aprilie 2013
Festivalul de film Cannes, 2013
Regizorul danez Thomas Vinterberg (Jagten / Vânătoarea, Festen, Submarino) a fost ales preşedintele Juriului secţiunii Un Certain Regard a celei de-a 66-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, 2013.


Festivalul va avea loc în perioada 15 - 26 mai 2013, iar preşedintele Juriului festivalului va fi Steven Spielberg.
 
Introdusă în 1978 de Gilles Jacob (actualmente Preşedintele Festivalului), Un Certain Regard este una dintre secţiunile alternative de la Cannes. Aici sunt prezentate filme "diferite şi originale", care caută recunoaşterea internaţională. Trofeul "Un Certain Regard" 2013 va fi înmânat de Thomas Vinterberg câştigătorului în seara de sâmbătă, 25 mai 2013, cu o zi înaintea Ceremoniei de închidere a Festivalului.

El îi urmează lui Tim Roth, Preşedintele juriului 2012, care a acordat trofeul producţiei mexicane Despues de Lucia / After Lucia, în regia lui Michel Franco.
 
În 1998, Thomas Vinterberg primea din mâinile lui Martin Scorsese, preşedintele de atunci al Juriului de la Cannes, "Premiul Juriului" pentru filmul său Festen. Un an mai târziu, în 1999, revenea la Cannes, de această dată în calitate de preşedinte al juriului secţiunii de scurtmetraje. În 2013, regizorul danez este din nou în centrul atenţiei internaţionale cu ocazia peliculei Jagten / Vânătoarea (2012), triplu premiată deja la Cannes, în 2012.
 
The Bling Ring, cel mai recent film al Sofiei Coppola, va rula în deschiderea Un Certain Regard, joi, 16 mai 2013. Cu Emma Watson în rolul principal, pelicula le are în distribuţie pe  Kirsten Dunst, Taïssa Farmiga şi Leslie Mann.
 
Peliculele şi cineaştii români care, de-a lungul timpului, au participat şi câştigat premii la această secţiune sunt:
2005: Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu) - Premiul "Un Certain Regard";
2006: Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Dorotheea Petre - Premiul "Pentru interpretare feminină";
2007: California Dreamin' (nesfârşit) (Cristian Nemescu) - Premiul "Un Certain Regard";
2009: Poliţist, adjectiv (Corneliu Porumboiu) - Premiul "Premiul Juriului".

Despre Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg a absolvit Şcoala Daneză de Film în 1993. Pelicula sa de absolvire s-a numit Last Round şi era deja o primă dovadă a talentului său. Producţia a a fost premiată, una dintre distincţii fiind o nominalizare la Oscar-ul pentru studenţi.
 
În 1995, Vinterberg împreună cu Lars von Trier au scris manifestul Dogma '95, o mişcare de avangardă în cinematografie, ale cărei reguli stipulau, printre altele, crearea de producţii bazate pe valorile tradiţionale ale povestirii, jocului actoricesc şi ale subiectului, fără a folosi tehnologii şi efecte speciale.
 
Primul său film (care se înscria în mişcarea Dogme 95) s-a numit Festen / The Celebration (1998) şi a primit o serie de premii internaţionale, inclusiv Premiul Juriului la Cannes, precum şi "Cel mai bun film străin" din partea Los Angeles şi New York Film Critics.
 
Vinterberg a mai regizat două filme de limbă engleză: It's All About Love (2003), cu Joaquin Phoenix, Claire Danes şi Sean Penn, şi Dear Wendy (2005), cu Jamie Bell. Apoi, o comedie în limba daneză: When a Man Comes Home (2007). Submarino (2010) a intrat în competiţie la Berlinala din 2010 şi a luat Nordic Council's Film Award şi cinci premii Robert (premiile Academiei de Film din Danemarca, echivalentul danez pentru Oscar-urile americane), plus cincisprezece nominalizări.


Puţină lume ştie că Thomas Vinterberg a regizat şi videoclipuri pentru formaţiile Blur şi Metallica.

Jagten / Vânătoarea este prima colaborare dintre regizorul Thomas Vinterberg şi actorul danez Mads Mikkelsen (Casino Royale, serialul TV Hannibal, King Arthur, En kongelig affære / A Royal Affair). Mikkelsen reuşeşte să-şi submineze caracterul său hipermasculin pentru a-l interpreta pe neajutoratul Lucas, un educator divorţat dintr-o comunitate restrânsă din nord, acuzat de pedofilie.

Thomas Vinterberg despre Mads Mikkelsen, Lucas din Jagten / Vânătoarea: "Personajul acesta este într-un fel portretul bărbatului scandinav modern. Cald, prietenos, care-ţi sare imediat în ajutor şi umil în acelaşi timp. Acest tip foarte masculin, Mads, aduce cu el toată frumuseţea lui bărbătească şi toţi muşchii săi, însă decide să se transforme din asta într-un umil educator de grădiniţă."
 
Mads Mikkelsen va participa de asemenea în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2013 prin intermediul filmului Michael Kohlhaas (2013), regia Arnaud des Pallières, o dramă cu subiectul plasat în Franţa secolului VI, în care Mads Mikkelsen joacă rolul principal: Michael Kohlhaas.

Referinţe online:
 
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
Festival de Cannes - lista filmelor din competiţie
Cannes Veterans Soderbergh, Polanski, Payne, Coen Brothers Part of Festival Competition Lineup (Hollywood Reporter)
The Hunt - pagina de Facebook

anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus