"Dear Mara Trifu,
În numele directorului festivalului, am plăcerea de a vă informa că filmul dvs, Gutuiul japonez, a fost selectat pentru a 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), secţiunea Reflecting Images: Panorama, care va avea loc în perioada 14-25 noiembrie 2012."
Am citat din email-ul pe care regizoarea româncă Mara Trifu l-a primit zilele trecute de la organizatorii festivalului sus-numit. Filmul despre care este vorba în scrisoare reprezintă proiectul pe care regizoarea l-a realizat în 2011 în cadrul atelierului de film documentar Aristoteles Workshop, organizat de Dan Nuţu, ediţia a şasea, în perioada iulie - august 2011 în localitatea Vama, judeţul Suceava. Secţiunea Reflecting Images: Panorama, în cadrul căreia va rula Gutuiul japonez, selectează documentare despre probleme sociale puternice, de actualitate.
Pe scurt despre documentarul Gutuiul japonez
Gutuiul japonez este proiectul ei produs la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, ediţia din 2011. Filmul are 21 de minute şi este portretul unei nonagenare, doamna Clotida Grosu, la prima vedere o femeie obişnuită din judeţul Suceava, care acum îşi retrăieşte intens şi cu o sinceritate debordantă amintirile în faţa camerei.
Dan Nuţu, producătorul filmului, despre Gutuiul japonez: "După o anumită vârstă şi să-ţi aminteşti ce-ai mâncat ieri e greu. La 90 de ani chiar nu mai are vreo importantă. În virtutea inerţiei, stai, aştepţi şi te minuni de lucruri mici, o floare, o pisică, o roşie, o cupă de cristal... ca-ntr-un prezent perfect continuu. Un portret lucid şi tandru, al efemerelor momente care ne construiesc viaţa de zi cu zi. Indiferent de vârstă."
Filmările au fost realizate chiar în casa doamnei Grosu din Cîmpulung Moldovenesc, printre obiectele şi mai ales printre cărţile sale, care împreună devin adevărate personaje de film.
De menţionat că filmul Marei Trifu nu este la prima nominalizare. În 2012, Gutuiul japonez a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj şi a cîştigat trofeul Festivalului Internaţional Timishort 2012.
Regizorul Mara Trifu
Mara Trifu este o tînără regizoare (27 de ani) din Cluj, care în anul 2011 a fost unul dintre absolvenţii UNATC participanţi la Aristoteles Workshop, ediţia a şasea, ţinut în localitatea Vama, judeţul Suceava. Cu această ocazie a realizat filmul menţionat mai devreme.
Mara Trifu a absolvit liceul de arte plastice din Cluj, a fost studentă la facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, asistent de producţie la Saga Film, apoi producător la Realitatea TV. De curînd a terminat UNATC, secţia Regie de Film şi se pregăteşte să plece la un masterat în afara ţării.
Despre Aristoteles Workshop
Aristoteles Workshop (AW), ediţia a şaptea, este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. În 2011, AW ediţia a şasea a avut loc la Vama, în judeţul Suceava, unde opt participanţi din România au lucrat timp de o lună (20 august - 23 septembrie 2011) alături de cinci colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia.
În ultimii 6 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. A şaptea ediţie a workshopului intensiv, produs de Dan Nuţu, a avut loc la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina, la Casa Călin.
Alte observaţii
A 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), 2012, va fi deschisă cu proiecţia Wrong Time Wrong Place, al lui John Appel. De reţinut că John Appel a fost profesor consultant la Aristoteles Workshop din România în anii trecuţi şi probabil că va reveni în 2013. Filmul său din deschiderea IDFA tratează evenimentele tragice care au zguduit Oslo în iulie 2011, respectiv victimele atacului de pe insula Utoya.
Referinţe online:
Pagina de Facebook a Aristoteles Workshop
Site oficial Aristoteles Workshop
Site-ul oficial al Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam
Gutuiul japonez menţionat pe site-ul festivalului
anca romanescu | punk pr | 0727 731 552 | [email protected]