iunie 2013
Los amantes pasajeros
Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri, cel mai recent film al lui Pedro Almodóvar, a deschis Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 12-a, 2013. În ciuda vremii neprietenoase, comedia lui Almodóvar a strâns în Piaţa Unirii din Cluj peste 1.600 de spectatori la vizionarea în aer liber.
 
Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri este distribuit în România de Independenţa Film.

Numărul mare de spectatori de la Cluj nu este chiar o surpriză. În Spania, numai în primul weekend, filmul lui Almodóvar a înregistrat 250.000 de spectatori în 300 de proiecţii, din care s-au strâns 1,9 milioane de Euro.


Sinopsis

Los amantes pasajeros este o comedie "light, very light", aşa cum o descrie însuşi regizorul Almodóvar. O cursă aeriană cu destinaţia Mexico City are mari probleme tehnice la trenul de aterizare şi este obligată să survoleze aeroportul ore în şir, în imposibilitatea de a ateriza. Atât echipajul, cât şi pasagerii sunt prinşi într-o cursă mortală din care nu pare să existe vreo scăpare fericită. Dacă în orice film american, acesta ar fi începutul unui horror tensionat, în pelicula lui Almodóvar, vecinătatea pericolului declanşează un catharsis general.

Amanţii lui Almodóvar
 
În Los amantes pasajeros (I'm So Excited - în engleză) în veţi recunoaşte în primele minute (apariţii cameo) pe celebrii Antonio Banderas şi Penélope Cruz, mai vechi colaboratori ai lui Almodóvar.
 
De asemenea, fanii lui Almodóvar îi vor identifica şi pe alţi actori spanioli preferaţi de marele regizor: pe Paz Vega din Lucia y el sexo (2001); pe Antonio de la Torre din Volver (2006), Balada triste de trompeta (2010); pe Javier Cámara din Lucia y el sexo (2001), Hable con ella (2002), Mala educacion (2004), Paris, je t'aime (2006); pe Carlos Areces din Balada triste de trompeta (2010); pe Raúl Arévalo; pe Lola Dueñas din Volver (2006), Hable con ella (2002), Mar adentro (2004); pe Blanca Suárez din La piel que habito (2011).


Secretul lui Almodóvar

Despre prezenţa în Los amantes pasajeros a celor două vedete, Antonio Banderas şi Penélope Cruz, regizorul Pedro Almodóvar recunoaşte că ar fi dorit să ţină secretul până în ultimul moment.

"... Dar dacă magistratul Carlos Dívar (şeful justiţiei din Spania care în 2012 a demisionat în urma unui scandal colosal privind folosirea fondurilor publice în scop personal - n.red.) nu poate ţine secret persoanele cu care ia masa, atunci cum să pot eu, un simplu muritor, să păstrez discreţia asupra celor doi iluştri pasageri din filmul meu. Chiar şi dacă ei nu zboară, ci rămân la sol. Vorbesc aici despre Antonio Banderas şi Penélope Cruz. Amândoi au acceptat mici roluri în prima parte a filmului meu. Deşi amândoi sunt foarte ocupaţi, au acceptat să zboare până la Madrid pentru o zi, pentru a filma cele trei scene din film. Mă simt foarte impresionat că sunt chiar ei cei care apar în debutul filmului meu. Pentru mine e ca şi cum doi membri ai familiei mele artistice îmi întâmpină spectatorii la filmul pe care eu îl consider a fi întoarcerea mea la origini, la comedia nebună."


Referinţe online:
Amanţii pasageri - pe Facebook
Los Amantes Pasajeros - site oficial (ES)
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial


Los amantes pasajeros este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Pedro Almodóvar Cu: Javier Cámara, Carlos Areces, Raúl Arévalo, Blanca Suárez, Lola Duenas, Penélope Cruz, Antonio Banderas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus