aprilie 2013
Poziţia copilului
După un adevărat tur de forţă al echipei Poziţia copilului în România, un turneu care a numărat peste 20 de oraşe şi 35 de săli de cinema, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer participă în calitate de invitat de onoare la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaţionale.

În numai patru săptămâni de la lansarea naţională, pelicula Poziţia copilului a devenit cea mai de succes producţie românească din ultimul deceniu, cu 72.128 de spectatori şi încasări de 979.209 de lei.

Între 7 şi 10 aprilie 2013, lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur la Berlinală va participa la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul, cel mai mare eveniment cinematografic din Turcia. Filmul va avea trei proiecţii într-o secţiune care adună cele mai premiate lungmetraje recente. Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul, ajuns la a 32-a ediţie, a înregistrat în 2012 150.000 de spectatori.

În urma succesului înregistrat la Berlin, Poziţia copilului este invitatul special al galei de închidere a Festivalului "Primăvara filmelor" din Varşovia. Premiera din Polonia, organizată cu sprijinul distribuitorului polonez, Aurora Films, şi al Institutului Cultural Român din Varşovia, va avea loc pe 13 aprilie 2013, în prezenţa regizorului Călin Peter Netzer.
Poziţia copilului va rula în cinematografele din Germania din 23 mai 2013. În plus, lungmetrajul va fi distribuit în următoarea perioadă şi în ţări precum Australia, Elveţia, Franţa, Italia, Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg, Grecia, Serbia, Muntenegru şi Taiwan.

Poziţia copilului este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.
 
Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Regia: Călin Peter Netzer Cu: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus