aprilie 2005
Peste 80 de filme vor fi prezentate în noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura la Cluj între 27 mai – 5 iunie. In cele trei cinematografe clujene Republica, Victoria şi Arta (cunoscute deja publicului fidel al TIFF-ului) sau sub cerul liber vor fi proiectate scurt şi lung metraje de ficţiune şi documentare.

Capetele de afiş ale TIFF-ului vor fi Mar adentro şi Vera Drake – două dintre marile succese cinematografice ale anului 2004. Două producţii europene care s-au impus în palmaresul marilor festivaluri de serie A ale Europei, captând totodata atenţia Academiei Americane de Film, care le-a nominalizat şi premiat la Oscarul de anul acesta.

Mar adentro în regia spaniolului Alejandro Amenabar, câştigătorul Oscarului 2005 pentru Cel mai bun film străin, este cadoul de rămas-bun oferit de organizatorii TIFF publicului clujean în ultima seară a festivalului. Cu siguranţă specatorii vor păstra imaginea actorului Javier Bardem, excelent în rolul unui bărbat paralizat care timp de 30 de ani se luptă pentru dreptul său de a muri cu demnitate. Pentru că s-a temut ca publicul să nu fie extrem de şocat de incredibila transformare fizică a lui Bardem şi astfel să nu acorde atenţia necesară interpretării sale, cu trei luni înainte de premiera filmului în Spania, Amenabar a trimis tuturor canalelor de mass-media spaniole o fotografie cu noua înfăţişare a lui Bardem din film. Cert este că juriul Festivalului de Film de la Veneţia, membrii Academiei Europene de Film şi Asociaţiei ziariştilor străini de la Hollywood i-au recunoscut valoarea lui Bardem şi astfel a câştigat Cupa Volpi pentru Cel mai bun actor (Veneţia 2004), European Film Academy l-a desemnat Cel mai bun actor al anului trecut şi a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor la Globurile de Aur 2005. Premiile şi nominalizările obţinute de Bardem subliniază talentul lui Amenabar, desemnat Cel mai bun regizor al anului 2004 de Academia Europeană de Film. Mar adentro a obţinut de asemenea Marele premiu al juriului la Veneţia, 13 premii Goya (inclusiv cel mai bun film, actor, actriţă, imagine, regie, scenariu, coloană sonoră) şi multe alte nominalizări cum ar fi cele pentru Cel mai bun film străin (Globul de Aur 2005), Cel mai bun film şi scenariu (European Film Awards).



Vera Drake poartă semnătura regizorului englez Mike Leigh şi conturează un portret al unei femei care încalcă legea britanica a anilor '50 prin care se interzicea avortul, ajutând femeile să scape de sarcinile nedorite. Un film cu un buget mic şi premii foarte mari. Dacă Bardem a fost desemnat Cel mai bun actor al Europei în 2004, protagonista filmului Vera Drake, Imelda Staunton, se poate mândri cu titlul de Cea mai buna actriţă a Europei în acelaşi an. Pe cei doi îi leagă de asemenea şi trofeul Cupa Volpi în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, câştigat anul trecut de Staunton pentru Cea mai bună actriţă. Părerile lui Mike Leigh în ceea ce priveşte munca la Hollywood sunt clare: "Acolo nimic nu se negociază. Producătorii iţi impun actori care nu au nici o legătură cu subiectul şi care sigur nu ar răspunde metodelor mele de lucru. Dar lor nu le pasă atâta timp cât importanţi sunt banii daţi de ei. E un coşmar." Cu toate astea, Academia Americană de Film a nominalizat Vera Drake la trei premii Oscar – Cel mai bun regizor, Cea mai buna actriţă şi Cel mai bun scenariu. Leigh s-a arătat extrem de amuzat mai ales de această nominalizare pentru că el obişnuieşte să filmeze fără a avea un scenariu pus la punct, bazându-se foarte mult pe improvizaţia actorilor: "A trebuit să scriu un scenariu pe care să îl trimit membrilor Academiei. De fapt, scenariul acestui film nu există. Filmul este el însuşi scenariul!". Mike Leigh a câştigat Leul de Aur la Veneţia anul trecut iar Vera Drake a fost unul dintre favoriţii premiilor BAFTA de anul acesta fiind nominalizat la 11 categorii din care trei câştigate - Cea mai bună regie, Cea mai bună actriţă şi Cele mai bune costume.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus