Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2005

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cele mai bune filme româneşti la TIFF 2005


aprilie 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ultimele trei zile ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura la Cluj în perioada 27 mai - 5 iunie, vor fi dedicate filmului românesc. Iniţiate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului, Zilele filmului românesc vor prezenta publicului clujean cele mai recente producţii made in România, scurt şi lung metraje.

Documentarul românesc va sta la loc de cinste. Florin Iepan şi Dumitru Budrala sunt doi dintre regizorii care au resuscitat acest gen în România. Filmele lor, Născuţi la comandă. Decreţei (Florin Iepan) şi Blestemul ariciului (Dumitru Budrala) au fost prezentate şi au obtinut numeroase premii în marile festivaluri internationale de film documentar.

O seară specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc va fi dedicată recentului hit al Festivalului de la Berlin, filmul Lost and Found, format din şase scurt-metraje semnate de şase regizori din centrul şi estul Europei care tratează tema generaţii. Proiectul cuprinde patru filme de ficţiune, un documentar şi un film de animaţie.

Unul din cei şase cineaşti este românul Cristian Mungiu, al cărui scurt metraj Curcanii nu zboară, având-o în rol principal pe tânăra actriţă Ana Ularu, s-a bucurat de un foarte mare succes la Berlin. Ana povesteşte încântată: "Lost and Found a fost proiectat în premieră la Festivalul de la Berlin. Au fost două proiecţii, urmate de o sesiune de Questions & Answers, în care publicul s-a arătat extrem de entuziasmat de film şi ne-a pus o grămadă de întrebări. A fost o atmosferă excelentă."Regizorul Cristian Mungiu spune că filmul Curcanii nu zboară povesteşte o întâmplare reală pe care a trăit-o în calitate de martor: "M-a rugat tatăl meu, pe la începutul anilor '90, să escortez de la Iaşi la Bucureşti un Moskvici cu un doctorand basarabean care venea pentru prima dată în România aducând, printre altele, ca plocon pentru îndrumătorul lui de doctorat din Bucureşti un borcan de smântână, un volum de poezii şi un curcan viu. Dar filmul, până la urmă, s-a deplasat în altă zonă".

Cât despre experienţa de la Berlin, Cristi spune că: "A fost foarte frumos: am avut o reacţie excelentă la proiecţie şi o presă foarte bună. Prin urmare, filmul a fost invitat la o mulţime de festivaluri imediat şi vândut deja pentru distribuţie în sală sau televiziune în multe ţări printre care Germania şi Franţa."

Cristian Mungiu va fi prezent în festival şi pe post de scenarist al scurt metrajului Canton în regia lui Constantin Popescu Jr. Canton este unul din cele 7 texte ale lui Cristian Mungiu ce fac parte din volumul 7 scenarii publicat în exclusivitate în format electronic de Editura LiterNet.ro şi disponibil spre descărcare gratuită pe situl Editurii.

Toti cei şase regizori, însoţiţi de coordonatorul proiectului Nicolaj Nikitin, vor fi prezenţi la Cluj. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2005


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Oana Răsuceanu


Alte articole

 Extreme coreene, Carmen Mezincescu
 Asia şi (Of,) inima..., Carmen Mezincescu
 3X3: Jean-Jacques Beineix, Carmen Mezincescu
 3X3: Roy Andersson, Carmen Mezincescu
 Romanian Shorts of All Sorts - TIFF 2005, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2005


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer