decembrie 2014
Evenimentul Premiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. 10 ani de existenţă şi activitate va avea loc joi, 18 decembrie 2014, începând cu ora 19.30, la Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (B-dul Mărăşeşti 80 - 82).
 
Printr-o nemaipomenită solidaritate de breaslă (naţională şi internaţională), în 2004, se semna hotărârea de guvern prin care lua fiinţă Centrul Naţional al Dansului Bucureşti - singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan, o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

În 2006 Centrul Naţional al Dansului Bucureşti îşi începea efectiv activitatea şi propunea în peisajul cultural românesc o artă şi o instituţie care scapa încadrărilor specifice şi care refuza inerţia, încăpătânănd-se să experimenteze, să formeze, să educe şi să-şi asume riscuri, aşa cum orice instituţie ce-şi propune să creeze un domeniu artistic viu, acordat la realităţile lumii contemporane, ar trebui să facă.

Faţă în faţă cu propria efemeritate, căci a cunoscut numeroase începuturi pe parcursul acestor 10 ani, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a reuşit să rămână şi să impună un spaţiu cultural dinamic, care susţine valoarea şi inovaţia, "unul dintre cele mai generoase spaţii de creaţie, dezbatere şi reflecţie artistică din Bucureşti".
 
În 2104 se împlinesc 10 ani de existenţă şi activitate a Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Şi este momentul să sărbătorim!
 
Nu simţim că stăm pe pământ solid, tocmai de aceea conceptul întregului eveniment este cel de şantier (work in progress) pentru a sublinia stadiul perpetuu de construcţie în care se află domeniul dansului contemporan, chiar şi după cei 10 ani. Nu pornim însă din nimic, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este un loc unde vom continua să construim şi să imbunătăţim, căci această continuă adecvare la timpului prezent şi de ce nu la cel viitor este buna practică pe care vrem să o menţinem si să o promovăm.
 
Premiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti nu sunt premii ierarhice, ci sunt modalitatea noastră de a recunoaşte şi mulţumi celor care prin activitate susţinută şi îndârjită au contribuit şi confirmat valoarea pe care arta dansului contemporan o are în societate, celor care ne-au sprijinit şi fără de care nu am fi reuşit să devenim o instituţie de impact cultural major, celor care de-a lungul timpului ne-au stat alături şi care au girat, prin susţinerea necondiţionată pe care ne-au oferit-o, calitatea artei pe care o avem ca deziderat.
 
Dorim ca aceste premii să devină un eveniment coerent care să marcheze efortul cumulat, încăpăţânat, creativ şi de neoprit al profesioniştilor dansului contemporan, comunitate restrânsă, dar extrem de prezentă în peisajul cultural european şi internaţional.
 
"Trofeul" CNDB este, simbolic, o cărămidă - fundament, temelie, bază în construirea profesională a domeniului dansului contemporan românesc.
 
Se vorbeşte despre Centrul Naţional al Dansului Bucureşti ca fiind o instituţie altfel - pentru că Centrul Naţional al Dansului Bucureşti înseamnă, în primul rând şi mai ales, oameni şi artişti, iar premiile "altfel" pe care vrem să le acordăm se adresează activităţii în domeniul dansului contemporan: fie că este vorba de promovarea acestuia în contexte culturale dificile, fie pentru proiecte consistente, fie pentru atitudine artistică, fie pentru profesionalizarea domeniului, fie pentru încăpăţânărea de a rezista şi a persevera în menţinerea dansului contemporan printre cele mai vizibile şi mai avangardiste expresii actuale.
 
Sloganul Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este "oameni care mişcă lumea" şi înspre aceasta se îndreaptă gândurile noastre de viitor.
 
Echipa CNDB
 
Partener al evenimentului: ARCUB
Un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Partener 1000 Chipuri 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus