Cele opt filme propuse în acest an la Sibiu fac o cronică provocatoare a lumii din jurul nostru, iar caracterul unic al selecţiei constă în valoarea de patrimoniu a spectacolelor prezentate, aceasta fiind o şansă unică de a descoperi autori şi creaţii unice pe scena artelor spectacolului.
Un fenomen al treatrului rusesc, regizorul Ivan Vîripaev prezintă la Sibiu două filme de excepţie Euphoria şi Dansul Delhi, duminică, 9 iunie 2013, începând cu ora 16:00 la Casa de Cultura a Sindicatelor (Sala Studio-Intrarea B).
Premiat la Festivalul de Film de la Veneţia, Euphoria (2006) este o poveste profundă şi tulburătoare despre iubire şi gelozie. "S-au văzut o singură dată. La o nuntă de beţivi. Privirile lor s-au întâlnit. E suficient. Acum nu mai pot trăi sau respira unul fără celălalt. Nu-şi mai aparţin lor, rudelor lor, prietenilor lor. Instinctul şi sentimentele pe care le explorează Ivan Vîrîpaev, curajos şi dezinhibat, se află în fiecare bărbat şi femeie. " anunţă regizorul. Cei care caută emoţii tulburătoare - vor găsi o iubire zbuciumantă şi o intrigă poliţistă. Cei care caută frumuseţea - vor vedea o frumoasă operă de artă. Producţia a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Kinotaur de la Soci şi Marele Premiu Crinul de Aur la Festivalul de la Wiesbaden.
Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Roma, Dansul Delhi (2012) prezintă şapte povestiri autonome despre iubire, moarte şi dans. Toate povestirile se defăşoară în acelaşi loc - un spital municipal, unde eroi se întâlnesc. "Filmul studiază apropierea de moarte din punctul de vedere al eternei goane după tinereţe şi lansează întrebarea dacă avem nevoie de iubire chiar şi când ea nu este dorită, ce este mila şi ce este compasiunea..." (Ivan Vîrîpaev)
Bernard Faivre D'Arcier, una dintre cele mai influente personalităţi ale culturii franceze, directorul Festivalului de la Avignon (1974-1984, 1993-2003) şi Preşedintele Bienalei de la Lyon prezintă filmul Avignon: curte de onoare şi câmp de luptă. Filmul este o declaraţie de dragoste pentru teatru, o retrospectivă a Festivalului de la Avignon, de la înfiinţarea sa în 1947. Interviuri şi fragmente din spectacole prezentate de-alungul anilor la Avignon vor arăta adevărata faţă a festivalului. De la Maurice Béjart, Antoine Vitez, Bob Wilson Pina Bausch, Peter Brook la Thomas Ostermeier, filmul arată mai presus că teatrul nu încetează să se reînnoiască. Filmul este prezentat în data de 10 iunie 2013, la ora 16:00, în prezenţa lui Bernard Faivre D'Arcier şi a lui George Banu.
În premieră naţională, secţiunea film a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va prezenta patru spectacole ale regizoarei Arianne Mnouchkine, o figură legendară a teatrului european, fondatoarea Teatrului Soarelui (Théâtre du Soleil). În data de 11 iunie 2013, ora 16:00, puteţi vedea spectacolul Molière (1978), o privire singulară asupra artei şi vieţii dramaturgului francez. "O viaţă întreagă de luptă şi de angoasă, cu marile sale bucurii şi cu imensele sale dureri. Bucuriile precum Boboteaza, când e încoronat Ioan Botezătorul, sărbătoarea carnavalului de la Orléans, descoperirea comedianţilor, succesul care se afirmă încetul cu încetul. Durerile precum moartea mamei, reprimarea poliţienească a exceselor carnavalului, eşecurile şi rătăcirea Illustre Théâtre, trădarea lui Lulli, dizgraţia regelui, bănuielile infernale despre infidelitatea frumoasei Armande, moartea lui Madeleine şi acest ultim Bolnav închipuit ce trebuie jucat, în ciuda morţii care începe să dea târcoale."
Vor fi prezentate în continuare în 12 iunie 2013, ora 16:00, Au soleil même de la nuit. Scènes d'accouchement după spectacolul Tartuffe, regizat de Ariane Mnouchkine în 1995, în 14 iunie, Tambours sur la digue, sous forme de pièce ancienne pour marionnettes jouée par des acteurs (2002) şi în data de 15 iunie 2013, Les Ephemeres (2009).
Din programul dedicat Théâtre du Soleil, prezentăm în data de 13 iunie 2013, la ora 16:00, filmul Erhard Stiefel, creator de măşti (2012). Un documentar de George Banu pentru Institutul Naţional Audiovizual Francez despre legendarul creator de măşti Erhard Stiefel, cel care a creat măştile din spectacolele regizoarei franceze. Desemnat "maestru al artei" în anul 2000, Erhard Stiefel a luat contact cu toate tradiţiile, de la Commedia dell'arte până la teatrul No japonez, din mâinile sale ieşind creaţii singulare. A lucrat în aceeiaşi măsură cu Antoine Vitez (Arlechin, servitor la doi stăpâni), Jean-Pierre Vincent, Yannis Kokkos, Alfredo Arias.
Accesul publicului la proiecţiile de film se face gratuit în limita locurilor disponibile. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu are loc în perioada 7 - 16 iunie 2013, iar programul de evenimente este disponibil pe sibfest.ro.
Descarcă programul FITS, 2013 aici..