Alexandru Mustăţea, 24 ani
UNATC Bucureşti
Participă la Gala Tânărului Actor 2013 la secţiunea grup cu spectacolul Aproape, de John Cariani, iar la proba impusă îl impersonează pe Toma Caragiu.
Oana Hodade: Care e prima amintire pe care o ai despre teatru?
Alexandru Mustăţea: Cinci ani, Casa de Cultură Târgu-Jiu, o piesă pentru copii, Muc cel mic sau aşa ceva şi nişte actori de la Elvira Godeanu din Târgu Jiu. Îmi aduc aminte că mă uitam la ei ca la Dumnezeu.
O.H.: Pornim de la ideea că drumul în viaţă, în meserie, e pavat cu întâlniri. Care sunt două întâlniri - una pozitivă şi una negativă - care te-au condus în punctul în care eşti azi?
A.M.: Întâlniri pozitive, în ordine cronologică: Ion Alexandrescu, actor la Teatrul Elvira Godeanu, Marian Negrescu, directorul teatrului din aceeaşi urbe şi Andreea Vulpe, profesor la UNATC.
Întalniri negative: am uitat!
O.H.: Teatru, film sau...?
A.M.: Teatru.
O.H.: Din ce se compune un actor?
A.M.: Disponibilitate, vulnerabilitate, experienţe, disciplină şi muncă.
O.H.: Care e "felia" ta de teatru?
A.M.: Teatrul e împărţit in felii de către critici şi eventual de regizori, scenografi şi dramaturgi. Oricum, pentru un actor, munca ar trebui să fie aceeaşi, indiferent de proiect: onestă şi curată în raport cu natura umană.
O.H.: Să facem un exerciţiu de scindare a personalităţii: tu-actorul, generând teatru şi tu-spectatorul, consumând teatru. Care sunt trei lucruri importante despre teatru pe care le-ai învăţat din fiecare ipostază?
A.M.: Actor: disciplină, precizie, comunicare.
Spectator: respect, răbdare, îngăduinţă.
O.H.: Dă un feedback publicului de teatru din România.
A.M.: Umpleţi teatrele independente! Spectatorii sunt cei care creează nevoia de noi spaţii de joc.
O.H.: Ce crezi că te-aşteaptă?
A.M.: Sper că multă muncă şi anduranţă. Restu' n-am de unde să-l ştiu.