decembrie 2012
Festivalul de film Berlin, 2013
Cel mai aşteptat film românesc al începutului de an, Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, va avea premiera mondială pe 11 februarie 2013, în competiţia celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013). Echipa filmului, în frunte cu regizorul şi actorii din rolurile principale, Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, se va afla pe covorul roşu al Berlinale Palast şi va asista la proiecţia oficială de la ora 15.30 (16.30, ora României). 

Programul proiecţiilor a fost dat publicităţii luni, 28 ianuarie, într-o conferinţă de presă la Berlin. Tot luni a fost dezvăluită şi componenţa juriului care va decide cine primeşte trofeele festivalului. Renumitul regizor chinez Wong Kar-wai (In the Mood for Love) va prezida un juriu format din actorul american Tim Robbins (The Shawshank Redemption), cineasta daneză Susanne Bier (Oscar pentru film străin cu Hævnen), regizorii Andreas Dresen (Germania - Cloud 9), Shirin Neshat (Iran), Athina Rachel Tsangari (Grecia - Attenberg) şi directorul de imagine Ellen Kuras (The Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Producţia Poziţia copilului vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.
 
În acelaşi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
 
Rolurile principale sunt interpretate de actorii Luminiţa Gheorghiu (premiată de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles, Festivalul de Film de la Namur şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru rolul din Moartea domnului Lăzărescu în regia lui Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii de Adrian Sitaru). Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţii actori Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. 


Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul sunt semnate de Dana Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, costumele de Irina Marinescu, machiajul de Dana Roseanu si Domnica Sava, iar producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer si Ada Solomon.
 
Poziţia copilului concurează pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagonişti, Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, intră, la rândul lor, în competiţie pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actriţe, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura şi nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon şi Jude Law.
 
Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri de film. Lungmetrajul de debut, Maria (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi premiat la Festivalurile de Film de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă şi Şerban Ionescu, Menţiunea Specială a Juriului Tânăr), Cottbus (Menţiunea Specială a Juriului, Premiul pentru Debut, Menţiunea Specială Don Quixote), Paris (Marele Premiu).

Al doilea lungmetraj realizat de Călin Peter Netzer a fost multi-premiatul Medalia de onoare (2010). Producţia a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului "Silver Alexander", Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie şi Cel mai bun Actor în rol principal). 

 
Spectatorii români vor avea ocazia să vadă filmul Poziţia copilului la scurtă vreme după premiera mondială de la Berlin. Pelicula va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie 2013, distribuit de Parada Film. Distribuitorul internaţional este compania germană Beta Cinema, care va reprezenta producţia la European Film Market, piaţa de filme a Festivalului de la Berlin. 

Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, cu participarea HBO România. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus