octombrie 2012
Ca reacţie la pierderea spaţiului din clădirea Teatrului Naţional Bucureşti, un grup de artişti au ocupat Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB).
 
Acţiunea Occupy CNDB*/CNDB Ocupat a avut loc în martie - aprilie 2011.
 
Manifestul «CNDB ocupat» detalia cauzele care i-au determinat să ia atitudine şi natura acţiunii: «Astăzi, 21 martie 2011, un grup de artişti a ocupat CNDB-ul. Zona din jurul CNDB e înconjurată de un gard iar lucrările de demolare au început. Momentul amânat atât de mult timp a sosit. (...) În aceste condiţii, decidem ocuparea clădirii CNDB până când un nou spaţiu decent de desfăşurare a activităţii va fi dat în folosinţă.

Deşi artişti independenţi, cu toţii am folosit spaţiul CNDB până acum ca un spaţiu de lucru comun - parte fundamentală a condiţiilor de lucru. Spaţiul oferit ca variantă - nu poate acoperi nevoile comunităţii artistice organizate în jurul CNDB de-a lungul timpului.

Lipsa unui spaţiu de lucru ne împiedică să lucrăm şi să trăim din produsul muncii noastre.
 
Facem un apel către alţi artişti, studenţi, profesori, activişti, susţinători, prieteni şi toţi cei care sunt interesaţi să ni se alăture. Vă invităm să veniţi şi să folosiţi spaţiul CNDB. (...)
Nu e vorba doar de lupta privată a unei comunităţi care vrea să îşi păstreze spaţiul de lucru, dorim legitimarea artei contemporane ca muncă şi lucru susţinut, legitimarea certitudinii unui spaţiu dinamic de întâlnire şi producţie pentru artişti.

OCUPANŢII»
 
Grupului iniţial, format din dansatori şi coregrafi, i s-au alăturat arhitecţi, jurişti şi practicieni din alte domenii, atraşi de posibilitatea unui spaţiu comun de întâlnire şi de lucru.

Documentarul «CNDB Ocupat», finanţat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, reuneşte într-un singur montaj mai multe contribuţii video din timpul ocupării CNDB şi mărturii ale participanţilor la acţiune, un an mai tarziu.

Premiera documentarului va avea loc pe 30 octombrie 2012, la ora 21:00 în Club Control (str. Constantin Mille nr. 4)
 
Coordonator proiect şi regizor: Emi Vasiliu
Montaj: Sergiu Mihăescu
Imagine: Daniel Kosuth
Sunet: Constantin Roşu
Un proiect finanţat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
 
Intrarea este liberă.

*Occupy este o mişcare internaţionalp de protest împortiva inegalităţilor sociale şi economice, scopul ei fiind de a schimba structurile economice şi relaţia de putere în societate, cu unele mai echitabile. Inspirată de Primăvara Arabă (2011), mişcarea Occupy s-a extins în mai multe ţări din SUA până în Europa, de la domeniul strict al puterii economice la cel artistic, ca o reacţie critică la inegalităţile (instituţionale) culturale.
 
Parteneri media: Liternet, Onlinegallery.ro, Metropotam.ro, WebPr.ro, HipMag.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Tataia, 24 FUN

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus