decembrie 2012
Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe Cluj, 2012
Ţara făgăduinţei de Shay Pitovski & Shahar Pinkas, regia Shay Pitovski, Teatrul Naţional Habima, Israel şi Turbo Paradiso, regia András Urbán, Kosztolányi Dezső Theatre / Urbán András Company, Serbia sunt spectacolele care au fost aplaudate şi apreciate în penultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENŢE, sâmbătă, 8 decembrie 2012. 

Cea de-a treia ediţie, dedicată dialogului dintre teatru şi muzică, Dialog între voci, se încheie, duminică, 9 decembrie 2012, cu două spectacole care ilustrează într-un mod aparte acest dialog.

Insula muzicală a Adei Milea, după Gellu Naum, care se va juca în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, la ora 17.00 aduce pe scenă povestea lui Robinson, cel al lui Gellu Naum, un Robinson singur pe o insulă pustie, dar plină de oameni. Joaca serioasă din piesa de teatru cu acelaşi nume a poetului şi dramaturgului suprarealist român Gellu Naum este un puzzle de întâlniri şi situaţii cu personaje exotice, precum o sirenă, un pirat, un beduin, dar şi numeroşi membrii ai familiei pierdute a lui Robinson. Căutările, urmăririle, regăsirile şi, din nou, despărţirile, toate rapide şi aproape mecanice, au în comun singurătatea, la rândul ei pierdută şi apoi regăsită. Ada Milea construieşte, astfel, un concert 100% teatral al singurătăţilor aduse împreună de Gellu Naum, cu vocile şi prezenţa actorilor Teatrului Naţional din Cluj.

Subiectul comediei, O zi nebună sau Nunta lui Figaro de Beaumarchais, pusă în scenă de Michal Dočekal, Teatrul Naţional din Praga, Cehia, care se va juca la Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, ora 19.00, este arhicunoscut. În ziua nunţii sale, servitorul Figaro îşi apără iubita Susanna împotriva avansurilor amoroase ale Contelui Almaviva, care îşi arogă dreptul la prima noapte cu tânăra mireasă. Continuă să ne amuze stângăcia şi şiretenia lui Figaro şi merită, chiar şi azi, aplaudat curajul lui de a întreba emfatic: care este raţiunea pentru care există o clasă privilegiată care răpeşte drepturile celorlalţi? După mai bine de două secole, latura socială a acestei piese redevine actuală.

De asemenea, în cadrul secţiunii Off, la Casa TIFF, de la ora 15.00, va fi prezentată revista de teatru Játéktér, care îşi propune să prezinte viaţa teatrală de limbă maghiară din România. Revista apare periodic, iar autorii şi creatorii ei sunt critici de teatru, scriitori, oameni de teatru români şi maghiari.

Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe 2012 a durat treisprezece zile şi a reunit 21 de reprezentaţii din nouă ţări (Elveţia, Franţa, Bulgaria, Ungaria, Germania, Coreea de Sud, Cehia, Serbia şi România). Vă invităm să bucuraţi alături de noi de reuşita acestei ediţii şi să fiţi prezenţi la petrecerea de final care va avea loc la Casa TIFF, începând cu ora 23.00.

Vă aşteptăm cu drag şi peste doi ani,  la ediţia viitoare, care probabil va avea ca temă relaţia teatrală dintre sacru şi profan, respectiv importanţa şi rolul sacralităţii.

Descarcă broşura Interferenţe, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus