mai 2013
Festivalul TIFF 2013
Ediţia a doua a programului 10 pentru FILM, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie 2013), aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor alţi 10 actori talentaţi de teatru, între 6 şi 8 iunie 2013, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc.

10 pentru FILM
îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

Actorii vor beneficia de materiale de prezentare - broşuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist -, vor participa la workshopuri şi întâlniri şi vor fi prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor şi oamenilor din industria filmului - regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

Cei 10 pentru FILM au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editor al portalului LiterNet).

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Claudia Ardelean (Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe), Balázs Bodolai (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Eliza Noemi Judeu (Teatrul Municipal George Bacovia din Bacău), Nicoleta Lefter (Teatrul Odeon, Bucureşti), Călin Stanciu Jr. (Teatrul Naţional din Timişoara), Rareş Florin Stoica (masterand UNATC), Silvia Török (Teatrul German de Stat din Timişoara), Mihaela Trofimov (Teatrul "Maria Filotti" din Brăila), Cătălin Vieru (Teatrul Naţional,,Marin Sorescu" din Craiova), Irina Wintze (Teatrul Naţional din Cluj).

Claudia Ardelean
Data naşterii: 14 noiembrie 1984

Este absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie. Este actriţă a Teatrului "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe, unde a jucat în peste 10 spectacole, şi a colaborat cu Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul 74 din Târgu Mureş şi Teatrul Municipal Turda. A participat la numeroase ateliere de teatru, coordonate de David Esrig, Yves Marc, Rainer Dobernig, Walter Anichhofer etc. A jucat în scurtmetrajul Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici, în regia lui Lucian Ţion.


Balázs Bodolai
Data naşterii: 2 decembrie 1980

Este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală "Szentgyörgyi István", Târgu-Mureş, secţia Actorie. Este actor al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca. A colaborat cu regizori precum Tompa Gábor, Andrei Şerban, Robert Woodruff, Silviu Purcărete, Alexey Levinskiy. A participat la workshop-uri coordonate de Yoshi Oida, David Esrig, Andrei Şerban, Jean-Jacques Lemetre etc. A fost nominalizat de două ori la Premiile Uniter, în 2012, pentru Cel mai bun actor în rol secundar, şi în 2005, pentru Debut. A obţinut Premiul "Teplánszky" pentru cel mai promiţător actor la Festivalul de Teatru din Kisvárda, Ungaria, 2005, şi Premiul "Hunyadi László", 2005.


Eliza Noemi Judeu
Data naşterii: 27 iulie 1977

Este absolventă a Universităţii Hyperion, Facultatea de Arte, secţia Actorie, şi este actriţă a Teatrului Municipal George Bacovia, Bacău. A colaborat cu regizori precum Claudiu Goga, Theodora Herghelegiu, Muriel Manea şi joacă în spectacole de teatru independent. A scris scenariul şi a regizat filmul de mediumetraj Dragostea, după romanul lui Mircea Cărtărescu.


Nicoleta Lefter
Data naşterii: 10 septembrie 1982

Este absolventă a Universităţii de Arte "George Enescu", Iaşi, secţia Teatru, şi este actriţă a Teatrului Odeon, Bucureşti. Colaborează, de asemenea, cu Teatrul Naţional din Bucureşti, UNTEATRU, Green Hours şi Teatrul Act. A jucat în peste 20 de spectacole de teatru, atât în ţară cât şi în străinătate. Unul dintre cele mai importante roluri este C din spectacolul Trei femei înalte de Edward Albee, pentru care a primit premiul publicului în cadrul Festivalulul "Maratonul de teatru", Bucureşti. A participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon cu spectacolul Cannin Felin. A colaborat cu regizori importanţi de teatru precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Andrei Şerban, dar şi de film, Cristian Mungiu şi Francis Ford Coppola.


Călin Stanciu Jr.
Data naşterii: 13 septembrie 1986

Este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică, secţia Actorie. Este actor al Teatrului Naţional din Timişoara şi colaborează cu Teatrul Odeon din Bucureşti. A jucat în peste 10 spectacole de teatru, colaborând cu regizori precum Radu Afrim, Alexander Hausvater, Mihai Mănuţiu. În film, a interpretat rolul lui Alex în Anaconda 4 Trail of Blood, în regia lui Don E. Fountleroy.


Rareş Florin Stoica
Data naşterii: 1 iulie 1989

Este absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie. În prezent, este masterand la UNATC, la clasa lui Gelu Colceag. În 2011, a început colaborarea cu Teatrul Naţional Bucureşti pentru spectacolul Băiatul din ultima bancă, în regia lui Cristian Theodor Popescu, rol titular pentru care a fost nominalizat în 2013 la Premiul UNITER pentru Debut. A participat la cursurile Academiei Itinerante Andrei Şerban de la Ipoteşti, în 2011, şi Mogoşoaia, în 2012, şi la diferite workshop-uri susţinute de Mihai Mihalcea, Cristian Theodor Popescu, Florin Şerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Robert Cohen, Judith Koltai etc. A jucat în diverse scurtmetraje realizate în cadrul Facultăţii, printre care şi E.L.I.S.A, în regia lui Hadrian Gavriliuc (UNATC).


Silvia Török
Data naşterii: 20 februarie 1987

Este absolventă a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie, promoţia 2011. În timpul facultăţii a colaborat cu regizori precum Radu Afrim, la Teatrul Naţional Cluj Napoca, şi M.C. Ranin, la Teatru de Artă Deva. Este actriţă a Teatrului German de Stat din Timişoara. A participat la workshop-ul "Şcoala de Vară Master Class «Gheorghe Dinică»", în 2012, în Burghausen, Bavaria, atelier conceput şi condus de David Esrig, şi la ateliere coordonate de Robert Cohen, Florin Fieroiu, Florin Şerban. A primit Premiul UNITER 2013 pentru debut pentru rolul din Das Mädchen im Goldfischglas / Fetiţa din bolul peştelui auriu.


Mihaela Trofimov
Data naşterii: 6 februarie 1973

Este absolventă a Academiei de Arte "Luceafarul", Bucureşti, Facultatea de Teatru, promoţia 1996. Este actriţă a Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, unde a jucat în peste 45 de spectacole, în majoritatea având roluri principale. A colaborat cu Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani şi Teatrul independent "Unteatru" din Bucureşti.
Între anii 2003-2006 a coordonat cercul de mişcare scenică din cadrul proiectului "Terapia prin Teatru", proiect european cu finanţare PHARE destinat integrării sociale a tinerilor cu dizabilităţi, derulat de Teatrul "Maria Filotti" din Brăila. În film, a jucat în următoarele producţii: Joi, regia Hadrian Marcu (2007), Aurora, regia Cristi Puiu (2010), După dealuri, regia Cristian Mungiu (2012).


Cătălin Vieru
Data naşterii: 24 octombrie 1988

Este absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie, şi absolvent al Colegiului Naţional "Carol I" din Craiova, secţia Filologie. Este actor al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi colaborator al Teatrului "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea. A fost nominalizat la categoria Debut a Premiilor UNITER 2012 pentru rolul Hlestakov de la Teatrul "Anton Pann". A colaborat cu regizori ca Janusz Wisniewski, Cristi Juncu, Yiannis Paraskevopulos şi a participat la workshop-uri coordonate de Robert Cohen, Andrei Şerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea, etc., şi la un atelier de actorie de film coordonat de Florin Şerban. A fost colaborator al studioului TVR Craiova, ca prezentator al emisiunilor "Zona T" şi "Viaţă de Vacanţă".


Irina Wintze
Data naşterii: 14 iunie 1963

Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Actorie. Este actriţă a Teatrului Naţional din Cluj, unde a jucat în spectacole regizate de Eli Simon (S.U.A.), Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Gábor Tompa, Mona Marian. În 2007, a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER - Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul Fedra din Iubirea Fedrei, de Sarah Kane, un spectacol de Mihai Măniuţiu, realizat la Teatrul de Stat din Arad.
În anul 2009 a participat la cursurile de vară ale Academiei Athanor din Germania, organizate de regizorul David Esrig. Este asistent universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În film, a jucat în scurtmetrajele regizate de Cristian Pascariu: Beţişoare Rock'n'Roll (2010), Dincolo de muntele meu (2011), După un an (2012).


Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român
Prezentat de: Ursus
Partener: Vodafone
Sponsor principal: BCR
Maşina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, JTI, Electrogrup, Terapia Ranbaxy, TenarisSilcotub, Energobit, HBO, Nikon, Optical Disc Solutions, Jameson, Aqua Carpatica, Napoca, E-Boda, Microsoft, PMA Invest, GPV Romania
Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producători: TVR, TVR Cluj
Susţinut de: Intact Media Group
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: TV5Monde, Adevărul, Zile şi Nopţi, OK!, Dilema Veche, Digi24, Digi Film, Elle, Unica, Viva, Avantaje, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Ziare.com, Money.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, BeWhere, Decât o revistă, Filmreporter.ro, Modernism.ro, Urban.ro, Orasulm.eu, PR Romania, Feeder.ro, Ziarul Metropolis, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, amdoar18 ani.ro, getlokal.ro.
Parteneri media locali: Ziua de Cluj, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Radio Cluj, Radio Paprika, Stiridecluj.ro, Filmtett, Transindex, Ziuadecj.ro, Clujlife.com, Cluj.com, Redactiadestiri.ro.
Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.


Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus