mai 2005
A patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se pregăteşte să cucerească oraşul Cluj Napoca între 27 mai şi 5 iunie. TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi a devenit în anul 2004 membru al CENTEAST - Alianţa Festivalurilor de Film din Europa Centrala şi de Est.

Filme & Invitaţi

Filmul coreean Oldboy, Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes 2004, va fi prezentat în seara de deschidere a Festivalului. Câştigătorul Oscarului 2005 pentru Cel mai bun film străin, Mar adentro, în regia spaniolului Alejandro Amenabar va fi proiectat în seara de închidere a acestei ediţii. Actriţa germană de origine română Alexandra Maria Lara, producătorul britanic Keith Griffiths, directorul Festivalului de Film de la Belgrad Miroljub Vuckovic şi regizorul maghiar Andras Fesos sunt cei patru membri confirmaţi ai Juriului Festivalului care va acorda Trofeul Transilvania celui mai bun film din Competiţie. Printre invitaţii speciali aşteptaţi la Cluj se numără regizorii Lukas Moodysson, care îşi va prezenta ultimul film A Hole în My Heart şi Todd Solondz. Filmul Moartea domnului Lăzărescu, semnat Cristi Puiu, care va fi prezent la Cannes 2005 în secţiunea "Un certain Regard", reprezintă România printre cele 12 filme aflate în Competiţie.

Dintre titlurile importante ale secţiunii Supernova menţionăm filmul spaniol Take my Eyes o dramă nominalizată la nouă premii Goya 2004, din care şapte câştigate, documentarul Spellbound, Kinsey, Agnes and His Brothers (Germania) sau Hawaii, Oslo (Norvegia).

În secţiunea filmelor horror, numită Shadows, va fi prezentat filmul The Machinist, un thriller terifiant cu Christian Bale şi The Ring 2, continuarea blockbuster-ului din 2002 cu Naomi Watts cap de afiş. O altă secţiune a festivalului va fi dedicată cinematografiei britanice şi va cuprinde titluri precum Vera Drake în regia lui Mike Leigh, Layer Cake sau Enduring Love.

Secţiunea 3X3 îi va onora printr-un portret alcătuit din 3 filme pe regizorii Roy Andersson şi Alejandro Amenabar. Cea mai aşteptata secţiune a Festivalului, No limit, va prezenta filme precum Palindromes, Nine Songs sau Marebito.

Anul acesta, Juriului Festivalului i se vă alătura şi Juriul FIPRESCI care va juriza 10 filme din totalul filmelor prezente în TIFF şi va acorda propriul premiu, diferit de cel acordat de Juriul Festivalului.

Alte evenimente speciale

TIFF 2005 va continua seria proiecţiilor în aer liber, iniţiate în cadrul ediţiei de anul trecut. O seara specială va fi dedicată recentului hit al festivalului de la Berlin, filmul Lost and Found, format din 6 scurt-metraje din care face parte şi Curcanii nu zboară al regizorului român Cristian Mungiu. Toţi cei 6 realizatori, însoţiţi de o delegaţie specială din Germania vor fi aşteptaţi la Cluj.

O proiecţie specială vă fi dedicată filmului Sex Trafficun film de televiziune, format din două serii, prezentat de canalul britanic Channel 4 în toamnă anului 2004, câştigător al două premii BAFTA pentru Cel mai bun serial de drama şi Cea mai bună actriţă, acordat actriţei românce Anamaria Marinca.

Let's go digital! este un nou proiect iniţiat de TIFF care îşi propune să aleagă 15 tineri, iubitori de cinema, care vor fi învăţaţi să realizeze un film folosind tehnici digitale. Primele cursuri ale proiectului vor fi susţinute de englezul Carl Schonfeld, lector al programului Raindance Film Training din Marea Britanie.

TIFF 2005 vă găzdui o serie de expoziţii de fotografie şi o selecţie de cărţi de cinema prezentate în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt 2004.


Juriul TIFF 2005

Patru invitaţi străini vor face parte din Juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ediţia a 4-a, care se vă desfăşura la Cluj, în perioada 27 mai - 5 iunie: actriţa germană de origine română Alexandra Maria Lara, producătorul britanic Keith Griffiths, directorul Festivalului de Film de la Belgrad Miroljub Vuckovic şi regizorul maghiar Andras Fesos.

Pe lângă Trofeul Transilvania, în valoare de 5000 EUR, acordat celui mai bun film din cele 12 prezentate în competiţie, juriul festivalului va mai acorda Premiul de regie, Premiul pentru cea mai bună interpretare oferit de Vitrina Advertising, Premiul pentru cea mai bună imagine - oferit de Kodak Cinelabs România şi o Menţiune specială oferită de către TV5.

Alte premii care vor fi acordate în cadrul ediţiei TIFF 2005 sunt:

Premiul de excelenţă,
Premiul Agressione pentru întreaga carieră,
Premiul FIPRESCI oferit de către juriul Asociaţiei Presei Străine de Film,
Premiul pentru cel mai bun film românesc prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc oferit de Europa FM,
Premiul Jolidon pentru debut în filmul românesc,
Premiul publicului - acordat prin vot,
Premiul "Cinemagia" acordat de către juriul reprezentanţilor website-ului www.cinemagia.ro, Premiul pentru cel mai bun scurt metraj prezentat în secţiunea Umbre (acordat de juriul "Cinemagia"), Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul programului Let's Go Digital, oferit de MTV.

Această nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va fi organizată cu sprijinul deosebit al Primăriei şi Consiliului Local Cluj Napoca, cărora li se alătură partenerii Stella Artois, TNT şi HP.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus