martie 2013
Poziţia copilului
Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, este unul dintre cele mai de succes pelicule româneşti din ultimul deceniu. Filmul premiat cu Ursul de Aur se menţine în topul box office-ului românesc, cu 44.449 de spectatori şi încasări de 617.643 de lei, după a doua săptămână în cinematografele din România. După debutul spectaculos cu peste 19.000 de spectatori în primul weekend, un record pentru un film autohton în ultimii zece ani, filmul a adus şi mai mulţi spectatori în săli, în a doua săptămână - aproximativ 25.000.

De la premiera din 8 martie 2013, protagoniştii filmului s-au întâlnit cu spectatori din mai multe oraşe ale ţări, în săli de cinema arhipline, într-un maraton al proiecţiilor de gală. Bucureştenii vor avea ocazia să-i întâlnească marţi, 19 martie 2013, de la 19:00, la Cinemateca Union. Producătoarea Ada Solomon, actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Tania Popa şi Adrian Titieni vor răspunde întrebărilor celor prezenţi în sală la finalul proiecţiei.

Trofeul Ursul de Aur va mai face o oprire tot în Capitală, joi, 21 martie 2013, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. După proiecţia de la 19.30, producătoarea Ada Solomon şi actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia şi Florin Zamfirescu vor sta de vorbă cu publicul.

În a doua săptămână, filmul Poziţia copilului premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de film Berlin, 2013 poate fi văzut, în continuare, în peste 20 de oraşe din ţară, inclusiv în Baia Mare şi Botoşani.

În Bucureşti, filmul rulează la Cinema City AFI Cotroceni, Movieplex, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Cinema Scala, Cinema City Sun Plaza, Cinemateca Union, Cinema Elvira Popescu, NCRR. În restul ţării, poate fi văzut la Cluj (Cinema City, Odeon Cineplex, Cinema Florin Piersic), Arad (Cinema City Atrium, Cinema City Galleria), Timişoara (Cinema City), Constanţa (Cinema City, Cityplex), Iaşi (Cinema City), Craiova (Cinema Modern), Oradea (Cortina Digiplex), Bacău (Cinema City), Braşov (Cityplex, Cinema City), Baia Mare (Cinema City) Brăila (Cinema City), Ploieşti (Cinema City), Piteşti (Cinema City), Târgu Mureş (Cinema Arta), Tulcea (Cityplex), Satu Mare (Grand Mall), Vaslui (Eurocinema SilverMall), Botoşani (Cinema Unirea).

Poziţia copilului este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.
Campania de promovare a filmului în România este sprijinită de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Institutul Cultural Român (ICR).
Echipa filmului se deplasează prin ţară cu sprijinul companiei TAROM.
Sponsori: Silva, Apa Nova, Borsec
Parteneri media: Radio Guerrilla, Şapte seri, Adevărul, Gazeta Sporturilor, Ziarul Ring, Ziare.com, Cinemagia.ro, Cinemarx.ro, Hotnews.ro, BeWhere, Dilema Veche, Liternet.ro, Studentie.ro, Urban.ro, Hotcity.ro, Feeder.ro, Filmreporter.ro, Vice.com, Cocor Media Channel, Spectacular Media.

Regia: Călin Peter Netzer Cu: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov