concertul Avant'n' Gard, programat seara, de la ora 19:00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

Secţiunea hors concours "Made in Romania" debutează marţi cu trei filme deosebite.
Fuga din rai (România, 2010, cu o proiecţie unică programată marţi, în sala Marshall, de la ora 20:00) a lui Stelian Tănase este un documentar emoţionant despre două tentative de evadare din Edenul cu poarta ferecată al comunismului.
Scrisoarea Sumnei (Hadar Kleinman-Zadock, Timna Goldstein-Hattab, Israel, 2012, proiectat marţi, de la orele 18:00, în sala Săucan, dar şi duminică, de la 17:00, în sala Marshall) este un documentar de investigaţie realizat de două regizoare israeliene despre povestea unei fete de 18 ani din Israel ce reuşeşte, cu ajutorul unui detectiv, să îşi găsească mama biologică din România.
Doina groparilor (Pavel Cuzuioc, România, 2011, cu o proiecţie unică marţi, de la 19:00, în sala Săucan), filmul eveniment din repertoriul HBO-ului din toamna lui 2011, este un documentar observaţional despre viaţa aparent paşnică a celor douăzeci de gropari din cimitirul Doina din Chişinău, singuri stăpâni peste unul dintre cele mai mari cimitire ale Europei de Est.

În holul Casei de Cultură a Sindicatelor, care găzduieşte toate proiecţiile de film de la această a XII-a ediţie, expoziţia de fotografie a lui Kathleen Laraia McLaughlin prezintă imagini ale satului Sârbi din Maramureş, strânse în albumul Culoarea fânului: Ţăranii din Maramureş (The Color of Hay: The Peasants of Maramures). Kathleen Laraia McLaughlin, profesor de artă fotografică şi cercetător principal Fulbright, a petrecut un an în România, începând din toamna anului 1999 şi a redactat o lucrare de master despre tradiţiile ţărăneşti specifice Maramureşului, înainte de contactul cu Occidentul. Fotografiile care se pot vedea în cadrul expoziţiei Astra Film Festival surprind liote de copii căţăraţi în copaci, ca-ntr-un arbore genealogic  simbolic, femei cu poalele ridicate de vânt ca-n fotografiile cu Marylin Monroe şi generaţii de femei aşezate la poză precum păpuşile ruseşti.

Masterclassul Tendinţe actuale în fotografia contemporană, susţinut de Kathleen Laraia McLaughlin, va fi ilustrat de câteva proiecte dinamice şi va avea loc marţi, de la 18:00, în sala Studio. Accesul la acest eveniment este liber, iar prelegerea va fi susţinută în limba engleză.

Al doilea masterclass al zilei, Profesia de documentarist - Petr Lom, se va desfăşura decalat: de la ora 14:00, în sala John Marshall, va fi proiectat documentarul Back to the square, continuat cu un Q&A extins. În a doua parte a întrevederii cu regizorul ceh, prelegerea, în limba engleză, va avea loc în sala Studio, de la ora 16. Temele abordate  vor fi următoarele:
1. Drepturile omului în procesul producţiei de filmul documentar - provocări etice şi practice, cu accent pe producţiile realizate în societăţi închise.
2. Independenţa şi realizarea de film documentar - cum se poate lucra de unul singur?
3. Naraţiunea - cum se construieşte o poveste captivantă?
4. Se poate trăi din film documentar? Sfaturi practice pentru distribuţie către festivaluri / televiziune / noile media, în special pentru tinerii cineaşti.

Marţi este şi ziua partenerului nostru de tradiţie TV5, care a sprijinit Astra Film Fest pe parcursul multora dintre cele douăsprezece ediţii ale festivalului. Este, pe de alta parte, şi ziua în care se vor proiecta patru filme francofone.

Ziua dedicată Franţei va începe cu un film dedicat celor mai mici spectatori, care vor putea vedea Stanislas şi pădurea de mangrove în cadrul programului Esperanto. Copii Apei.

În După tăcere ceea ce nu e rostit nu există, regizoarea franceză Vanina Vignal a fost interesată de modul în care efectele dictaturii ceauşiste se fac încă simţite în mentalul colectiv românesc. De la comunism şi urmările lui, un alt film francez ne poartă departe tocmai în lumea spiritelor, a vindecărilor şi purificărilor alături de Kara-Ool, Şamanul Suprem al Republicii Tuva. Ziua franceză se încheie cu un film despre obsesia occidentală a productivităţii muncii. Manuela Fresil descrie în Intrare personal, filmul care va încheia prima zi de competiţie a festivalului, viaţa oamenilor care lucrează în abatoare industriale.

În a doua parte a zilei, spectatorii Astra Film vor avea parte de o seară muzicală avangardistă: între orele 19:00 şi 21:00 este programat, în foaierul Casei de Cultură, concertul Avant'n' Gard. Incantaţii urbane, ritmuri ambientale, sonorităţi psihedelice fac parte din suita cu care artiştii de la Avant'n'gard vor veni la Astra Film Sibiu. Maria Balabaş (pian, voce), Mihai Balabaş (vioară, chitară, electronice), Călin Torsan (instrumente de suflat şi de jucat) şi Gabriel Bălaşa (percuţii) alcătuiesc o formaţie construită în jurul ideii de naturaleţe, îmbinând muzica improvizată cu poezia vorbit-cântată.

***
ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film - departament al CNM Astra - si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC),
Un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Co-producator: TVR
Parteneri media: TV5, HBO, Discovery Channel, TVR1, TVR Cluj, Digi24 HD, Digi Film, Ca-n filme, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio France International,  Kiss FM, Evenimentul Zilei, Hotnews.ro, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Profil Cultural, Sibiu100%, Realitatea Tv Sibiu, Antena1 Sibiu, Tv Sibiu, Eveniment Tv, Eveniment FM, Eveniment Online, CinemaRX.ro, FilmReporter.ro, Liternet.ro, Art Act Magazin, TOTB.ro, BeWhere!, OrasulMeu.eu, InOras.ro
Parteneri: Centrul Ceh, Fundaţia Raţiu, Fundatia pentru Parteneriat, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei, Ambasada Statelor Unite, Ambasada Frantei, Lectoratul Francez, Institutul Francez, Gedeon Programmes, Asociaţia Project Esperanto, Maj Productiones, Les enfants de cinema, Vizafle
Parteneri locali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Teatrul Naţional Radu Stanca, Consiliul Judetean al Elevilor Sibiu, TURSIB, Lobby Art, S.C. Apa- Canal S.A. Sibiu, S.C .Schuster &C.o. Ecologic SRL
Sponsori: SONY, HBO, Bucovina, Grupul editorial Corint, Empire Video Production, Ibis Hotel, Carpatica Asig.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus