noiembrie 2012
4 seri dedicate lecturilor publice şi dezbaterilor: 5-8 decembrie 2012, la Clubul Ţăranului din cadrul MŢR
 inedit: o seară dedicată poeziei
două noi parteneriate semnate cu festivaluri internaţionale de prestigiu: Norwich Writers' Centre (Marea Britanie) şi Krokodil (Serbia)
 "Cu acelaşi buget pe care îl aveam în 2008, reuşim anul acesta să aducem la Bucureşti scriitori care fac cinste oricărui festival internaţional din lumea asta, care - spre deosebire de FILB -  e puternic susţinut de autorităţi şi «răsfăţat» de sponsori." (Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele FILB)
FILB - un proiect independent, coordonat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ioana Gruenwald şi Vasile Ernu

În mai puţin de o lună, va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). Este cea mai importantă ediţie din istoria FILB-ului, un eveniment care aduce la Bucureşti nu mai puţin de 10 nume importante ale literaturii universale de astăzi: 5 scriitori britanici - Jonathan Coe, Will Self, Andrew Cowan, George Szirtes (scriitor britanic de origine maghiară), Kei Miller (scriitor britanic de origine jamaicană), un scriitor rus (Gherman Sadulaev), un reprezentant important al scenei literare macedonene (Goce Smilevski), scriitorul suedez de origine siriană Daniel Boyacioglu şi doi scriitori din Ungaria - Papp Sándor Zsigmond şi Mátyás Dunajcsik.
 
Spre deosebire de anii anteriori, ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti se va desfăşura pe durata a 4 zile, de miercuri (5 decembrie 2012) pînă sîmbătă (8 decembrie 2012) - această din urmă zi fiind dedicată poeziei.

FILB are loc la Clubul Ţăranului din cadrul MŢR, în fiecare seară începînd cu ora 18.00. Cele patru seri de festival se vor încheia cu un cocktail.

De asemenea, începînd cu ediţia din 2012, parteneriatelor cunoscute - cele cu Festival du premier roman de Chambéry (Franţa), İTEF: İstanbul Tanpinar Literature Festival (Turcia), Short Story in Zagreb (Croaţia) - li se alătură parteneriatele pe care echipa FILB le-a semnat cu Norwich Writers' Centre (Marea Britanie) şi Krokodil (Serbia).

Lista partenerilor îi include pe British Council, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural Maghiar, fundaţia berlineză traduki şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (partenerul nostru cel mai fidel).

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ioana Gruenwald şi Vasile Ernu, este un proiect independent care a debutat în octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti şi care îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internaţionale de literatură europene. Încercăm să rescriem harta culturală a Europei prin întîlniri ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută, că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.

FILB este astăzi, cel mai important Festival Internaţional de Literatură din Romania.

"Dacă pînă acum, în fiecare an, ne bucura mai mult entuziasmul publicului în micuţa noastră «republică», ediţia de anul acesta ne dovedeşte că am intrat cu adevărat într-un circuit al festivalurilor importante. Cu acelaşi buget pe care îl aveam în 2008, fără să avem un sponsor, reuşim anul acesta să aducem la Bucureşti scriitori care fac cinste oricărui festival internaţional de literatură din lumea asta care - spre deosebire de FILB - puternic susţinut de autorităţi şi «răsfăţat» de sponsori", a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele FILB.

Headsome Communication - Oana Boca ([email protected])

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus