martie 2005
Festivalul TIFF 2005
A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte să cucerească oraşul Cluj Napoca între 27 mai şi 5 iunie. TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi a devenit în anul 2004 membru al CENTEAST - Alianţa Festivalurilor de Film din Europa Centrală şi de Est.

TIFF 2005 va reuni numeroşi invitaţi români şi străini, cinefili şi cineaşti, şi va prezenta publicului clujean un număr impresionant de filme, lung şi scurt metraje. Atmosfera va fi presărată cu multe evenimente speciale, conferinţe şi workshop-uri de creaţie.

Dintre titlurile importante ale ediţiei cu numărul patru, menţionăm filmul coreean Oldboy, revelaţia Juriului de la Cannes 2004 care, în frunte cu regizorul Quentin Tarantino, i-a acordat Marele Premiu al Juriului. Din secţiunea Supernova amintim marele succes spaniol Take my Eyes, o dramă nominalizată la nouă premii Goya 2004, din care şapte câştigate. Tot din Supernova, secţiune dedicată filmelor multi-premiate în festivaluri internaţionale pe parcursul anului trecut face parte şi Layer Cake, unde actorul britanic Daniel Craig, cunoscut publicului român din filme precum Sylvia sau Road to Perdition face un rol senzaţional în pielea unui traficant de cocaină. Filme zguduitoare vor fi prezentate în terifianta secţiune Umbre: The Machinist, un thriller de excepţie pentru care interpretul principal, Christian Bale, a slabit 30 kg, fiind nevoit apoi să reintre în formă pentru a deveni viitorul Batman şi The Ring Two, continuarea horror-ului din 2002 cu Naomi Watts cap de afiş. Toate aceste filme vor fi prezentate în premieră absolută în România.
Dintre titlurile româneşti care vor fi vizionate în Festival pe parcursul celor trei zile dedicate cinema-ului autohton se remarcă "Moartea Domnului Lazarescu", ultimul film semnat Cristi Puiu.

O seară specială va fi dedicată recentului hit al festivalului de la Berlin, filmul Lost and Found, format din 6 scurt-metraje din care face parte şi Curcanii nu zboară al lui Cristian Mungiu. Toţi cei 6 realizatori, însoţiţi de o delegaţie specială din Germania vor fi aşteptaţi la Cluj.

Două dintre retrospectivele festivalului (din secţiunea 3x3) vor fi dedicate anul acesta regizorilor Roy Andersson şi Alejandro Amenabar (autorul multi-premiatului Mar adentro, câştigător al Oscarului pentru Cel mai Bun Film Străin).

TIFF 2005 va continua seria proiecţiilor în aer liber, iniţiate şi desfăşurate cu mare succes în 2004. Anul acesta proiecţiile vor avea loc în cele două weekend-uri ale festivalului, în două locaţii diferite: lângă Hotelul Transilvania vor fi organizate proiecţiile în colaborare cu Stella Artois iar în cel de-al doilea weekend, fie ploaie, fie vânt, publicul clujean se va strânge, ca şi anul trecut, în curtea clădirii Echinox aparţinând Universităţii Babeş Bolyai.

Un proiect care a demarat deja anul acesta este organizarea împreună cu HBO a concursului naţional de scenarii de film, ai cărui câştigători vor fi anunţaţi în cadrul Galei de premiere din seara de 4 iunie.


Producătorul britanic Keith Griffiths, actriţa germană de origine română Alexandra Maria Lara şi Miroljub Vuckovic directorul Festivalului de Film de la Belgrad sunt trei din cei cinci membri ai Juriului TIFF 2005 care va decerna Trofeul Transilvania pentru cel mai bun film din competiţie. Între oaspeţii deja invitaţi la Cluj şi de la care se aşteaptă confirmare se numără regizorul suedez Lukas Moodyson şi actorul Omar Sharif.

Pe lângă Juriul Festivalului va exista şi anul acesta juriul fanilor website-ului www.cinemagia.ro, unul dintre partenerii TIFF, care va acorda propriile premii. Membrii juriului Cinemagia vor fi aleşi, în urma unui concurs, dintre vizitatorii fideli ai site-ului, participanţi pe forumul de discuţii, indiferent de zona geografică din România în care se află.

Anul acesta, celor două jurii mai sus menţionate li se adaugă şi Juriul FIPRESCI – Juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – care va juriza 10 filme din totalul filmelor prezente în Festival şi va acorda propriul premiu, diferit de cel acordat de Juriul Festivalului.

Vă vom ţine la curent cu toate noutăţile şi surprizele pe care organizatorii TIFF le pregătesc pentru a patra ediţie a Festivalului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus