ianuarie 2013
Festivalul de film Berlin, 2013
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din lume, şi-a anunţat astăzi ultimele titluri din competiţie. Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei. Regizorul român, multi-premiat în trecut pentru filmele Medalia de onoare (2010) şi Maria (2003), concurează pentru trofeul Ursul de Aur cu nume celebre din cinematografia mondială ca Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl.

"E clar că, la prima vedere, sunt filme care au în distribuţie nume celebre ca Matt Damon sau Jude Law şi pare o competiţie destul de dură. Desigur că mă simt onorat să fiu într-o companie atât de selectă, alături de nume ca Gus Van Sant şi Steven Soderbergh, dar există şi alte variante pentru palmaresul final. De pildă, filmul lui Bruno Dumont cu Juliette Binoche în rolul principal, filmul iranian al lui Jafar Panahi sau cel coreean semnat de Hong Sang-soo. Aş fi onorat să fiu pe lista câştigătorilor", declară regizorul Călin Peter Netzer.
 
Poziţia copilului intră în cursă pentru trofeele Berlinalei alături de alte 18 filme, printre care Promised Land, în regia lui Gus Van Sant, cu Matt Damon în rolul principal, Side Effects, un thriller de Steven Soderbergh, Camille Claudel 1915, al francezului Bruno Dumont, Closed Curtain, regizat de Jafar Panahi, cineastul iranian aflat în închisoare, Paradise: Hope, ultima parte din trilogia regizorului german Ulrich Seidl, sau An Episode in the Life of an Iron Picker al lui Danis Tanovic, regizorul premiat cu Oscar pentru No Man's Land. Juriul va fi prezidat de renumitul cineast chinez Wong Kar-wai.
 
Beneficiind de prestaţiile unor actori precum Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, în ipostaza de mamă şi fiu, filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. 

Regizorul Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri. Lungmetrajul de debut, Maria (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri din toată lumea, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi premiat la festivalurile de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă şi Şerban Ionescu, Menţiunea Specială a Juriului Tânăr), Cottbus (Menţiunea Specială a Juriului, Premiul pentru Debut, Menţiunea Specială Don Quixote) sau Paris (Marele Premiu).
 
Cel de-al doilea lungmetraj, Medalia de onoare (2010), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, a fost premiat la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului "Silver Alexander", Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului si Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună Regie şi Cel mai bun actor în rol principal). Filmul a mai obţinut şi Premiul Gopo pentru scenariu (Tudor Voican) şi pentru Cel mai bun actor în rol principal (Victor Rebengiuc).
 
Poziţia copilului va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie 2013.
 
În distribuţia filmului, alături de Luminiţa Gheorghiu (multi-premiată pentru rolul din Moartea domnului Lăzărescu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Locarno pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. 
 
Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul îi aparţin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul - de Cristian Tarnoveţchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roseanu şi Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Ada Solomon.

Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România. 
 
Noutăţi, fotografii şi imagini video puteţi găsi şi pe pagina de Facebook a filmului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus