martie 2013
După dealuri
Un booklet cu fragmente din comentariile şi recenziile cele mai relevante despre filmul lui Cristian Mungiu, După dealuri, este inclus în ediţia premium a DVD-ului, care va fi disponibilă în magazinele de specialitate din 29 martie 2013.


În Dilema veche din 21 -27 martie, Andrei Pleşu a scris despre După dealuri:
"Am văzut, în cele din urmă, filmul lui Cristian Mungiu. Acum mai bine de două săptămâni. Şi nu mă pot desprinde de apăsarea lui, de jetul de noroi din final, de tragicul lui molcom, aproape «normal», semn inconfundabil al «lumescului». [...] Rareori un film mi-a dat de gândit cum mi-a dat de gândit filmul lui Cristian Mungiu. Lipsit de orice «poantă» şmecheră, de orice abuz ideologic, de orice subtext sentenţios, el te urmăreşte, mut şi compact, ca o întrebare insolubilă. E o perfectă descriere a abisului cotidian, un sobru punct de pornire pentru căutarea orizontului".  (articolul integral aici)

În broşura care conţine fragmente din cele mai relevante comentarii despre film apărute în presa românească şi internaţională este inclus şi un comentariu al lui Horia-Roman Patapievici:
"Mediocritatea este enorma tramă a acestei drame care e tragedie nu prin moartea Alinei, care rămâne banală şi mediocră, ci prin condamnarea care apasă asupra întregii lumi pe care o zugrăveşti. Această condamnare nu e o judecată morală: ea vine din precizia artei tale, care e necruţătoare cu ce zugrăveşte, cu o perfecţiune îndepărtată şi distantă, de Judecată de Apoi, care pune şi mai pregnant în lumină caracterul sinistru, mediocru, neisprăvit şi nemîntuit al acelei lumi, care, de fapt, e nemîntuibilă prin faptul că totul, în ea, se îneacă de insignifianţă. [...]
Iar din acest concert magnific şi sinistru al incompetenţei tuturor - din care ne extragem toţi sentimentul superiorităţii, făcând mişto de toţi şi toate cu un geniu incomparabil, care ne e propriu, şi care ne condamnă pe toţi, mai devreme sau mai târziu, dacă ne lăsăm în voia lui, la moarte prin mediocritate şi insignifianţă - din acest concert al incompetenţei România moare, şi noi odată cu ea." (articolul integral aici).
 
Booklet-ul cu opinii şi comentarii este ataşat unui pachet care conţine două DVD-uri, unul cu filmul şi celălalt cu materiale video suplimentare:

12 dintre secvenţele neincluse în montajul final,


un masterclass al regizorului Cristian Mungiu susţinut la Forum des Images din Paris,


un making of despre cum se realizează un film în plan-secvenţă,


interviuri, precum şi o serie limitată de cartoline cu fotograme din film.

Pachetele premium cu După dealuri vor fi disponibile începând cu 29 martie 2013, mai întâi la librăriile Cărtureşti Verona, Humanitas Kretzulescu şi Librarium din Bucureşti, apoi în reţelele Inmedio şi Relay, precum şi în alte spaţii - pachetul putând fi comandat şi online de pe www.dupadealuri.ro.


După dealuri este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de operatorul Oleg Mutu. Filmul a avut premiera mondială în 2012 la Cannes - cel mai important festival de film de autor din lume -, unde a fost premiat pentru scenariu şi pentru interpretare, şi a devenit ulterior prima peliculă românească reţinută pe lista celor mai bune 9 filme străine ale anului la Premiile Oscar 2013.

Regia: Cristian Mungiu Cu: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus