ianuarie 2013
Festivalul de film Berlin, 2013
Bogdan Dumitrache, actorul principal din Poziţia copilului, intră în cursă pentru trofeul de interpretare masculină al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013) cot la cot cu nume ca Jude Law, Matt Damon sau Shia LaBeouf. Filmul în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei şi concurează pentru Ursul de Aur cu alte 18 producţii.

Pentru Ursul de Argint acordat celui mai bun actor vor concura, printre alţii, Matt Damon, cu rolul principal din Promised Land, în regia lui Gus Van Sant, Jude Law (thriller-ul Side Effects, de Steven Soderbergh), Paul Rudd (Prince Avalanche, de David Gordon Green) sau Shia LaBeouf, starul din The Necessary Death of Charlie Countryman, regizat de Fredrik Bond şi filmat în 2012 în România.

"Competiţia de la Berlin 2013 este una foarte interesantă, atât pentru noi, ca actori, cât şi pentru Călin, ca regizor. E o senzaţie interesantă să ştii că intri în competiţie cu actori cu renume pe la Hollywood. Mă bucură competiţia, dar, deşi fac un rol bun, eu de data aceasta mizez pe «mama», Luminiţa Gheorghiu. Personajul pe care îl interpretez, Barbu, este cel în jurul căruia se ţese intriga, fără ca acesta să apară însă foarte mult în film. De aceea, ce a trebuit să fac în secvenţele mele a fost să-l exprim cât mai bine", declară Bogdan Dumitrache.

Actorul joacă rolul unui fiu care încearcă să se desprindă de o mamă posesivă (Luminiţa Gheorghiu). Într-un moment critic al vieţii lui, ea face tot ce-i stă în putinţă să-l recâştige. Celor doi actori li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Bogdan Dumitrache (35 de ani) a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", la clasa lui Mircea Albulescu. Şi-a făcut debutul în teatru în 2000, dar l-a abandonat în favoarea filmului. Actorul a avut roluri memorabile în Trafic (Cătălin Mitulescu, 2004), premiat cu Palme d'Or pentru scurtmetraj, Lecţia de box (Alexandru Mavrodineanu, 2007) sau Portretul luptătorului la tinereţe (Constantin Popescu, 2009), care i-a adus un trofeu Gopo pentru rol secundar masculin. Pentru prestaţia din filmul lui Adrian Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011), a câştigat Leopardul de Argint pentru Cel mai bun actor şi premiul Gopo. A devenit cunoscut publicului larg şi graţie rolului din serialul HBO În derivă.

Poziţia copilului va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie 2013, distribuit de Parada Film. Distribuitorul internaţional este compania germană Beta Cinema, care va reprezenta filmul la European Film Market, piaţa de filme a Festivalului de la Berlin. Beta Cinema este unul dintre cei mai respectaţi distribuitori europeni de film independent. În fiecare an, alege să promoveze un număr limitat de 10 - 15 producţii independente cu potenţial comercial, pentru a se putea concentra pe traseul fiecăreia dintre ele. În portofoliul Beta Cinema s-au aflat filme ca Il Divo, de Paolo Sorrentino, câştigătorul Premiului Juriului la Cannes 2008, Die Fälscher / The Counterfeiters / Falsificatorii de bani, după romanul lui André Gide (2007) sau Das Leben der Anderen (2006), ambele câştigătoare ale Premiului Oscar pentru film străin.

Călin Peter Netzer este la cel de-al treilea lungmetraj al lui după Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul îi aparţin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul - de Cristian Tarnoveţchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roşeanu şi Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Ada Solomon.

Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România. Distribuitorul internaţional al filmului este Beta Cinema (Germania).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus