Povestea spectacolului a început între lunile ianuarie şi aprilie 2013, timp în care zona artistică independentă din Calea Victoriei 120 a fost, teoretic şi practic, închisă.
Repetiţiile şi reprezentaţiile de la începutul acestui an s-au petrecut, din raţiuni juridice, cvasi-clandestin, fiind prezentate unui public invitat punctual. Tema de discuţie post-spectacol a fost aceea de a găsi soluţii practice pentru supravieţuirea şi upgradarea fenomenului Green Hours. Artiştii participanţi - în totalitate voluntar - la realizarea proiectului, i-au inclus pe (în ordine alfabetică): Virgil Aioanei, Răzvan "Krem" Alexe, Cătălin Babliuc, Laurenţiu Bănescu, Mihai Călin, Constantin (Ţîcă) Cojocaru, Toma Dănilă, Emilia (Miki) Dobrin, Cristina Drăghici, Andreea Duţă, Mandela Gajol, Theo Herghelegiu, Radu Iacoban, Cinty Ionescu, Mihai Iordache, Tudor Aaron Istodor, Rodica Lazăr, Nicoleta Lefter, Maria Manolescu, Rolando Matsangos, Conrad Mericoffer, Ada Milea, Jak Neumann, Katia Pascariu, Dan Perjovschi, Alexandru Potocean, Ana Ularu, Letiţia Vlădescu. Discuţiile post-spectacole au fost moderate de Dan Perjovschi, Corina Şuteu şi Mircea Toma.
Din fericire, după 3 luni de pauză impusă, din aprilie 2013 comunitatea artistică-culturală Green Hours funcţionează din nou în locaţia sa tradiţională. Proiectul teatral Green Hours! are ca temă sprijinirea continuităţii experimentului creativ a acestei comunităţi, în spiritul perseverenţei de 19 ani a clubului Green Hours, cu atât mai mult in această perioadă în care tot mai multe spaţii de independenţă reală dispar.
Vă aşteptăm să umpleţi din nou underground-ul din Calea Victoriei 120, în care, de ani de zile, în răspăr cu realitatea înconjurătoare, valoarea şi independenţa artistică au fost mai importante decât raţiunile comerciale. Vă aşteptăm la o altfel de experienţă Green, care reuneşte, după modelul producţiilor Teatrului LUNI de la finalul anilor '90 şi prima parte a anilor 2000, artişti consacraţi alături de tineri şi foarte tineri din teatru, muzică şi artă vizuală.
Vă invităm de asemenea, şi ne dorim să participaţi direct, activ şi susţinut alături de noi, la această experienţă de libertate artistică, care nu putea fi inspirată decât de locul în care au luat naştere astfel de experimente în cele aproape două decenii de activitate frenetică a clubului Green Hours.
Serialul teatral Green Hours! va avea loc după următorul program: premierele celor trei episoade în 16, 17 şi 18 septembrie 2013, urmate de reprezentaţii în 25 septembrie 2013 (Episodul 2), 2 octombrie 2013 (Episodul 1), 7 octombrie 2013 (Episodul 3), 14 octombrie 2013 (Episodul 2), 21 octombrie 2013 (Episodul 1), 28 octombrie 2013 (Episodul 3). Reprezentaţiile vor fi urmate de discuţii cu publicul. Programarea pentru lunile noiembrie 2013 şi decembrie 2013 va fi anunţată în luna septembrie 2013.
Preţul unui bilet este 40 de lei. Abonamentul pentru toate cele trei episoade va costa 75 lei (echivalentul a 25 de lei/bilet).
Un teaser al acestui spectacol a avut loc în cadrul Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia pe data de 31 august 2013, de la ora 21, în Cafe Gavroche.
"Întâmplarea artistică perseverentă Green Hours" poate fi concentrată în următoarea declaraţie a directorului Voicu Rădescu: "Green Hours înseamnă 19 ani de efervescenţă culturală şi de muncă în comun cu generaţii diverse de artişti, unii dintre ei situaţi chiar pe poziţii estetice diferite; au existat momente de mare satisfacţie reciprocă, interferate cu altele de stres incredibil şi chiar de conflicte. Acestea pot suda, în sensul bun, oamenii. Pentru fenomenul Green Hours nu poate avea loc nici o explicaţie de factură "materială", pecuniară. Green Hours era şi este recunoscut ca o "organizaţie" fără potenţă financiară. Ceea ce i-a atras pe artişti, au fost alte oportunităţi: practica totalei libertăţi creative, a independenţei faţă de orice "comandament" economic sau politic, a entuziasmului şi a plăcerii cu care întotdeauna staff-ul (prea mic) al Green Hours s-a pus la dispoziţia a ceea ce le-a trecut prin cap artiştilor să încerce. Şi, de numeroase ori, să reuşească să realizeze."
"Ca unul dintre mulţii artişti care au debutat la Green Hours sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă acum cu această zonă. E o situaţie de urgenţă şi acest serial teatral este unul dintre răspunsurile / reacţiile artiştilor implicaţi în fenomenul Green... Dincolo de problemele din 2012 şi de rezolvarea lor parţială, situaţia Green Hours rămâne complicată, mai ales pentru că trăim într-o ţară în care experimentul artistic e mai degrabă marginalizat, în nici un caz sprijinit de autorităţi. Evoluţia din ultimii ani ne indică clar că inovaţia, experimentul, curajul artistic, tind să fie înlocuite de comercial, inclusiv în zona independentă. Prin acest proiect, în care experimentăm şi ne jucăm implicând atâţia artişti extraordinari, sperăm să putem da o mână de ajutor la revitalizarea a ceea ce înseamnă spiritul Green Hours, atât simbolic cât şi practic", afirmă dramaturgul proiectului Peca Ştefan.
Regizorul Andreea Vălean remarcă faptul că "este pentru prima dată când regizez la Green dar ani buni am fost un spectator constant şi m-am bucurat în fumul din subsol de spectacole extraordinare Stop the Tempo, The Sunshine Play, Ziua futută a lui Nils, (Cu)cuie în frunte, văzute repetat). Acest spectacol serial dedicat Greenului îmi place la fel de mult. Există un spirit liber al Greenului care bate la fund comercialul, politicul, teatrul de stat şi care ne face să facem teatru fără să avem neapărat scenă, lumini sau lojă."
dramAcum ([email protected]) continuă prin acest proiect misiunea sa permanentă de a explora, prin intermediul noii dramaturgii, realitatea socială românească şi memoria recentă. În ultimii 12 ani, dramAcum a acumulat o vastă experienţă în arta socială şi arta pentru schimbare socială, fiind practic primul grup de tineri artişti care şi-a îndreptat atenţia asupra adevăratelor probleme ale societăţii româneşti post-decembriste şi nu numai. Încă de la momentul formării grupului dramAcum, regizorii iniţiatori ai proiectului de promovare a dramaturgiei contemporane româneşti au lansat potenţialilor dramaturgi discuţii despre teme inspirate din realitate, despre tatonarea în cadrul unor echipe interdisciplinare a unor mijloace proprii de expresie. Au fost realizate peste 30 de spectacole în colaborare cu teatre din ţară şi Bucureşti pe texte noi descoperite prin concursurile dramacum sau traducerile dramAcum. La Green Hours, dramAcum a co-produs spectacolul Stop The Tempo de Gianina Cărbunariu în anul 2003 şi a susţinut mai multe ateliere şi spectacole lectură. Grupul dramAcum este format din regizorii Radu Apostol, Alexandru Berceanu, Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Andreea Vălean şi dramaturgii Maria Manolescu şi Peca Ştefan.
dramAcum şiTeatrul LUNI de la Green Hours prezintă:
GREEN HOURS!
un show teatral site-specific serial
dramaturgul proiectului: Peca Ştefan
dramaturg invitat: Maria Manolescu
coregrafia: Andreea Duţă
video şi documentare video: Cinty Ionescu
muzicieni invitaţi: Mandela Gajol, Mihai Iordache, Jak Neumann
desene de Dan Perjovschi
producţia: dramAcum şi Teatrul LUNI de la Green Hours - cu sprijinul GDS (2013)
Episodul 1: Ora Verde
Premiera: 16 septembrie 2013 @ 21:30 // Următoarele reprezentaţii: 2 octombrie 2013 @ 21:30; 21 octombrie 2013 @ 20:30
Fuck Baby, de Peca Ştefan
cu: Cătălin Babliuc, Tudor Aaron Istodor, Katia Pascariu
Un tip intră într-un bar, de Peca Ştefan
cu: Cătălin Babliuc, Radu Iacoban, Ana Ularu, Letiţia Vlădescu
Ora Verde, de Peca Ştefan
cu: Cristina Drăghici, Rodica Lazăr, Katia Pascariu, Letiţia Vlădescu
Muzicienii invitaţi ai Episodului 1: Mandela Gajol, Jak Neumann
Iubită platonică sau "fuck baby"? Aceasta-i întrebarea lui Emi către Tudoriţa şi a Tudoriţei către Emi. Un barman specializat în ceaiuri exotice încearcă să-i ajute. De Halloween, la Green, un tip intră într-un bar. Şi odată cu el o poveste epopeică, cvasi-shakespeariană, despre cum e să fii IT-st în Giurgiu, trădare şi iubire pe Facebook. Ama are rezervare în Green Hours. O chelneriţă ciudată o întâmpină şi spectacolul din seara asta l-ar putea face gelos pe David Lynch. În cele trei piese scurte din Episodul 1, Green Hours devine locul unde se poate întâmpla orice nu îndrăzneşti să-ţi închipui.
Episodul 2: Cercetătorii japonezi
Premiera: 17 septembrie 2013 @ 21:00 // Următoarele reprezentaţii: 25 septembrie 2013 @ 20:30; 14 octombrie 2013 @ 20:30
Afterhour, de Peca Ştefan
cu: Ionuţ Grama, Gabriel Spahiu, Alexandru Potocean
După sfârşitul lumii, de Maria Manolescu
cu: Mihai Călin, Alexandru Potocean
Job la Green, de Peca Ştefan
cu: Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean
Cercetătorii japonezi, de Maria Manolescu
cu: Mihai Călin, Alexandru Potocean
Muzicienii invitaţi ai episodului 2: Mandela Gajol, Mihai Iordache
Doi amici dau lovitura: o spargere care devine moment artistic la Green, dat fiind că în casă nu există nici un ban şi arta nu are preţ. Barmanul Mihai se reîntâlneşte cu prietenul său Alex după ce nu şi-au mai vorbit câteva luni: ultima dată când s-au văzut a fost de sfârşitul lumii, cu ocazia unei orgii. Un băiat vine cu bunicul lui pentru a-l angaja la Green, apoi un bunic vine cu nepotul lui pentru a-l angaja la Green, spre disperarea barmanului care nu are nevoie de forţă de muncă. Cercetătorii japonezi au descoperit cum să obţină broscuţe transparente. E ăsta un remediu pentru impotenţă? Cu ocazia celor patru piese ale episodului 2, intră în Green Hours ca să vezi lucrurile... mai transparent.
Episodul 3: The Green L.P.
Premiera: 18 septembrie 2013 @ 21:30 // Următoarele reprezentaţii: 7 octombrie 2013 @ 20:30; 28 octombrie 2013 @ 20:30
The Green L.P., de Peca Ştefan
cu: Virgil Aioanei, Răzvan Alexe, Laurenţiu Bănescu, Emilia Dobrin, Andreea Duţă, Theo Herghelegiu, Rodica Lazăr, Nicoleta Lefter, Rolando Matsangos, Conrad Mericoffer, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Voicu Rădescu, Letiţia Vlădescu
Muzicieni invitaţi ai episodului 3: Krem, Tom Waits
Versuri adiţionale: Răzvan Alexe
Video: Cinty Ionescu
Desene de Dan Perjovschi
Tom Waits a fost adus în România de impresarul Stelian Gheorghiu. În sfârşit, aşa cum îşi dorea de ani de zile Voicu Rădescu, Tom va cânta la propria lui zi de naştere - 7 decembrie - în Calea Victoriei 120. Stelian are însă o problemă: a rămas închis în Green Hours şi orice încercare de a ieşi ca să-l aducă pe Tom de la hotel rezultă într-o pierdere în timp, în diferite epoci ale clubului, de la perioada Nicu Ceauşescu şi până la preluarea barului de dubiosul dar sufletistul manelist Sifon. Îl vom vedea pe Tom Waits cântând în seara asta? Stelian Gheorghiu va mai ieşi vreodată din Green?
Textele au fost scrise de dramaturgi special pentru acest proiect şi spaţiul de la Green Hours din Calea Victoriei 120
Rămâneţi cu noi după spectacole, la o discuţie liberă despre fenomenul Green Hours şi teatrul independent.
Rezervările se fac la: [email protected]; 0788 452 485 (L-V: 11-18)
www.greenhours.ro|https://www.facebook.com/green.hours https://www.facebook.com/pages/Teatrul-LUNI-de-la-Green-Hours/206514772712144
Afişul piesei Green Hours! a fost realizat de Cinty Ionescu, desen de Dan Perjovschi.