aprilie 2005
Opera Comică pentru Copii este una dintre cele mai "harnice" instituţii bucureştene în materie de premiere. În aceste zile originala companie îşi invită micuţii spectatori la o nouă premieră. Spectacolul lunii aprilie este baletul de buzunar Minuniţă şi vrăjitoarea în regia şi coregrafia lui Mihai Babuşka şi scenografia Vioricăi Petrovici, în distribuţie aflându-se balerinii Cătălin Caracaş, Oana Bădănoiu, Oana Popescu, Vicenţiu Popescu, Mircea Ioniţă, Cristina Mitu, Georgiana Stroe, Bianca Fota şi actorul Valentino Tiron. Spectacolele se desfăşoară luni şi marţi de la ora 16 la sala mică a Palatului copiilor (respectiv în după-amiezile de 18, 19 şi 26 mai), în ziua de 25 aprilie baletul urmând să se joace pentru şcolarii din Câmpina. Costumele spectaculoase, pline de culoare, cărora li se adaugă entuziasmul celor aflaţi pe scenă, stimulaţi de reacţiile vii şi surprinzătoare ale copiilor fac ca versiunea scenică a lui Mihai Babuşka la mai puţin cunoscutul basm Minuniţă şi vrăjitoarea să farmece publicul de toate vârstele, copii, părinţi şi bunici.

Fondată în 1998, Opera Comică pentru Copii funcţionează după principiile teatrului de proiecte şi este instituţionalizată la începutul anului 2003, de atunci având stagiune permanentă, subvenţionată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Structura stagiunii este gândită în paralel cu anul şcolar, începe în octombrie şi se încheie în iunie, cu pauze în timpul vacanţelor şcolare. Ca orice teatru de proiecte, rulează câte un titlu (câte două spectacole pe săptămână, respectiv maximum opt pe lună, când nu sunt vacanţe), după care trece la altul.



În cei cinci ani de existenţă ai companiei conduse de muzicologul Smaranda Oţeanu-Bunea s-au adunat 25 de titluri de spectacole, iar în 2004-2005 au fost programate patru premiere, deja lansate fiind baletul "de buzunar" Fata moşului şi fata babei, opera comică Farmacistul de Haydn şi acum baletul Minuniţă şi vrăjitoarea, urmând ca în luna mai să fie lansată Coana Chiriţa (adaptare după Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri, muzica Al. Flechtenmacher), cu Stela Popescu în rolul principal. La spectacole sunt prezenţi în medie 200 de copii cu vârste cuprinse predominant între 6 şi 10 ani, veniţi... "cu clasa". Cei care doresc să vină singuri, "cu părinţii", o pot face, intrarea fiind oricum liberă, în limita locurilor disponibile, pe scaune şi pe perniţele puse pe scări. Iniţiativa Operei Comice pentru Copii reprezintă una dintre cele mai frumoase iniţiative educaţionale din ultima vreme, iar demersul inimosului său colectiv merită a fi mai cunoscut publicului larg, cel puţin proporţional cu succesul pe care îl are în faţa micuţilor spectatori, care la final au ocazia să le pună întrebări balerinilor sau cântăreţilor.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus