mai 2013
Festivalul de film Cannes, 2013
Festivalul Cannes 2013 (15-26 mai 2013), ediţia a 66-a, a publicat de curând lista filmelor selectate în competiţia oficială. Din cele 19 filme, şase vor fi aduse şi în România de Independenţa Film, plus unul dintre filmele care vor rula în afara competiţiei.

Cele 6+1 filme de la Cannes care vor putea fi văzute în curând şi în cinematografele noastre sunt:

Jeune et jolie. Regia: François Ozon. Cu: Charlotte Rampling.
Jimmy P. (Psychoterapy of a Plains Indian). Regia: Arnaud Desplechin. Cu Benicio Del Toro.
Only God Forgives. Regia: Nicolas Winding Refn, Cu: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas.
Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son. Regia: Hirokazu Koreeda.
La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color. Regia: Abdellatif Kechiche.
The Immigrant. Regia: James Gray. Cu: Jeremy Renner, Joaquin Phoenix, Marion Cotillard.

Blood Ties. Regia: Guillaume Canet. Cu: Mila Kunis, Marion Cotillard, Clive Owen

Detalii despre filme

Jeune et jolie / Young and Beautiful
Regia: François Ozon. Cu: Charlotte Rampling.

Este portretul unei fete de 17 ani (Marine Vacth) care se prostituează din plăcere. Regia este semnată François Ozon, cel care a realizat şi Swimming Pool (2003), nominalizat la Palme d'Or (pentru regie), la César ("Cea mai bună actriţă" - Charlotte Rampling), "Cel mai bun film" - la Festivalul de Film de la Bangkok, în 2003.


François Ozon a mai fost nominalizat la Ursul de aur de la Berlin 2000 pentru Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (2000) şi la César 2013 ca "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun film" şi "Cel mai bun scenariu adaptat", pentru Dans la maison (2012). Acesta din urmă va fi adus în România tot de Independenţa Film şi va intra în cinematografe pe 3 mai 2013.

 
Jimmy P. (Psychoterapy of a Plains Indian).
Regia: Arnaud Desplechin. Cu Benicio Del Toro.

Un film american în regia francezului Arnaud Desplechin (Rois et reine (2004), Un conte de Noël (2008), Esther Kahn 2000, L'aimée (2007), cu Benicio Del Toro în rolul principal.

Jimmy P. este o adaptare după cartea Psychothérapie d'un Indien des Plaines scrisă de antropologul Georges Devereux în 1951. Fost pacient-caz de-al său, Jimmy Picard (interpretat aici de Benicio Del Toro) este un indian din tribul Pieds Noir, afectat de alcoolism şi de pierderea rădăcinilor.
 
2013 aduce cea de-a cincea selecţie în competiţia oficială pentru Arnaud Desplechin.


Only God Forgives
Regia: Nicolas Winding Refn, Cu: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas.
 
Regizorul danez Nicolas Winding Refn a devenit cunoscut în 1996, odată cu regizarea peliculei Pusher, filmul care l-a lansat pe actorul danez Mads Mikkelsen, din Jagten / Vânătoarea, film ce rulează chiar acum în cinematografele din România. Colaborarea cu Mads Mikkelsen a continuat şi la Valhalla Rising (2009), şi la Pusher II (2004). Tot Nicolas Winding Refn a regizat Drive (2011), cu Ryan Gosling - pentru care a primit premiul "Cel mai bun regizor" la Cannes 2011 - şi Bronson (2008), cu Tom Hardy, "Marele premiu al juriului" la Sundance Film Festival 2009 şi "Cel mai bun film" la Sydney Film Festival 2009.


Ryan Gosling este personajul principal şi în filmul american Only God Forgives (2013). El joacă rolul lui Julian, un contrabandist din lumea subterană a drogurilor din Bangkok. Viaţa i se complică enorm în momentul în care mama sa îl însărcinează cu identificarea şi asasinarea celui care i-a ucis fratele.
 

Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son
Regia: Hirokazu Koreeda.
 
Like father, Like Son (în original: Soshite chichi ni naru) este un film japonez. Un om de afaceri de mare succes află că fiul său a fost înlocuit la naştere cu un alt copil. Acum el se află în faţa unei decizii extrem de importante: îl va alege pe fiul său biologic de care a aflat abia acum? Sau îl va creşte în continuare pe cel "anonim", la fel cum a făcut-o şi până acum, ca şi cum ar fi propriul său copil?

Regizorul japonez Hirokazu Koreeda a mai fost nominalizat la Cannes - Palme d'Or pentru două filme: Dare mo shiranai / Nobody Knows (2004) şi Distance (2001). Titlurile pentru care mai este cunoscut sunt I Wish (2011), Still Walking (2008) şi After Life (1998)

La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color.
Regia: Abdellatif Kechiche.
 
Filmul este o adaptare după cartea Le bleu est une couleur chaude, de Julie Maroh. Adèle, o adolescentă de 15 ani, ştie sigur două lucruri: că e fată şi că fetele ies cu băieţii. Viaţa ei e pe cale să se schimbe în momentul în care o întâlneşte pe Emma, asta în ciuda opoziţiei părinţilor şi a lumii din jur.
 
Produs de Quat'sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, La vie d'Adèle a avut un buget de 4 milioane de Euro.

Regizorul Abdellatif Kechiche a câştigat în 2005 şi în 2008 César-ul pentru L'esquive / Games of Love and Chance (2003) - "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor"; respectiv pentru La graine et le mulet (2007) - "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film". Acesta din urmă a obţinut şi premiul FIPRESCI plus alte trei premii şi a fost selctat în competiţţia oficială pentru "Leul de Aur" la Festivalul de la Veneţia, în 2007.

The Immigrant
 
O tânără imigrantă este atrasă într-o viaţă de burlesc şi vodevil până când este descoperită şi salvată de un fermecător magician. El reuşeşte să o găsească şi pe sora sa, ţinută încă în spaţiul restricţionat de pe Insula Ellis, şi apoi să le reunească pe cele două.

În film îi veţi recunoaşte pe Jeremy Renner, Joaquin Phoenix şi pe Marion Cotillard.


James Gray este un regizor american născut din părinţi emigranţi ruşi. Are deja trei selecţii în competiţia oficială de la Cannes la activ: The Yards (2000), Two Lovers (2008), We Own the Night (2007). Ultimele două au fost nominalizate şi la Premiile César pentru "Cel mai bun film străin". Filmul său de debut, Little Odessa (1994), cu Tim Roth, Edward Furlong, Vanessa Redgrave, a câştigat Leul de Argint la Veneţia.
 
Blood Ties
Regia: Guillaume Canet. Cu: Mila Kunis, Marion Cotillard, Clive Owen.
 
Blood Ties pune faţă în faţă doi fraţi din Brooklyn-ul anilor '70. Unul este de partea legii, celălalt este de cealaltă parte, în lumea crimei organizate.
 
Guillaume Canet este un regizor şi actor francez. A jucat în The Beach (2000), cu Leonardo diCaprio, în Vidocq (2001), Joyeux Noel (2006) şi în Fustangii / Les infidèles (2012). Ca regizor a primit un César pentru Cel mai bun regizor, cu Ne le dis à personne (2006) şi a fost nominalizat la Premiul publicului - European Film Awards în 2011, pentru Les petits mouchoirs (2010).
 
Filmul beneficiază de o distribuţie importantă: Mila Kunis, Marion Cotillard şi Clive Owen.

De remarcat că, alături de Guillaume Canet, scenarist este şi James Gray, regizorul filmului The Immigrant (2013).


Independenţa Film e casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Dans la maison, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
 
Referinţe online:
 
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus