noiembrie 2012
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2012
Aşa cum şi-a obişnuit publicul, Competiţia Internaţională BIEFF reuneşte unele dintre cele mai inovative scurtmetraje din zona cinema-ului experimental şi a artei vizuale, 38 de filme multipremiate şi prezentate în festivaluri si muzee prestigioase precum Locarno, Veneţia, Berlinale, Cannes, Rotterdam, Centre Pompidou, MOMA etc.
 
"Filme cu totul speciale, care deschid noi şi tulburătoare perspective asupra condiţiei umane şi au un curaj remarcabil de a experimenta, atât la nivel conceptual, cât şi ca limbaj cinematografic", spune curatorul Programului Internaţional BIEFF 2012, Adina Pintilie.
 
Câştigătorul Leopardului de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno 2011, Addicted, este un emoţionant road movie, extrem de îndrăzneţ stilistic: este filmat în întregime din unghiul subiectiv al personajului principal, care rămâne, astfel, nevăzut pentru spectator. Un bărbat porneşte în căutarea iubitei care l-a abandonat fără un cuvânt. O călătorie periculoasă începând pe autostrăzile din Germania şi ajungând pe drumuri riscante din Maroc şi în acelaşi timp o poveste captivantă despre obsesie. Opţiunea radicală de filmare - faptul că percepem experienţa cinematografică numai prin ochii protagonistului - creează o profundă legătură emoţională între spectator şi protagonist. Cei doi devin tovarăşi de drum şi de suflet într-o călătorie geografică şi afectivă deopotrivă.


 
Premiat cu Menţiunea Specială a Juriului la festivalul de la Locarno, Mens Sana In Corpore Sano este o mostră de joacă inteligentă cu mecanismele naraţiunii clasice. Minute în şir urmărim un culturist antrenându-se, cu totul absorbit în practicarea unui adevărat cult dedicat propriului corp. "După felul în care arată, cu corpul musculos şi mâinile ca nişte ciocane, putem fi siguri că va curge sânge. Însă aşteptările spectatorului sunt continuu puse la încercare. Antagonistul întarzie să apară, în vreme ce rutina fizică a culturistului devine obsesivă. În cele din urmă, ca în orice poveste care se respectă, ni se oferă un antierou şi un conflict, însă nu aşa cum suntem obişnuiţi. Antagonistul, cel puţin neaşteptat, e însuşi corpul perfect al protagonistului, care încearcă să scape de partea lui imperfectă, mintea. Putem spune astfel că avem de-a face cu un conflict interior!" (Andrei Dobrescu, BIEFF 2012)
 

 
Tot din competiţia Locarno, At the Formal compară în mod poetic ritualul modern al unei petreceri de absolvire a liceului cu ritualurile civilizaţiilor antice, oferind o perspectivă neliniştitoare asupra naturii umane. Regizorul Andrew Kavanagh se întreabă: "dincolo de vălul idealurilor civile, ne-am schimbat cu adevărat atât de mult?". Într-un singur cadru-secvenţă, în slow motion, însoţit de bizara cadenţă a coloanei sonore, intrăm în atmosfera din ce în ce mai stranie a unei petreceri de absolvire. La început tinerii arată splendid şi se bucură din plin de moment; treptat însă, lucruri tot mai inacceptabile social încep să se întâmple şi instinctele reprimate ale participanţilor ies la suprafaţă. Autorul, care a pornit în realizarea filmului de la o experienţă autobiografică, declară:  "Pentru mine, toţi aceşti adolescenţi, îmbrăcaţi atât de elegant şi purtându-se atât de bestial simbolizează un conflict prezent în noi toţi."  

BIEFF aduce în premieră în România cateva dintre cele mai interesante titluri de la Veneţia, din competiţia Orizzonti, ce are ca focus cele mai inovative tendinţe ale cinema-ului contemporan. Două dintre acestea, Moving Stories şi Meteor, pun în valoare valenţele poetice ale re-utilizării materialului de arhivă.
 

 
Cel mai recent film al mereu surprinzătorului artist vizual Nicolas Provost - autor al Plotpoint (premiant BIEFF 2010) şi Stardust (BIEFF 2011) - Moving Stories este o inteligentă explorare a gramaticii limbajului cinematografic. Pe imagini seducătoare cu un avion zburând în lumina caldă a apusului, este suprapusă o conversaţie între un bărbat şi o femeie, preluată de pe coloana sonoră a iconicului Blue Velvet (r. David Lynch, 1986). Provost demonstrează cu măiestrie că stock footage-ul (utilizat de regulă pentru a completa goluri de montaj, fiind mai ieftin decât filmarea unui material nou) poate avea în sine valoare estetică şi că, provocând imaginaţia spectatorului, cu mijloace minime, se poate spune o poveste de mare încărcătură emoţională.

Câştigător al Premiului ARTE la Hamburg şi prezentat la prestigioase festivaluri de film precum Oberhausen, Rotterdam sau Edinburgh, Meteor este un coming-of-age simbolic cu elemente de basm à la fraţii Grimm, realizat din fragmente din filme clasice. Eroul generic al băiatului este decupat la propriu din pelicule alb-negru precum Les quatre cents coups, Le ballon rouge sau Zéro de conduite, în vreme ce imaginile spaţiului cosmic provin din SF-uri vintage. O demonstraţie de creativitate în reîntrebuinţarea found footage-ului, "filmul explorează teritoriul imaginar al copilăriei, acompaniind un băieţel în trecerea lui prin stadiile de dezvoltare către individualizare şi autonomie", spun cei doi autori, Matthias Muller şi Christoph Girardet.
 

 
Tot de la Veneţia, la graniţa dintre real şi imaginar, într-o atmosferă onirico-suprarealistă, From Tokyo al lui Alexei Gherman Jr. urmăreşte povestea a doi bărbaţi care se intorc din Japonia, după o catastrofă. Cei doi călătoresc împreună într-un avion spre Europa. Alături de ei mai zboară şi alte persoane din trecutul lor, care nu mai sunt în viaţă. "Amintind de Fragii sălbatici al lui Bergman, trecutul şi prezentul se întâlnesc în acelaşi cadru, în vreme ce amintirile au puterea supra-naturală de a deveni realitate concretă. Ceea ce face ca protagoniştii să înteleagă, cu un fel de bucurie dureroasă, că nu sunt singuri. Vor avea întotdeauna amintirile. Însă tocmai acestea îi împiedică, de asemenea, să trăiască în prezent. (Diana Mereoiu, BIEFF 2012)

Acestea sunt doar câteva dintre titlurile de rezistenţă ale Competiţiei Internaţionale BIEFF 2011. Vom reveni în curând cu noi surprize. Noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 - 25 noiembrie, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu. Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, MNAC Muzeul National de Arta Contemporana, Jameson, JTI, Samsung, Romania Film, Fundaţia Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, UNIFRANCE, Institutul Francez, Ambasada Republicii Koreea, Dacia, Cartureşti, ALLTUR, Kraftmark.

PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, Adevărul, Hotnews, Dilema Veche, BeWhere!, Ring, Business Review, Smilemedia, B365, Digi TV, Cinemagia, Cinemarx, Filmreporter, Modernism, Cinefan, HBO, 24FUN, IQAds, Liternet, VICE, Orasulm.eu, SUB25, Artactmagazine, Metropotam.ro, Postmodern.ro, Filmetari, Veiozaarte, 121.ro, Urban.ro, Hotcity.ro, Studentie.ro, Port.ro, Hipmag.ro, Ifestival.ro, Cooperativaurbana.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus