decembrie 2012
FILB 5, ziua 3: vineri, 7 decembrie, ora 18.00:

 Prezentarea programului serii: Nadine Vlădescu
Lectură publică Andrew Cowan, din romanul aflat în pregătire, Worthless Men (prima lectură publică, traducere de Nadine Vlădescu)
 Lectură publică Papp Sándor Zsigmond, din romanul Vieţi mărunte (traducere de Marius Tabacu)
Lectură publică Mátyás Dunajcsik - povestirea Biblioteca tatălui meu, din volumul Plaja Balbec (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu)
Lectură publică Mihai Mateiu, din volumul de proză scurtă Oameni (Casa de Pariuri literare, 2011)
Open Talk - moderator: Nadine Vlădescu


Date despre invitaţi:

Scriitorul britanic Andrew Cowan s-a născut în Corby, Northamptonshire, în 1960. A studiat la University of East Anglia, la Departamentul de Studii Britanice şi Americane, urmînd apoi un master în creative writing. Din 2004 a revenit în cadrul Universităţii ca profesor, ţinînd cursurile masterale de creative writing, iar în prezent este de asemenea directorul acestui departament. Primul său roman, Pig, primit cu succes de critică şi public, a apărut în 1994 şi a fost recompensat cu o serie de premii prestigioase, precum: Betty Trask Award, Young Writer of the Year Award, decernat de revista Sunday Times, The Authors\' Club First Novel Award, Scottish Arts Council Book Award şi Ruth Hadden Memorial Award. l-au urmat romanele Common Ground (1996), Crustaceans (2000) şi What I Know (2005). În 2011 publică The Art of Writing Fiction, un manual de creative writing. Cel mai recent roman al său, Worthless Men, va apărea în 2013.

Născut în anul 1974, la Rădăuţi, Sándor Zsigmond Papp şi-a făcut studiile la Satu Mare şi în Cluj. Din anul 1995 este jurnalist, iar din 2005 este coordonatorul departamentului cultural al cotidianului budapestan Nepszabadság. Recent, la Editura Polirom, i-a fost tradus în limba română Vieţi mărunte, un roman în care se întîlnesc români, maghiari şi germani adunaţi cu toţii sub umbrela istoriei. Imaginea cuprinzătoare a Vieţilor strînge tot felul de evenimente întîmplate în Europa ultimilor cincizeci de ani: de la nesiguranţa din anii de după sfîrşitul războiului, pînă la căderea comunismului şi începuturile unei vieţi noi, de care oamenii ar fi gata să se bucure, dacă ar reuşi să vadă dincolo de harababura iscată. Romanul a fost remarcat şi pentru o poetică a detaliului mărunt, prins chiar în momentul în care se întîmplă, cu tot fundalul lui mai mult sau mai puţin sordid: "Una din calităţile esenţiale ale romanului este dorinţa şugubeaţă şi capricioasă de a povesti, prin care cititorul simte nemijlocit atmosfera îmbîcsită a arşiţei oraşului, inspiră mirosul sarmalelor, care năpădeşte toate cotloanele clădirii, se lasă ademenit de sfîrcurile înţepenite sub bluze sau îşi simte tălpile spintecate de noroiul pietrificat." (Vincze lldiko)

Mátyás Dunajcsik s-a născut în 1983, la Budapesta, şi a absolvit studii de estetică şi literatură franceză în 2011. A activat, de-a lungul anilor, ca interpret, traducător, blogger, dramaturg, critic literar, poet şi ca organizator al unui festival de teatru în Cipru. În prezent este redactor-şef al editurii maghiare Libri. A participat la numeroase proiecte literare, printre care Odysee du Danube (2007), programul Die Junge Akademie, al Academiei de arte din Berlin (2009) - la recomandarea lui Peter Esterházy -, sau la European Writers\' Parliament (2010), în Istanbul. A debutat în 2007 cu antologia de proză scurtă Repulesi Kezikdnyv (Manualul zburătorului), pentru care i s-a decernat premiul Brody Sándor. În 2010 a publicat volumul ilustrat Berlin Aliata Fold (Pămîntul de sub Berlin), povestea unui tînăr care colindă metroul berlinez, în încercarea de a reface traseele zilnice ale tatălui său decedat.

Mihai Mateiu s-a născut în 1976, la Tîrgu-Mureş. De 13 ani trăieşte în Cluj-Napoca şi a lucrat în diverse domenii: a fost casier-încasator la o companie energetică, gestionar al unui magazin de panificaţie, muncitor într-un atelier de înrămare, librar, lipitor de afişe, coordonator de relaţii publice şi evenimente. În 2003, revista Tribuna i-a publicat primele două povestiri. De atunci, textele lui au apărut în diverse reviste: Familia, Apostrof, Noua literatură, Tribuna, Magyar Naplo, Helikon, EgoPhobia. Cîteva proze scurte i-au fost incluse în antologiile Az ev muforditasai 2008 (Magyar Naplo, 2008), The Aesthetica Creative Works Annual 2009 (Aesthetica Magazine, 2009), Minimal (Mirador, 2009) şi Echinox (Echinox, 2011). A debutat editorial în anul 2012, la Editura Casa de Pariuri Literare, cu volumul de proze scurte Oameni, apreciat atît de critica literară cît şi de public.

FILB5
Cu sprijinul: British Council, Writers' Centre Norwich, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Monitorul Oficial, Cărtureşti, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural al Republicii Ungaria în România
Parteneri: Clubul Ţăranului, Ambasada Republicii Macedonia, Simona Kessler Internaţional Copyright Agency, Restaurantul "La Copac", Hotel Unique, Festival du premier roman Chamberly, Short Story in Zagreb, Polirom, Humanitas Fiction, Leda, Casa  de Pariuri Literare
Parteneri media: Modernism.ro, Hotnews.ro, Radio România Cultural, BookMag, Bookaholic.ro, LiterNet, Ginger Group, Dilema Veche, Observator cultural, România literară, Agenţia de carte, Be-Where!, Hyperliteratura, Şapte seri, Revista de povestiri, Cooperativa urbană, Catchy
PR & Comunicare: Headsome Communication

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus