mai 2013
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2013
Unul dintre cei mai bine cotaţi regizori europeni ai momentului, Eimuntas Nekrošius revine la Sibiu, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu ce va avea loc în perioada 7 - 16 iunie 2013.
 
Câştigător al trei Premii Ubu pentru Teatru, regizorul lituanian Eimuntas Nekrošius prezintă în premieră naţională la Sibiu cea mai nouă producţie a companiei sale - spectacolul Divina Comedie după Dante Alighieri. Regizorul despre care Arthur Miller spunea că este "un fel de geniu" creează o lume fascinantă printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii şi a sunetului. Nekrošius transformă călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu şi Paradis, în căutarea frumoasei Beatrice, într-o redescoperire a iubirii prin cele mai ascunse colţuri ale sufletului uman. Rolul principal din acest spectacol este interpretat de actorul Rolandas Kazalaz, care îl portretizează pe Dante ca pe un personaj senzual, pasional, ce nu acceptă să piardă. Acesta aleargă după Beatrice în Infern, pentru că "iadul este oriunde fără ea". 


Regizorul şi fondatorul companiei Meno Fortas, Eimuntas Nekrošius a mai fost prezent în România acum doi ani, în deschiderea celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2011 când a prezentat spectacolul Idiotul  la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.
 
"Divina Comedie este una din operele de bază ale culturii universale. E posibil să regăsim ceva din Divina Comedie în mai toate lucrările marilor autori. Putem să lucrăm la acest text o viaţă întreagă, încercând să înţelegem ceva, cu şansa de a nu reuşi niciodată", a declarat regizorul Eimuntas Nekrošius, la premiera spectacolului ce a avut loc pe data de 26 aprilie 2012.


Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc duminică, 9 iunie 2013, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Biletele vor fi disponibile începând cu prima jumătate a lunii mai, 2013 odată cu anunţarea programului de evenimente. Spectacolul este prezentat în limba lituaniană, cu traducere în limba română şi engleză şi are o durată aproximativă de patru ore şi treizeci de minute, cu două pauze. Spectacolul este produs de Meno Fortas Theatre în parteneriat cu Teatro Pubblico Pugliese Bari, International Stanislavsky Foundation Moscow, Baltic House Festival St. Petersburg şi Lithuanian National Drama Theatre.


Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2013 este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile peste 2500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii prezintă peste 350 de evenimente ce au loc în 60 de spaţii de joc din Sibiu.
 
Eimuntas Nekrošius (n. 1952) a absolvit Institutul de Teatru Lunacharski din Moscova în 1978. A lucrat la Teatrul de Stat pentru Tineret din Vilnius (1978-1979) şi la Kaunas Drama Theatre (1979-1980). În 1980 revine la Teatrul din Vilnius unde colaborează pentru următoarele producţii: Pătratul de Yeliseyeva (1981), Dragoste şi Moarte în Verona de Antanėlis şi Geda (1982), Pirosmani, Pirosmani, A Day Longer Than a Hundred Years de Aitmatov (1983), Unchiul Vania de Cehov (1986) şi Nasul de Gogol (1991). Toate spectacolele sale s-au bucurat de distincţii atât la festivalurile din Lituania, cât şi la cele din statele baltice. Între 1991- 1997 a lucrat ca regizor rezident la Festivalul Internaţional de Teatru Lituanian LIFE, pentru care creează: Mozart şi Salieri, Don Juan, Plaga de Pushkin (1994), Trei surori de Cehov (1995) şi Dragoste şi Moarte în Verona (1996).
 
În 1994, Nekrošius a primit premiul "Regizorul anului", din partea Uniunii Teatrale din Lituania, iar Uniunea Teatrelor din Europa i-a acordat Premiul New European Theatre Realities pentru spectacolul Mozart şi Salieri, Don Juan, Plaga. În 1997, Nekrošius a creat una dintre cele mai de succes producţii ale sale: Hamlet de Shakespeare, care a fost jucată la aproape toate marile festivaluri europene, câştigând numeroase premii. Din 1998 înfiinţează şi lucrează ca regizor artistic pentru teatrul-studio Meno Fortas. În 1999 a regizat Macbeth de Shakespeare, iar în 2001, Othello, care a avut premiera mondială la Veneţia. În 2002 a regizat prima sa operă, Macbeth de Verdi, la Teatro Comunale din Florenţa. Cele trei piese shakesperiane au fost aduse şi în România de Festivalul Shakespeare, 2008.
 
În 2003, Nekrošius pune în scenă Anotimpurile, bazat pe poemului epic al marelui scriitor lituanian Kristijonas Donelaitis, şi Livada de vişini de Cehov, cu actori ruşi, având premiera la Moscova, şi este lăudat de criticii ruşi ca fiind cea mai memorabilă producţie a piesei lui Cehov din ultimii zece ani. În 2004 creează unul dintre cele mai poetice spectacole ale sale, Cântarea Cântărilor, bazat pe Vechiul Testament. În 2005 s-a dedicat regizării a două opere: Children of Rosenthal de L. Desiatnikov la Teatrul Balşoi din Moscova şi Boris Godunov la Teatro Comunale din Florenţa. Ultimele sale producţii includ Goethe de Faust, creat la Meno Fortas, şi Valkyrie de Wagner, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Lituania. Anul 2008 marchează premiera spectacolelor Anna Karenina la Emilia Romagna Teatro din Modena şi cea mai recentă operă, Legenda Invizibilului Oraş Kitez, regizată atât la Teatro Lirico din Cagliari, cât şi la Teatrul Balşoi din Moscova. În 2011, acesta a creat o producţie teatrală la scară mare, bazată pe romanul Idiotul de Feodor Dostoievski, prezentată în deschiderea Festivalului de la Sibiu.
 
Divina Comedie după Dante Alighieri

Regia: Eimuntas Nekrošius;
Costumele: Nadezda Gultiajeva;
Decorul: Marius Nekrosius; Luminile: Dziugas Vakrinas;
Sunetul: Arvydas Duksta;
Distribuţia: Rolandas Kazlas, Vaidas Vilius, Ieva Triškauskaitė, Remigijus Vilkaitis, Paulius Markevičius, Audronis Rūkas, Marija Petravičiūtė, Julija Šatkauskaitė, Beata Tiškevič, Milda Noreikaitė, Jurgita Jurkutė, Darius Petrovskis, Simonas Dovidauskas, Vygandas Vadeiša, Pijus Ganusauskas, Justas Valinskas;
Asistenţă de regie: Tauras Čižas
Traducerea în lituaniană a textului a fost realizată de Aleksys Churginas.
data premierei: 26 aprilie 2012

Descarcă programul FITS, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus