octombrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău are onoarea să va invite la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est de la Chişinău. Evenimentul va avea loc în perioada 1-4 noiembrie 2012 la Cinema Odeon. Organizatorii promit un nou festin cinematografic, din care nu vor lipsi premierele absolute sau  proiecţiile speciale. Creepy Animation Night, noaptea de scurtmetraje animate neconvenţionale şi bizare dublate de live act audio-vizual vor provoca şi în 2012 imaginaţia şi simţurile spectatorilor din Republica Moldova.
 
Prima ediţie Anim'est Chişinău din 2011 a adunat în cele patru zile de proiecţii şi evenimente peste 3.500 de oameni. 135 de filme din 28 de ţări au fost proiectate în cadrul ediţiei speciale organizate de cel mai important festival de film din Bucureşti, iar spectatorii din Moldova au avut parte şi de experienţa Creepy Animation Night.
 
Succesul de care s-a bucurat  prima ediţie  a festivalului de la Chişinău, reacţiile extrem de bune din partea spectatorilor au încurajat organizatorii să continue proiectul şi anul acesta.
 
Scurtă declaraţie a lui Laurenţiu Brătan, preşedintele Asociaţiei ESTENEST: "E pentru noi o experienţă extrem de placută să vedem entuziasmul cu care publicul din Chişinău vine la festival. Dorim foarte mult să organizăm acest festival şi în anii următori!"
 
Programul Anim\'est Chişinău 2012 include o retrospectivă specială, dedicată unuia dintre marii maeştri ai animaţiei japoneze şi modiale: Hayao Miyazaki. Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Miyazaki este un animator apreciat pe plan internaţional, filmografia lui fiind dovada unei imaginaţii debordante şi uimitoare. Succesul filmelor sale i-au atras animatorului japonez comparaţii cu Walt Disney, Nick Park sau Robert Zemeckis.
 
Miyazaki îşi începe cariera de animator în 1961, când se alătură studiourilor Toei Animation. A lucrat la o adaptare a Comorii din insulă intitulată Dobutsu Takarajima şi la un serial TV inspirat de Heidi. A debutat ca regizor în 1978 şi a înregistrat un succes internaţional cu Nausicaä of the Valley of the Wind. În 1985 pune bazele studiourile Ghibli.  Unul dintre cele mai aclamate animaţii ale sale rămâne Spirited Away, care a spart toate recordurile de încasări în Japonia şi a câştigat o mulţime de premii, printre care Ursul de Aur la Berlinala din 2002 şi Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în 2003. Un alt film apreciat a fost şi Castelul umblător al lui Howl, prezentat în premieră mondială la Veneţia, şi unul dintre cele mai de succes filme din Japonia.
 
Cinefilii din Chişinău se vor mai putea bucura şi de Ponyo, Animaţia Anului la cea de-a 32-a ediţie a Premiilor Academiei de Film Japoneze; de Porco Rosso, aventurile unui pilot profesionist al anilor '20, care, în urma unui blestem, a fost transformat într-un porc; sau My Neighbour Totoro, povestea a două surori care se mută împreună cu tatăl lor în ceea ce pare a fi o casă bântuită. Cele două îl întâlnesc pe Spiritul Pădurii şi află că nu toate spiritele sunt înfricoşătoare.


*

A doua ediţie Creepy Animation Night aduce pe 3 noiembrie, de la ora 23:00, la Cinema Odeon din Chişinău 22 de filme grupate în trei programe. Între ele, un live act demenţial într-o asociere unicat: Traum şi Marius Roşu.
 
Noaptea specială a scurt-metrajelor bizare, inedite, sumbre sau horror e deja tradiţie la Festivalul Anim'est. Anul acesta include filme ca Bobby Yeah (r. Robert Morgan), premiat la Clermont-Ferrand şi nominalizat la BAFTA, cu un hoţ care intră în încurcături, Tentation (r. Loris Accaries, Marie Ayme, Claire Baudean, Audrey Janvier) care vine direct din competiţia Annecy 2012. Rabbid şi Lazarov sunt două capodopere ale celebrului Nieto (www.luisnieto.com), cunoscut mai ales în advertising, pentru multe spoturi celebre (Nike, Coca Cola, Heineken, Peugeot), dar şi pentru clipurile Faithless.
 
Traum (Mihai Andrei, Gigi Catrina şi Alexandru Ghiţă), formată în 1996, este în pragul lansării celui de-al treilea disc. Cântecele simple, fără floricele inutile, cu versuri răutăciose ţipate de Mihai Andrei, spun poveşti soul dintr-un univers aberant. Într-un cuvânt, garage punk. (http://www.facebook.com/Traumband).

Marius Roşu (artist vizual şi director de creaţie la G.A.V. România) spune lucruri puţine dar face multe! (http://www.facebook.com/sica.rosu).
 
Biletele vor putea fi achiziţionate de la casieria cinematografului Odeon începând cu data de 1 noiembrie. Accesul minorilor în sala de proiecţie la Creepy Animation Night este strict interzis, evenimentul fiind rezervat exclusiv spectatorilor cu vârsta de peste 18 ani.

 

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie la Chişinău va avea loc în perioada 1-4 noiembrie 2012.
 
Anim'est Chişinău
este organizat de Estenest si ALTFilm

Cu sprijinul: Fundaţiei Japonia, Primăriei Municipiului Chişinău, Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, Ambasadei României în Republica Moldova, Moldova Film, Piko; Alliance Française de Moldavie

Parteneri media: JurnalTV, Kiss FM, Europa Liberă, Adevărul, Unimedia, Timpul, allfun.md, hotnews.md, locals.md, simpals
Descarcă programul anim'est, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus