februarie 2013
Crulic - drumul spre dincolo
Crulic - drumul spre dincolo este cel mai premiat film de animaţie românesc, unul din lungmetrajele cu cele mai multe distincţii obţinute la festivalurile internaţionale de film. Crulic a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri din care a obţinut 25 de premii (lista completă mai jos). În România, lungmetrajul este distribuit de Independenţa Film, acum pe DVD.

Crulic rulează şi în cinematografele din Franţa, Cehia, Olanda, Ungaria, Italia, Slovacia, Lituania, Spania etc. Odată cu intrarea în sălile de cinema franceze, presa pariziană de specialitate a apreciat în mod deosebit lungmetrajul românesc de animaţie Crulic - drumul spre dincolo, acordîndu-i spaţii ample în gazete precum Le Monde, Telerama, Positif  sau Politis.


Le Monde: Crulic - Drumul spre dincolo: moartea unui român în stil Kafka
(11 decembrie 2012, de Jacques Mandelbaum)

"Voyage de Monsieur Crulic (titlul filmului tradus în limba franceză) al româncei Anca Damian este incontestabil cea mai frumoasă reuşită a ultimilor patru ani. Motivul constă în acel umor tragic al filmelor româneşti, ca semn de eleganţă morală (...) Forma filmului e absolut superbă, amestecînd decupaje de hîrtie, desen animat, fotografie şi film într-un fel de colaj poetic care duce cu gîndul la dadaism şi suprarealişti (...)"


Politis: Călătorie pînă la capătul nedreptăţii
(13 decembrie 2012, de Chrisophe Kantcheff)

"A regiza un documentar cu mijloacele cinematografului de animaţie este, fără îndoială, unul dintre cele mai creative moduri de a reînnoi genul documentar. Iniţial, era vorba despre a depăşi problema imaginilor imposibil de facut, de a face invizibilul vizibil. La fel cum a făcut-o Waltz with Bashir, în 2008, apropo de masacrele de la Sabra şi Chatila. Pînă acum, filmul lui Ari Folman constituia un moment de referinţă. Crulic vine să susţină amplu această comparaţie. Din punct de vedere plastic, filmul cineastei române Anca Damian merge chiar mai departe de-atît. "

Telerama: Crulic - drumul spre dincolo, sau viaţa pentru un portofel
8 decembrie 2012, de Marc Belpois

"Anca Damian a investigat şi documentat cazul, adunînd laolaltă fotografii de-ale lui Claudiu Crulic făcute de-a lungul întregii vieţi, a fotografiat obiecte, haine sau locurile pe unde acesta a trecut, apoi, împreună cu o echipă de cinci oameni foarte creativi, au jonglat cu pensula şi cu foarfeca pentru a le aduce la viaţă. Fiecare secvenţă reprezintă o invenţie vizuală."


Povestea pe scurt

Crulic - drumul spre dincolo aduce în atenţie un caz real, abuzul sistemului de justiţie polonez asupra unui cetăţean român, în perioada 2007-2008.

Claudiu Crulic a fost arestat în Cracovia pentru un presupus furt şi ţinut la închisoare în ciuda probelor care dovedeau că, la data jafului, el se afla în alt oraş. Lipsit de apărare şi abandonat total de autorităţile din România, Claudiu Crulic a intrat în greva foamei şi ulterior a murit în detenţie.

Cazul "Crulic" a dus la demisia ministrului de externe al României (domnul Adrian Cioroianu) în aprilie 2008. Consulul român de la Varşovia (domnul Ionuţ Dănuţ Preda) a fost suspendat din funcţie pentru şase luni pentru "neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu", iar ambasadorul României în Polonia (domnul Gabriel Constantin Bartaş) a fost sancţionat cu diminuarea drepturilor salariale. În Polonia, trei medici polonezi au apărut în faţa instanţei pentru neglijenţă.


Despre Crulic - drumul spre dincolo

Filmul este scris, regizat şi produs de Anca Damian. Vocea naratorului este cea a actorului Vlad Ivanov (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Poliţist, adjectiv)

Anca Damian a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. În 2008 a regizat lungmetrajul de ficţiune Întâlniri încrucişate şi a lucrat ca director de imagine la filmele Rămânerea (1991) şi Drumul cîinilor (1992). Următoarele proiecte ale Ancăi Damian sunt A Very Unsettled Summer şi The Magic Mountain.

La realizarea lui Crulic a mai participat o echipă formată din: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.


Lista premiilor obţinute la festivalurile internaţionale:
Crystal (Grand Prix), Annecy
Special Mention Don Quixote, Locarno
Amnesty Award, CPH DOX
SILVER PUMA Award for the Best Director - FICUNAM, Mexic
Audience Award  FICUNAM, Mexic
Grand Prix and the Trophy of the Romanian Filmmakers Union (UCIN), 2011
Special Prize of the Human Rights Jury, Istanbul
Main Prize, Gdansk Doc Film Festival
Special Jury Prize, Gdynia Film Festival
Special Mention of the jury, Warsaw IFF
Special Mention of the jury, Cottbus
Ecumenical Award, Cottbus,
Ecumenical mention, Warsaw IFF
Silver Eye Award, Jihlava
Best Romanian Documentary, Astra FF
Best long feature in Animator, Poznan
Best film, Sopot
Best Director Mlodzi I Film
Best Long Animated Feature Monterrey, Cabrito de Plata
Special Jury Prize (Siver Dolphin), Festroia
Best movie, Milwaukee Film Festival
Special Prize, Se-Ma-For Film Festival
"White Cobra" festival Grand Prix Of the Cinema Museum Festival, Lodz
Audience Award, Nurt (2012)
Special Jury Prize, Medias Central European Film festival (2012)

-------------------------

Referinţe online:
Crulic pe DVD
Crulic pe Facebook
Crulic - site oficial
Aparte Film - producătorii filmului
Articolul din Telerama.fr
Articolul din Politis.fr
Articolul din Le Monde

-------------------------

Crulic - drumul spre dincolo a fost distribuit în cinematografele româneşti de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]

Regia: Anca Damian Cu: Vlad Ivanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus