august 2013
Passion
Passion, thriller-ul erotic al regizorului american Brian De Palma (Scarface, Carlito's Way, Mission: Impossible, The Untouchables) va avea premiera în România vinerea aceasta, 16 august 2013.

Cu un buget de 30 milioane de euro, Passion este o poveste actuală din lumea publicităţii, despre manipulare, dominare, furt de drepturi de autor, umilire în public şi chiar crimă.


Personajele principale sunt interpretate de Rachel McAdams (Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Midnight in Paris, Wedding Crashers) şi Noomi Rapace (Prometheus, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, The Girl with the Dragon Tatoo). Roluri secundare în film au Karoline Herfurth (Perfume, The Reader, We Are the Night) şi Paul Anderson (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, serialul tv Midsomer Murders).


Passion a fost nominalizat în 2012 pentru "Leul de Aur" la a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Filmul Passion este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera la Cinema Studio. În prima săptămână pe ecrane, filmul va rula în cinematografele Studio, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Cinema City Cotroceni (AFI), Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Patria, Europa, Noul Cinematograf Al Regizorului Român (Muzeul Ţăranului Român) şi Sun Plaza, în Bucureşti, iar în ţară, la Târgu Mureş (cinema Arta 3D), Ploieşti (cinema Premiera), Călăraşi (Orizont) şi Botoşani (Cine Grand).


Regizorul Brian De Palma despre "Passion"

Brian De Palma, cunoscutul regizor al unor filme celebre precum Scarface (1983), Carlito's Way (1993), Mission: Impossible (1996), The Untouchables (1987), Dressed to Kill (1980) dezvăluie cum a apărut ideea thriller-ului erotic Passion:
"Mi-au plăcut personajele din filmul lui Alain Corneau (Passion este un remake al filmului din 2010, Crime d'amour, cu Kristine Scott Thomas şi Ludivine Sagnier. Acolo acţiunea se întâmpla la Paris, în timp ce acum povestea are loc în Berlin - n.red.). Însă, eu m-am gândit la un alt mod de a dezvălui crima. Aşa că am rescris scenariul astfel încât să apară tot timpul surprize, plus o multitudine de posibili suspecţi care să te împiedice să cunoşti de la început asasinul. De asemenea, am introdus câteva trucuri noi, care să ducă publicul pe piste false, să crezi că se întâmplă ceva, în timp ce, de fapt, în realitate se întâmplă cu totul altceva."


Despre cele două actriţe din rolurile principale, De Palma spune:
"Noomi Rapace este periculoasă. Ea poate foarte uşor să te sperie din rolul protejatei Isabelle, manipulată, furată şi umilită de şefa ei. Asta pentru că nu poţi ghici niciodată ce are de gând. Da, e posibil chiar să omoare pe cineva."
"Rachel McAdams este foarte sexy şi o distrează enorm să joace roluri de femeie diabolică. De obicei, actriţelor nu le plac rolurile în care trebuie să manipuleze pe cineva, însă Rachel a fost foarte implicată de la început. Să nu uităm că Rachel şi Noomi mai lucraseră deja împreună şi pentru filmul Sherlock Holmes al lui Guy Ritchie, aşa că se ştiau deja destul de bine."


Thriller erotic sau nu?

Brian De Palma: "Adevărul este că e greu de spus dacă Passion este sau nu un thriller erotic... În filmul original (Crime d'amour din 2010 - n.red.), Alain Corneau n-a marşat prea tare pe atracţia sexuală dintre personaje. La mine, Noomi Rapace şi Rachel McAdams au jucat scenele respective mai direct. Eu nu le-am spus niciodată "sărutaţi-vă! sau "acum!";. Au jucat exact cum au simţit ele. Când au considerat că e cazul, s-au şi sărutat. Când nu, nu. Şi lucrul acesta chiar a avut efect."


Pasiune pentru imagine

Filmul beneficiază de semnătura lui José Luis Alcaine, ca director de imagine, cu peste 150 de filme la activ şi colaboratorul preferat al regizorului spaniol Pedro Almodóvar. Despre Luis Alcaine, regizorul Brian De Palma spune:
"José Luis Alcaine are un background de invidiat. Se prinde imediat ce vrei de la el şi mai ales ştie cum să filmeze o femeie. Puţini directori de imagine ştiu cum să facă asta, iar lucrul acesta pentru mine a fost esenţial. De asemenea, e greu să filmezi un film noir în culori. Graţie lui José Luis, am reuşit asta, iar imaginea este superbă."


Sinopsis

Un thriller erotic în aceeaşi notă a lui Dressed To Kill (regia semnată tot de Brian De Palma, cu Michael Caine) sau a mult mai cunoscutului Basic Instinct, filmul Passion (2012) spune o poveste din lupta pe viaţă şi pe moarte care se duce în lumea afacerilor în general şi în industria publicităţii, în special.

Christine (jucată de Rachel McAdams) este o femeie de afaceri elegantă, dură şi dominatoare, ajunsă într-o poziţie de top la o agenţie de publicitate. În opoziţie, Isabelle (Noomi Rapace) este o tânără în ascensiune, creativă şi plină de idei, dar fără uşurinţa de a se descurca în jungla corporatistă.


La acest nivel, între cele două femei, protector şi protejat, limitele sunt greu de stabilit: admiraţia şi subordonarea pot duce uşor la exploatare, la dominare şi chiar la umilire în public. Ba chiar la crimă. Şi cum dura femeie de afaceri are nu numai mulţi duşmani, ci şi nişte fetişuri mai bizare, care implică lăsarea uşii descuiate şi aşteptarea în pat, dezbrăcată şi legată la ochi, lista suspecţilor poate fi destul de mare.


Passion este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.

Resurse online:
Passion - trailer subtitrat în limba română
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 |

Regia: Brian De Palma Cu: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth, Paul Anderson, Rainer Bock, Benjamin Sadler

1 comentariu

  • o copie so_fake
    gigixy, 01.09.2013, 01:42

    e de vazut originalul. diferenta notabila.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus