iunie 2013
Los amantes pasajeros
Vineri va avea premiera oficială în România comedia Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri (I'm So Excited - engl.), în regia lui Pedro Almodóvar. Din distribuţie fac parte Antonio Banderas şi Penélope Cruz, precum şi o mare parte din actorii obişnuiţi ai regizorului spaniol: Paz Vega, Antonio de la Torre, Javier Cámara, Carlos Areces, Raúl Arévalo, Lola Dueñas, Blanca Suárez.
 
Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri a deschis Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj, ediţia a 12-a şi a adunat peste 1.600 de spectatori.


Pedro Almodóvar - "the spanish dream"
 
Pedro Almodóvar este cel mai cunoscut şi apreciat regizor spaniol de la Luis Buñuel încoace.

Pe numele complet Pedro Almodóvar Caballero, s-a născut în septembrie 1949, într-un mic orăşel Spania, Calzada Calatrava, regiunea La Mancha. La 20 de ani, Almodóvar ajunge la Madrid şi o perioadă îşi câştigă existenţa vânzînd lucruri uzate într-o piaţă volantă numită El Rastro. Ar vrea să studieze în domeniul cinematografiei, însă nu are banii necesari pentru facultate. În plus, şcolile de film au fost închise în anii '70 de către guvernul Franco.
 
Se angajează la compania naţională de telefonie şi din primul salariu îşi cumpără o cameră Super 8. În perioada 1972 - 1978 face câteva scurtmetraje cu ajutorul unor amici care prind bine la puţinul public la care ajung. Almodóvar ajunge o vedetă a mişcării (contra) culturale pop "La Movida", de la finele anilor '70, din Madrid.

Primul său lungmetraj se numeşte Pepi, Luci, Bom and Other Girls Like Mom (1980), este făcut pe 16 mm şi apoi trecut pe 35 mm pentru lansarea către publicul larg. În 1987, împreună cu fratele său, Agustin Almodóvar, pun bazele casei de film "El Deseo", cea care a produs şi Los amantes pasajeros. Puţină lume ştie că fratele său, Agustin, precum chiar şi mama lor, Francisca Caballero apar din când în când cu roluri cameo (foarte scurte) în filmele lui Almodóvar. Fratele Agustin a apărut în aproape toate, inclusiv în Los amantes pasajeros (unul dintre controlorii aerieni din turn).

În 1992, Pedro Almodóvar a fost membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes.

Pedro Almodóvar, despre Amanţii pasageri

Despre titlu: "Filmul deja s-a vândut în toată lumea. Din păcate, în ţările în care titlul original Los amantes pasajeros nu permite traducerea cu dublu sens - oameni care călătoresc, dar şi iubiţi care nu sunt legaţi pe veşnicie -, filmul se va numi I'm So Excited. N-a fost chip să traducem titlul spaniol în engleză pentru a-i păstra dublul sens. De asemenea, au existat şi alte motive independente de noi."
 
Despre filmările la Los amantes pasajeros: "Cu trei zile înainte să începem filmările mi-am pierdut vocea. Cred că din cauză că a trebuit să vorbesc atât de mult, dar şi din cauza aerului condiţionat. Mie tot timpul mi se întâmplă ceva cu cîteva zile înainte să mă apuc de filmat. Aşa ştiu că e timpul să-i dăm drumul la treabă. Vreo trei zile mi le-am petrecut într-o tăcere monahală. Regizarea unui film presupune să vorbeşti cât e ziua de lungă. Cu fiecare în parte şi chiar cu mai mulţi deodată. Să fii regizor înseamnă să răspunzi la sute de întrebări în fiecare zi, chiar dacă ştii sau nu răspunsul la ele."

Despre tema din Los amantes pasajeros: "S-au făcut o mulţime de filme despre grupuri de persoane prinse într-un loc înghesuit din care nu pot ieşi. Televiziunea e plină de reality show-uri şi concursuri claustrofobice. De la El ángel exterminador (1962) al lui Buñuel şi până la Buried (2010) al lui Rodrigo Cortés, unde totul se întâmplă în cel mai strâmt loc imaginabil: un coşciug. Provocarea este atât pentru persoana prinsă acolo, cât şi pentru regizorul care trebuie să redea povestea respectivă.
 
În cazul Amanţilor, provocarea pentru ei este să-şi depăşească frica, coşmarurile, obsesiile. Şi asta fără ajutorul tehnologiei, chestie greu de imaginat azi... Fără imagini distractive de pe monitoare care să-i anestezieze. Fără iPhone-uri, iPad-uri, filme, internet etc. Condamnaţi să fie ei înşişi, înconjuraţi de necunoscuţi. În afară de citit, singura armă a lor sunt cuvintele, pentru a relaţiona între ei, pentru a răbufni, pentru a se minţi între ei şi pe ei înşişi. Pentru a seduce şi a se lăsa seduşi, pentru a se confesa şi pentru a lupta împreună împotriva fricii, a singurătăţii şi a ideii de moarte. Neruşinaţi, patetici, artificiali, veseli, exageraţi, fragili, distruşi... fie ca Borges să mă ierte pentru atâtea adjective la un loc!

Despre Amanţii pasageri: "Los amantes pasajeros este al nouăsprezecelea film al meu. Nu pot decât să mărturisesc că emoţiile şi nesiguranţa sunt aceleaşi ca la primul meu film. Mă simt ca atunci când am făcut Pepi, Luci, Bom and Other Girls Like Mom (în 1980 - n. red.), doar că, de data asta, cu mai mult păr alb în cap".


Sinopsis

Los amantes pasajeros este o comedie "light, very light", aşa cum o descrie însuşi regizorul Almodóvar. O cursă aeriană cu destinaţia Mexico City are mari probleme tehnice la trenul de aterizare şi este obligată să survoleze aeroportul ore în şir, în imposibilitatea de a ateriza. Atât echipajul, cât şi pasagerii sunt prinşi într-o cursă mortală din care nu pare să existe vreo scăpare fericită. Dacă în orice film american, acesta ar fi începutul unui horror tensionat, în pelicula lui Almodóvar, vecinătatea pericolului declanşează un catharsis general.

----------------------------------------------
Referinţe online:
Amanţii pasageri - pe Facebook
Los Amantes Pasajeros - site oficial (ES)
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

Los amantes pasajeros este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Pedro Almodóvar Cu: Javier Cámara, Carlos Areces, Raúl Arévalo, Blanca Suárez, Lola Duenas, Penélope Cruz, Antonio Banderas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus