octombrie 2012
După dealuri
Cel mai aşteptat film românesc al anului 2012, După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, intră în cinematografele din România din 26 octombrie 2012. Traseul filmului cuprinde peste 40 de oraşe din România, unele dintre ele fără săli de cinematograf.

După dealuri va avea premiera de gală la Cinema Patria din Bucureşti joi, 25 octombrie, de la 20.00, în prezenţa regizorului, a actorilor şi a echipei. În paralel, de la ora 19.00, va rula şi la Cinema Studio, în închiderea evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. De la ora 18.00, în avanpremieră, filmul poate fi văzut şi la Cinema City din AFI Cotroceni. Regizorul, actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur şi actorul Valeriu Andriuţă vor introduce filmul pentru public.

Seri de gală în prezenţa echipei vor avea loc şi la Iaşi (26 octombrie) şi Cluj (27 octombrie), în weekend-ul de lansare. În prima săptămână, filmul scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran va putea fi văzut şi de spectatorii din Timişoara, Arad, Craiova, Constanta, Bacău, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Braşov, Brăila sau Tulcea.

În luna noiembrie 2012, pelicula propusă de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va putea fi vizionată şi la Sibiu, Piatra Neamţ, Oradea, Deva, Botoşani, Alba Iulia, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea şi în alte localităţi. Filmul va ajunge şi în oraşe care nu mai dispun de cinematograf precum Călăraşi, Alexandria, Slobozia, Miercurea Ciuc sau Lugoj, iar proiecţiile vor fi organizate în case de cultură, teatre sau alte spaţii pentru spectacole. Detalii despre oraşele şi sălile unde rulează După dealuri vor putea fi găsite în permanenţă pe site-ul filmului www.dupadealuri.ro.

După dealuri a rulat în avanpremieră la Vaslui şi la Câmpina, la finalul lunii septembrie 2012.

În paralel, cariera filmului premiat la Cannes 2012 pentru scenariu şi interpretare - pentru prestaţia actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - continuă în marile festivaluri ale lumii. Notorietatea filmului, construită după Cannes de numeroasele cronici elogioase apărute în presa internaţională, este confirmată de proiecţiile sold out - cu câteva zile înainte de rulare - de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival sau New York Film Festival.

Recent, După dealuri a câştigat Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. După dealuri a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Pe 16 octombrie 2012, Cristian Mungiu şi actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au luat parte la avanpremiera După dealuri, desfăşurată în faţa a peste 800 de spectatori la Cinemateca din Bruxelles, manifestare organizată cu sprijinul regizorilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne, co-producători ai filmului prin Les Films du Fleuve. Spectatorii din Belgia, Franţa şi Luxemburg vor vedea filmul din 21 noiembrie 2012, iar cei din Olanda, din 22 noiembrie 2012.

În jur de 40 de ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, au cumpărat drepturile de distribuţie ale filmului. Distribuitorul român este Voodoo Films.
Parteneri media: B1 TV, TVR, Europa FM, Evenimentul zilei, Gazeta sporturilor, Ziare.com, Hotnews.com, Zile şi nopţi, Cinematique, BeWhere, Port.ro, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Studentie.ro, Eva.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Spectacular TV, Cărtureşti.

Regia: Cristian Mungiu Cu: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă