decembrie 2012
Cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti, cea mai importantă din istoria festivalului, reuneşte în prima parte a lui decembrie 2012 la Bucureşti, nu mai puţin de nouă nume importante ale literaturii europene contemporane - atît autori consacraţi, cît şi scriitori foarte tineri, cu debuturi spectaculoase în lumea literelor. Lor li se alătură, de-a lungul celor patru seri de festival, patru scriitori români de primă mînă.

Ediţia 2012 este inedită atît pentru că include şi o seară de poezie, cît şi datorită faptului că trei dintre invitaţii din străinătate sînt, dincolo de identitatea lor de scriitori, cunoscuţi profesori de creative writing în Marea Britanie (Andrew Cowan, George Szirtes şi Kei Miller).

FILB are loc în perioada 5-8 decembrie 2012, la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român, în fiecare seară începînd cu ora 18.00. Cele patru seri de festival se vor încheia cu un cocktail. Intrarea este liberă.

FILB este astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură din România. Un proiect independent, organizat de Bogdan-Alexandru Stănescu, Oana Boca, Vasile Ernu şi Ioana Gruenwald.

INVITAŢII FILB 5:

Jonathan Coe (Marea Britanie)
este unul dintre maeştrii literaturii britanice contemporane şi, în acelaşi timp, unul dintre cei mai iubiţi scriitori englezi contemporani de către cititorii români, tradus cu succes la editura Polirom.

Will Self (Marea Britanie)
considerat cel mai original scriitor al anilor \'90, Self rămîne, la 51 de ani, "băiatul rău" al literaturii britanice contemporane, un mix narcotic de Burroughs, Kafka şi Tarkovski, plus multă imaginaţie. 

George Szirtes (Marea Britanie)
nume important în poezia contemporană, Szirtes este şi un excelent traducător şi profesor de creative writing, membru al societăţii regale de literatură al marii britanii, laureat cu numeroase premii şi distincţii pentru creaţia sa artistică.

Andrew Cowan (Marea Britanie)
autor a patru romane şi al unui ghid literar, the art of writing fiction, este şi directorul masterului de creative writing, prose fiction, al University of East Anglia, cel mai bine cotat master de gen din lume şi pionierul programelor de creative writing din Marea Britanie şi Europa.

Kei Miller (Jamaica)
Kei Miller locuieşte alternativ în Jamaica şi Anglia, unde predă creative writing la Universitatea din Glasgow. Poet şi prozator, Miller a debutat în 2006 cu volumul de poezii Kingdom of empty bellies şi, imediat după aceea a publicat antologia de povestiri The fear of stones. în 2007 a ajuns pe lista finaliştilor la Commonwealth writers\' prize. în 2010 a publicat romanul The last warner woman.

Goce Smilevski (Republica Macedonia)
Laureatul premiul uniunii europene pentru literatură din 2010, pentru romanul Sora lui Freud (în curs de apariţia la Polirom). În prezent este scriitor liber-profesionist şi locuieşte la Skopje. Publică proză, piese de teatru, eseuri şi cronici literare.

Papp Sándor Zsigmond (Ungaria)
Născut în anul 1974, la Rădăuţi, scriitorul şi-a făcut studiile la Satu-mare şi în Cluj. din anul 1995 este jurnalist. Recent, la editura Polirom, i-a fost tradus în limba română Vieţi mărunte, un roman în care se întîlnesc români, maghiari şi germani, adunaţi cu toţii sub umbrela istoriei.

Mátyás Dunajcsik (ungaria)
A activat de-a lungul anilor, ca interpret, traducător, blogger, dramaturg, critic literar, poet şi ca organizator al unui festival de teatru în cipru. In prezent, este redactor-şef al editurii maghiare Libri.

Daniel Boyacioglu (Suedia)
Cunoscut poet, artist şi dramaturg suedez de origine siriană. A jucat pe scena principalelor teatre suedeze, Dramaten şi Riksteatern, a fost premiat pentru albumele sale de hip-hop, iar în prezent scrie libretul unei opere. Cu toate acestea, Daniel Boyacioglu declară că principala sa pasiune este poezia.

Filip Florian (România)
Este unul dintre cei mai importanţi şi mai preţuiţi scriitori români din noua generaţie, ale cărui cărţi au fost traduse cu succes în Sua, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Marea Britanie şi Egipt.

Lucian Dan Teodorovici (românia)
Tradus în S.u.a., Germania, Franţa, Italia, Spania, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Egipt, Teodorovici este astăzi unul dintre cele mai importante nume ale prozei autohtone, coordonator al colecţiei "Ego. Proză" şi senior editor al săptămînalului Suplimentul de cultură.

Mircea Dinescu (România)
Debutează la şaisprezece ani în presa literară, iar la douăzeci de ani îi apare volumul Invocaţie nimănui, distins cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Critica l-a catalogat atunci drept "copilul teribil" al literaturii române. Revine la poezie în 2010, cu volumul Femeile din secolul trecut.

Mihai Mateiu (românia)
Considerat unul dintre cei mai valoroşi scriitori debutanţi ai anului 2011, Mihai Mateiu este autorul volumului de proză scurtă Oameni (casa de pariuri literare), apreciat atît de critica literară cît şi de public.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu, este un proiect independent care a debutat în octombrie 2008. Un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti şi care îşi propune să aşeze Bucureştiul pe harta festivalurilor internaţionale de literatură europene. Încercăm să rescriem harta culturală a Europei prin întîlniri ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.

FILB este astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură din Romania.


Cu sprijinul:
British Council, Writers' Centre Norwich, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Monitorul Oficial, Cărtureşti, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural al Republicii Ungaria în România
Parteneri:
Clubul Ţăranului, Ambasada Republicii Macedonia, Simona Kessler Internaţional Copyright Agency, Restaurantul "La Copac", Hotel Unique, Festival du premier roman Chamberly, Short Story in Zagreb, Polirom, Humanitas Fiction, Leda, Casa de Pariuri Literare
Parteneri media:
Modernism.ro, Hotnews.ro, Radio România Cultural, BookMag, Bookaholic.ro, LiterNet, Ginger Group, Dilema Veche, Observator cultural, România literară, Agenţia de carte, Be-Where!, Hyperliteratura, Şapte seri, Revista de povestiri, Cooperativa urbană, Catchy
Pr & Comunicare: Headsome Communication

Contact: Oana Boca ([email protected])

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus