august 2013
Passion
Din 16 august 2013 rulează şi în cinematografele din România cel mai recent film al regizorului Brian De Palma (Scarface, Carlito's Way, Mission: Impossible, The Untouchables), thriller-ul erotic Passion, cu Rachel McAdams (Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Midnight in Paris, Wedding Crashers) şi Noomi Rapace (Prometheus, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, The Girl with the Dragon Tatoo).

Selecţionat în secţiunea oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia 2012, Passion este adus în România de Independenţa Film.

Iată cinci detalii mai puţin ştiute despre producţia acestui film, care a avut un buget de 30 milioane de euro, detalii văzute din punctul de vedere al regizorului Brian De Palma.

 
---------------------------------------------
1. Brian De Palma - singurul american de pe platoul de filmare

Cei mai importanţi membri de pe platoul de filmare de la Passion au fost:
Actriţă: Noomi Rapace (Suedia)
Actriţă:Rachel McAdams (Canada)
Regizor: Brian De Palma (SUA)
Producător: Saïd Ben Saïd (Tunisia - Franţa)
Co-producător: Alfred Hürmer (Germania)
Director de imagine: José Luis Alcaine (Spania)
Editor: François Gedigier (Franţa)
Music: Pino Donaggio (Italia)
Costume: Karen Muller-Serreau (Franţa)
Director de casting: Anja Dihrberg (Germania)
Director de film: Miki Emmrich (Italia)
Regizor secund: Sebastian Fahr-Brix (Germania)

Brian De Palma explică cum s-a ajuns în această situaţie oarecum inedită:
"Există mulţi oameni talentaţi în Europa şi aici se poate face un film cu un buget rezonabil. M-am mutat departe de Hollywood după Mission to Mars, care a costat 100 de milioane dolari. Este cel mai scump film pe care l-am făcut vreodată. Nu este bine faptul că arta este atât de scumpă. Un buget de 250 de milioane cere să faci un anumit tip de film şi, fiind un regizor mai în vârstă, nu mă mai interesează. Se pot produce lucruri foarte originale cu costuri mici, pe linia filmului american independent. Şi acum, când se poate filma digital, nu costă nimic, vor exista o mulţime de oameni mai talentaţi, care vor face filme individuale. Eu mă găsesc la intersecţia acestor tendinţe pentru că îmi place frumosul în filme. Or, ceea ce este frumos este şi scump."

2. Geniala idee de spot publicitar din film este reală
 
În film, un junior copywriter (Noomi Rapace) are o idee formidabilă de spot publicitar, idee care câştigă admiraţia şi respectul întregii agenţii precum şi a clientului, dar care pe parcurs este însuşită de şefa ei (Rachel McAdams).
 
Brian De Palma recunoaşte că s-a inspirat dintr-un fapt real: un viral de net din 2011 care a făcut milioane de afişări şi care ulterior s-a dovedit a fi o campanie publicitară la o marcă de jeans. În film, ideea serveşte promovării unui telefon mobil ultraslim.

3. Scenele erotice cu măşti, obsesia lui Brian De Palma

"Ca să ascundă faţa adevăratului asasin", se justifică regizorul. "În Passion, ideea măştii blonde, foarte asemănătoare ei, pe care Christine o dă partenerilor, este pentru a creea senzaţia că ea face dragoste cu ea însăşi. Masca o poate reprezenta şi pe sora ei geamănă, care există sau nu."
 
De asemenea, gemenii, dublurile şi personajele care imită sunt o imagine recurentă în filmele lui De Palma. Acesta explică:
"Nu-mi dau seama exact de ce... Dar în multe din filmele mele introduc situaţii de vinovăţie. Ca atunci când Christine se simte responsabilă pentru accidentul surorii sale gemene."
 
"E posibil să mi se tragă din copilărie, când în familia mea a existat multă brutalitate exercitată asupra celor mai slabi din familie. Aveam 10 ani iar fratele meu Bart avea 12. El era foarte fragil şi sensibil. Aş fi vrut să-l protejez mai mult, însă nu puteam pentru că eu eram doar un copil. Poate de aici şi sentimentul de vinovăţie din filmele mele."

4. Brain De Palma, un voyeur, la fel ca protagoniştii filmelor sale?
 
"Aşa cum am spus-o în repetate rânduri: îmi place să filmez mai degrabă femei decât bărbaţi. Iar în Passion avem de-a face cu nişte femei senzaţionale şi care nici nu se dau înapoi de la a se lăsa filmate nud.
 
"În orice caz, acest film este atât despre femei cât şi pentru femei. Acesta este motivul pentru care am încercat să-l fac mai elegant şi nu atât de direct. Şi din punctul de vedere al violenţei am mers pe acelaşi criteriu: nu l-am făcut atât de explicit deoarece ştiu că, în general, femeilor nu le place violenţa."

5. Passion, filmat la banca centrală a Germaniei
 
Filmările au avut loc în Berlin, DZ Bank (Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank) şi în interiorul muzeului Bode.
 
"Filmul este o dramă umană de tip birou-dormitor şi ne dăm seama unde ne aflăm abia când cineva începe să vorbească limba germană. Tot timpul sunt în căutare de alternative vizuale şi locaţii", spune Brian De Palma, "aşa că de data asta am folosit Muzeul Bode şi senzaţionalul interior al clădirii DZ Bank din Berlin, clădire creată de arhitectul Frank Gehry."


Regizorul Brian De Palma - scurtă biografie
 
Născut la 11 septembrie 1940 în Newark, New Jersey, Brian de Palma este cel mai tânăr dintr-o familie cu trei băieţi. A crescut în Philadelphia, în umbra fratelui său mai mare, Bruce, strălucită speranţă a acestei familii de oameni de ştiinţă. Pasionat de electronică de la o vârstă fragedă, Brian de Palma urmeză cursurile prestigioasei Universităţi din Columbia. Dar, descoperind, la 18 ani, Citizen Kane de Orson Welles şi Vertigo de Hitchcock, îşi dă seama că filmul este vocaţia lui.
 
După câteva scurtmetraje pe 16 mm, filmează în 1963 The Wedding Party, primul său lungmetraj (care este lansat în cinematografe în 1969). Descoperim un Robert de Niro debutant, pe care Brian de Palma îl distribuie apoi în Greetings, în 1968 (Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin) şi Hi, Mom! (1970). Debutul său în filmul de lungmetraj, Murder a la Mod, a fost lansat în luna mai a anului 1968.
 
Studiourile Warner îl angajează pentru a filma comedia Get a Know Your Rabbit (1972), dar Brian de Palma părăseşte platourile înainte de sfârşitul filmării. Supărat pe Hollywood, el îşi câştigă recunoaşterea în 1973 cu Sisters, pe care criticii vremii îl consideră cel mai şocant film de după Psychose. Două caracteristici recurente mai târziu în cariera sa sunt prezente deja în acest thriller de groază: ambiguitatea şi voyeurismul.
 
Phantom of the Paradise (1974), un thriller psihedelic agonizat despre excesele din showbusiness şi Carrie (1976) fac senzaţie, amândouă câştigând Marele Premiu la Festivalul de la Avoriaz. Carrie, în care a jucat Sissy Spacek, alaturi de John Travolta, devine un film cult.
 
Următoarele lui producţii, printre care Obsession (1976) - care i-a deschis calea către primul său succes comercial major, Dressed to Kill (1980) - un thriller în care joacă Michael Caine, cu recenzii amestecate, dar şi cu o nominalizare la Zmeura de Aur pentru Cel mai prost regizor, şi Blow Out (1981), cu John Travolta sunt filme care abordează alte teme dragi lui Brian de Palma, cum ar fi disimularea şi manipularea. El schimbă registrul în 1983, cu remake-ul Scarface, după un scenariu de Oliver Stone. Al Pacino îl interpretează pe Tony Montana şi Michelle Pfeiffer explodează în rolul soţiei-"medalion", iar filmul e unul dintre cele mai mari succese ale lui de Palma ca regizor.
 
Create în inima sistemului, filmele sale nu sunt totuşi foarte personale, şi asta e ceea ce îl face pe Tom Cruise să-i propună să realizeze prima parte din Mission: Impossible. Filmul are succes în box-office şi îi permite să facă Snake Eyes (1998), cu Nicolas Cage. În 2000, este departe de a câştiga unanimitatea cu producţia sa de science-fiction intitulată Mission to Mars, dar continuă cu Femme fatale (2002), care e turnat între Paris şi Cannes. Revine în California pentru adaptarea celebrului Black Dahlia (2006), un roman de James Ellroy, peliculă care a deschis Festivalul de Film de la Veneţia în 2006.
 
Brian De Palma a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor în anul 2007 pentru filmul experimental Redacted (2007), realizat exclusiv în format HD şi intercalat cu videoclipuri YouTube. Formând cu Casualties of War (1989) un diptic despre războaiele americane, filmul este acuzat de antiamericanism de către critici şi întâmpinat cu ostilitate de publicul din propria-i ţară.

Cel mai recent lungmetraj, Passion, a fost selectat în competiţia Festivalulului de Film de la Veneţia, în septembrie 2012.
 
--------------------------------
Sinopsis
 
Un thriller erotic în aceeaşi notă a lui Dressed To Kill (regia semnată tot de Brian De Palma, cu Michael Caine) sau a mult mai cunoscutului Basic Instinct, filmul Passion (2012) spune o poveste din lupta pe viaţă şi pe moarte care se duce în lumea afacerilor în general şi în industria publicităţii, în special.

Christine (jucată de Rachel McAdams) este o femeie de afaceri elegantă, dură şi dominatoare, ajunsă într-o poziţie de top la o agenţie de publicitate. În opoziţie, Isabelle (Noomi Rapace) este o tânără în ascensiune, creativă şi plină de idei, dar fără uşurinţa de a se descurca în jungla corporatistă.
 
La acest nivel, între cele două femei, protector şi protejat, limitele sunt greu de stabilit: admiraţia şi subordonarea pot duce uşor la exploatare, la dominare şi chiar la umilire în public. Ba chiar la crimă. Şi cum dura femeie de afaceri are nu numai mulţi duşmani, ci şi nişte fetişuri mai bizare, care implică lăsarea uşii descuiate şi aşteptarea în pat, dezbrăcată şi legată la ochi, lista suspecţilor poate fi destul de mare.
 
Passion este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.

Resurse online:
Passion - trailer subtitrat în limba română
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]
Regia: Brian De Palma Cu: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth, Paul Anderson, Rainer Bock, Benjamin Sadler

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus