mai 2013
Festivalul TIFF 2013
Ediția a doua a programului 10 pentru FILM, inițiat în 2012 de Festivalul Internațional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie 2013), aduce în atenția publicului, a presei și a cineaștilor alți 10 actori talentați de teatru, între 6 și 8 iunie 2013, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc.

10 pentru FILM
își propune să promoveze figuri noi în filmul românesc și vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum șansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflați la debut sau cu roluri minore avute deja în producții autohtone.

Actorii vor beneficia de materiale de prezentare - broșuri, fotografii și clipuri realizate într-un studio profesionist -, vor participa la workshopuri și întâlniri și vor fi prezentați spectatorilor, jurnaliștilor și oamenilor din industria filmului - regizori, producători români și străini, directori de casting și agenți.

Cei 10 pentru FILM au fost propuși și selectați de un grup de profesioniști din teatru și film: Tudor Giurgiu (regizor și producător), criticii de teatru Oltița Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg și regizor de teatru) și Răzvan Penescu (editor al portalului LiterNet).

Actorii selectați la această ediție sunt: Claudia Ardelean (Teatrul "Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe), Balázs Bodolai (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Eliza Noemi Judeu (Teatrul Municipal George Bacovia din Bacău), Nicoleta Lefter (Teatrul Odeon, București), Călin Stanciu Jr. (Teatrul Național din Timișoara), Rareș Florin Stoica (masterand UNATC), Silvia Török (Teatrul German de Stat din Timișoara), Mihaela Trofimov (Teatrul "Maria Filotti" din Brăila), Cătălin Vieru (Teatrul Național,,Marin Sorescu" din Craiova), Irina Wintze (Teatrul Național din Cluj).

Claudia Ardelean
Data nașterii: 14 noiembrie 1984

Este absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Actorie. Este actriță a Teatrului "Andrei Mureșanu" din Sfântu Gheorghe, unde a jucat în peste 10 spectacole, și a colaborat cu Teatrul Național din Cluj-Napoca, Teatrul 74 din Târgu Mureș și Teatrul Municipal Turda. A participat la numeroase ateliere de teatru, coordonate de David Esrig, Yves Marc, Rainer Dobernig, Walter Anichhofer etc. A jucat în scurtmetrajul Parastasul lui Viorel nu se mai ține aici, în regia lui Lucian Țion.


Balázs Bodolai
Data nașterii: 2 decembrie 1980

Este absolvent al Universității de Artă Teatrală "Szentgyörgyi István", Târgu-Mureș, secția Actorie. Este actor al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca. A colaborat cu regizori precum Tompa Gábor, Andrei Șerban, Robert Woodruff, Silviu Purcărete, Alexey Levinskiy. A participat la workshop-uri coordonate de Yoshi Oida, David Esrig, Andrei Șerban, Jean-Jacques Lemetre etc. A fost nominalizat de două ori la Premiile Uniter, în 2012, pentru Cel mai bun actor în rol secundar, și în 2005, pentru Debut. A obținut Premiul "Teplánszky" pentru cel mai promițător actor la Festivalul de Teatru din Kisvárda, Ungaria, 2005, și Premiul "Hunyadi László", 2005.


Eliza Noemi Judeu
Data nașterii: 27 iulie 1977

Este absolventă a Universității Hyperion, Facultatea de Arte, secția Actorie, și este actriță a Teatrului Municipal George Bacovia, Bacău. A colaborat cu regizori precum Claudiu Goga, Theodora Herghelegiu, Muriel Manea și joacă în spectacole de teatru independent. A scris scenariul și a regizat filmul de mediumetraj Dragostea, după romanul lui Mircea Cărtărescu.


Nicoleta Lefter
Data nașterii: 10 septembrie 1982

Este absolventă a Universității de Arte "George Enescu", Iași, secția Teatru, și este actriță a Teatrului Odeon, București. Colaborează, de asemenea, cu Teatrul Național din București, UNTEATRU, Green Hours și Teatrul Act. A jucat în peste 20 de spectacole de teatru, atât în țară cât și în străinătate. Unul dintre cele mai importante roluri este C din spectacolul Trei femei înalte de Edward Albee, pentru care a primit premiul publicului în cadrul Festivalulul "Maratonul de teatru", București. A participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon cu spectacolul Cannin Felin. A colaborat cu regizori importanți de teatru precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Andrei Șerban, dar și de film, Cristian Mungiu și Francis Ford Coppola.


Călin Stanciu Jr.
Data nașterii: 13 septembrie 1986

Este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, secția Actorie. Este actor al Teatrului Național din Timișoara și colaborează cu Teatrul Odeon din București. A jucat în peste 10 spectacole de teatru, colaborând cu regizori precum Radu Afrim, Alexander Hausvater, Mihai Mănuțiu. În film, a interpretat rolul lui Alex în Anaconda 4 Trail of Blood, în regia lui Don E. Fountleroy.


Rareș Florin Stoica
Data nașterii: 1 iulie 1989

Este absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Actorie. În prezent, este masterand la UNATC, la clasa lui Gelu Colceag. În 2011, a început colaborarea cu Teatrul Național București pentru spectacolul Băiatul din ultima bancă, în regia lui Cristian Theodor Popescu, rol titular pentru care a fost nominalizat în 2013 la Premiul UNITER pentru Debut. A participat la cursurile Academiei Itinerante Andrei Șerban de la Ipotești, în 2011, și Mogoșoaia, în 2012, și la diferite workshop-uri susținute de Mihai Mihalcea, Cristian Theodor Popescu, Florin Șerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Robert Cohen, Judith Koltai etc. A jucat în diverse scurtmetraje realizate în cadrul Facultății, printre care și E.L.I.S.A, în regia lui Hadrian Gavriliuc (UNATC).


Silvia Török
Data nașterii: 20 februarie 1987

Este absolventă a Universității "Babeș Bolyai" din Cluj, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Actorie, promoția 2011. În timpul facultății a colaborat cu regizori precum Radu Afrim, la Teatrul Național Cluj Napoca, și M.C. Ranin, la Teatru de Artă Deva. Este actriță a Teatrului German de Stat din Timișoara. A participat la workshop-ul "Școala de Vară Master Class «Gheorghe Dinică»", în 2012, în Burghausen, Bavaria, atelier conceput și condus de David Esrig, și la ateliere coordonate de Robert Cohen, Florin Fieroiu, Florin Șerban. A primit Premiul UNITER 2013 pentru debut pentru rolul din Das Mädchen im Goldfischglas / Fetița din bolul peștelui auriu.


Mihaela Trofimov
Data nașterii: 6 februarie 1973

Este absolventă a Academiei de Arte "Luceafarul", București, Facultatea de Teatru, promoția 1996. Este actriță a Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, unde a jucat în peste 45 de spectacole, în majoritatea având roluri principale. A colaborat cu Teatrul Foarte Mic din București, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul "Maior Gheorghe Pastia" din Focșani și Teatrul independent "Unteatru" din București.
Între anii 2003-2006 a coordonat cercul de mișcare scenică din cadrul proiectului "Terapia prin Teatru", proiect european cu finanțare PHARE destinat integrării sociale a tinerilor cu dizabilități, derulat de Teatrul "Maria Filotti" din Brăila. În film, a jucat în următoarele producții: Joi, regia Hadrian Marcu (2007), Aurora, regia Cristi Puiu (2010), După dealuri, regia Cristian Mungiu (2012).


Cătălin Vieru
Data nașterii: 24 octombrie 1988

Este absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Actorie, și absolvent al Colegiului Național "Carol I" din Craiova, secția Filologie. Este actor al Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova și colaborator al Teatrului "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea. A fost nominalizat la categoria Debut a Premiilor UNITER 2012 pentru rolul Hlestakov de la Teatrul "Anton Pann". A colaborat cu regizori ca Janusz Wisniewski, Cristi Juncu, Yiannis Paraskevopulos și a participat la workshop-uri coordonate de Robert Cohen, Andrei Șerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea, etc., și la un atelier de actorie de film coordonat de Florin Șerban. A fost colaborator al studioului TVR Craiova, ca prezentator al emisiunilor "Zona T" și "Viață de Vacanță".


Irina Wintze
Data nașterii: 14 iunie 1963

Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", secția Actorie. Este actriță a Teatrului Național din Cluj, unde a jucat în spectacole regizate de Eli Simon (S.U.A.), Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Gábor Tompa, Mona Marian. În 2007, a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER - Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolul Fedra din Iubirea Fedrei, de Sarah Kane, un spectacol de Mihai Măniuțiu, realizat la Teatrul de Stat din Arad.
În anul 2009 a participat la cursurile de vară ale Academiei Athanor din Germania, organizate de regizorul David Esrig. Este asistent universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În film, a jucat în scurtmetrajele regizate de Cristian Pascariu: Bețișoare Rock'n'Roll (2010), Dincolo de muntele meu (2011), După un an (2012).


Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei și Consiliului Local Cluj, Consiliului Județean Cluj, Institutului Cultural Român
Prezentat de: Ursus
Partener: Vodafone
Sponsor principal: BCR
Mașina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, JTI, Electrogrup, Terapia Ranbaxy, TenarisSilcotub, Energobit, HBO, Nikon, Optical Disc Solutions, Jameson, Aqua Carpatica, Napoca, E-Boda, Microsoft, PMA Invest, GPV Romania
Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producători: TVR, TVR Cluj
Susținut de: Intact Media Group
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: TV5Monde, Adevărul, Zile și Nopți, OK!, Dilema Veche, Digi24, Digi Film, Elle, Unica, Viva, Avantaje, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Ziare.com, Money.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, BeWhere, Decât o revistă, Filmreporter.ro, Modernism.ro, Urban.ro, Orasulm.eu, PR Romania, Feeder.ro, Ziarul Metropolis, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Hipmag.ro, Sub25.ro, amdoar18 ani.ro, getlokal.ro.
Parteneri media locali: Ziua de Cluj, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, Radio Cluj, Radio Paprika, Stiridecluj.ro, Filmtett, Transindex, Ziuadecj.ro, Clujlife.com, Cluj.com, Redactiadestiri.ro.
Proiectul susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.


Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus