martie 2013
Poziţia copilului
Marţi, 19 martie 2013, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte proiecţia filmului Poziţia copilului, distins cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin de anul acesta. Proiecţia va fi urmată de o discuţie la care vor participa regizorul, scenaristul şi producătorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu şi Adrian Titieni. Realizatorii vor prezenta publicului trofeul Ursul de Aur obţinut la Berlin.

Cel de-al şaptelea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română în colaborare cu revista "Observator cultural", este al treilea din 2013, după cele dedicate filmelor Rocker de Marian Crişan şi Killing Time de Florin Piersic Jr. În noiembrie şi decembrie 2012, Sala Union a mai găzduit patru evenimente de succes, avându-i ca invitaţi pe regizorii Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu şi Radu Gabrea, alături de o parte dintre membrii echipelor filmelor lansate de ei.


Cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, Poziţia copilului, a câştigat Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013). Primul lungmetraj românesc distins vreodată cu acest trofeu, Poziţia copilului a obţinut şi Premiul FIPRESCI, acordat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film.

Poziţia copilului, o producţie Parada Film în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult. Poziţia copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Rolurile principale sunt interpretate de actorii Luminiţa Gheorghiu (premiată de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles, Festivalul de Film de la Namur şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru rolul din Moartea domnului Lăzărescu Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al premiului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii de Adrian Sitaru). Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţii actori Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul sunt semnate de Dana Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, costumele de Irina Marinescu, machiajul de Dana Roşeanu şi Domnica Sava, iar producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Ada Solomon.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri de film. Lungmetrajul de debut, Maria (2003) a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi premiat la Festivalurile de Film de la Locarno (Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă şi Şerban Ionescu, Menţiunea Specială a Juriului Tânăr), Cottbus (Menţiunea Specială a Juriului, Premiul pentru Debut, Menţiunea Specială "Don Quijote"), Paris (Marele Premiu). Al doilea lungmetraj realizat de Călin Peter Netzer a fost multipremiatul Medalia de onoare (2010). Producţia a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând premii la Festivalul de Film de la Salonic (Marele Premiu al Juriului "Silver Alexander", Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film din Competiţia Internaţională), Festivalul de Film de la Torino (Premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, Premiul Publicului, Menţiune Specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (Menţiunea specială a Juriului şi Premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Cea mai bună regie şi Cel mai bun actor în rol principal).

Vă aşteptăm!

Parteneri media ai Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română: Radio România Cultural, Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things - Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com.

Tarifele practicate de Cinemateca Română:
Bilet pentru spectatorii fără abonament: 10 lei
Bilet pentru spectatorii cu abonament: 8 lei
Bilet pentru elevii, studenţii, pensionarii etc. cu abonament: 5 lei
Bilet pentru studenţii UNATC sau UNArte cu abonament: 5 lei
Abonament (valabil pentru întreaga stagiune): 15 lei
Abonament (redus, pentru elevi, studenţi, pensionari etc.): 12 lei
Abonamentele pentru stagiunea în curs se pot achiziţiona de la Cinemateca Eforie (Strada Eforie nr. 2).

Regia: Călin Peter Netzer Cu: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus