decembrie 2012
Pe 5 decembrie 2012, debutează cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). Timp de patru zile, încercăm să rescriem harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate.

Festivalul are loc la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, în perioada 5-8 decembrie 2012.

Programul începe, în fiecare seară, de la ora 18.00. Intrarea este liberă.

Miercuri, 5 decembrie 2012, ora 18.00
Invitaţi: Jonathan Coe, Will Self (Marea Britanie)
Deschiderea celei de a V-a ediţii a Festivalului: Bogdan-Alexandru Stănescu (preşedintele FILB)
Prezentarea programului serii: Luiza Vasiliu
Cuvînt-înainte al reprezentantului British Council: Alis Vasile, Arts Projects Manager
Lectură publică Jonathan Coe (Marea Britanie), din romanul Casa somnului (traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu, Polirom, 2001)
Lectură publică Will Seif (Marea Britanie), din romanul Cartea lui Dave (traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, Polirom, 2010)
Open Talk - moderatoare: Luiza Vasiliu

Joi, 6 decembrie 2012, ora 18.00
Invitaţi: Goce Smilevski (Republica Macedonia), Filip Florian, Lucian Dan Teodorovici (România)
Prezentarea programului serii: Marius Chivu
Lectură publică Goce Smilevski, fragment din romanul Sora lui Freud (traducere din limba macedoneană de Octavian Blenchea)
Lectură publică Filip Florian - din cel mai recent roman al său, Toate bufniţele (Polirom, 2012)
Lectură publică Lucian Dan Teodorovici - din cel mai recent roman al său, Matei Brunul (Polirom, 2011)
Open Talk - moderator: Marius Chivu

Vineri, 7 decembrie 2012, ora 18.00
Invitaţi: Andrew Cowan (Marea Britanie), Papp Sándor Zsigmond (Ungaria), Mátyás Dunajcsik (Ungaria), Mihai Mateiu (România)
Prezentarea programului serii: Nadine Vlădescu
Lectură publică Andrew Cowan, din romanul aflat în pregătire, Worthless Men (prima lectură publică, traducere de Nadine Vlădescu)
Lectură publică Papp Sándor Zsigmond, din romanul Vieţi mărunte (traducere de Marius Tabacu)
Lectură publică Mátyás Dunajcsik - povestirea Biblioteca tatălui meu, din volumul Plaja Balbec (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu)
Lectură publică Mihai Mateiu, din volumul de proză scurtă Oameni (Casa de Pariuri literare, 2011)
Open Talk - moderator: Nadine Vlădescu

Sîmbătă, 8 decembrie 2012, ora 18.00
Invitaţi: George Szirtes (Marea Britanie), Kei Miller (Jamaica), Daniel Boyacioglu (Suedia), Mircea Dinescu (România)
Prezentarea programului serii: Cosmin Ciotloş
Cuvînt-înainte al Excelenţei Sale Domnul Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România
Lectură publică George Szirtes
Lectură publică Mircea Dinescu
Lectură publică Daniel Boyacioglu
Lectură publică Kei Miller
Open Talk - moderator: Cosmin Ciotloş
Închiderea Festivalului: Oana Boca
Cocktail

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu, este un proiect independent care a debutat în octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti şi care îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internaţionale de literatură europeană. Încercăm să rescriem harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.

FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură din Romania.

Cu sprijinul: British Council, Writers' Centre Norwich, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Monitorul Oficial, Cărtureşti, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural al Republicii Ungaria în România, Dacia
Parteneri: Clubul Ţăranului, Ambasada Republicii Macedonia, Simona Kessler Internaţional Copyright Agency, Restaurantul "La Copac", Hotel Unique, Festival du premier roman Chamberly, Short Story in Zagreb, Polirom, Humanitas Fiction, Leda, Casa  de Pariuri Literare
Parteneri media: Modernism.ro, Hotnews.ro, Radio România Cultural, BookMag, Bookaholic.ro, LiterNet, Ginger Group, Dilema Veche, Observator cultural, România literară, Agenţia de carte, Be-Where!, Hyperliteratura, Şapte seri, Revista de povestiri, Cooperativa urbană, Catchy
Pr & Comunicare: Headsome Communication