iunie 2013
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2013
Cum să faci un spectacol despre incertitudinea unui eveniment banal, o poveste despre iubire, trădare, moarte şi iar iubire? Un spectacol care pune întrebări şi care prin intermediul a patru actori mediază o criză a postmodernităţii.
 
Ivan Vyrypaev, autorul piesei şi regizorul spectacolului, priveşte actorul în primul rând ca pe un intermediar şi nu îl încarcă cu metode teatrale din sistemul stanislavskian. Régis Debray nu este străin de acest concept al medierii, el susţine că ideile puternice au nevoie de intermediari sau de intermedieri, iar ceea ce se întâmplă pe scenă nu este altceva decât o realitate încărcată de semne, coduri, informaţie, un fel de cutie neagră care aşteaptă să fie descifrată. Vyrypaev introduce nu numai noţiuni de filosofie socială dar şi de fenomenologie. Cuvintele, sunetele şi firul narativ al poveştilor din spectacol sunt livrate ca într-o reclamă sau concert rock, ca pe o misiune, lucru pe care regizorul rus îl declară parte din metoda după care lucrează.
 
Singurul lucru care contează în postmodernitate este comunicarea, implementarea unei strategii de comunicare, de a tranforma input-ul în output. A comunica înseamnă a transforma informaţie în spaţiu, a o tranzita în timp, iar pe scenă tocmai acest lucru se întâmplă. De fapt, expresia cu care acest spectacol ne ocupă minţile vine tocmai din empatia pe care un text o încorporează proiectând în public, un fapt care străbate transversal fiinţa lui, ideea de pierdere continuă, de epuizare, de gol, un gol care face ca lumea să pară neclară, de neînţeles.
 
Ivan Vyrypaev vorbeşte tacit de ceea ce criticul de artă Marc Le Bot numeşte imposibilitatea artei de a mai comunica, marcând o ruptură de sens, iar în structura spectacolului actorii nu se mai preocupă de frumos, de plăcere, nici sens, ci de o repetiţie servilă a momentului. Conceptul other than me atunci când vorbim despre teatru - actor - personaj etc, este cel care dictează mersul spectacolului. Acest other than me este responsabil de starea generală în care omenirea se află. Dacă înţelegem că nu există nimic altceva în afara noastră, că nu putem da vina pe nimeni din exterior şi că lumea fizică este tot ceea ce există, poate şi percepţia noastră s-ar schimba în tot ceea ce întreprindem, de la a iubi şi până la a muri.
 
Spectacolul Iluzii / Illusions tratează povestea a două cupluri macerate de propriile incertitudini şi frici atunci când este vorba de dragoste, care le scapă de cele mai multe ori, o dragoste pe care fiecare dintre personajele din poveste o tratează ca pe o povară, ceva greu de definit: dragostea poate fi şi neîmpărtăşită?; ea există şi atunci când nu este reciprocă?
 
Un singur lucru rămâne constant, totul se termină, noi murim şi cu noi moare şi dragostea!



Descarcă programul FITS, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus