Doi dintre invitaţii speciali ai ediţiei cu numărul 4 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) sunt regizorii Lukas Moodysson şi Todd Solondz.
Una dintre retrospectivele TIFF-ului din 2003 a fost dedicată regizorului Lukas Moodysson. Astfel, în cadrul secţiunii 3X3, publicul clujean a avut posibilitatea să vizioneze cele trei filme pe care Moodysson îşi pusese semnătura până în acel moment. Primul său film, Fucking Amal, a constituit un punct de cotitură în cinematografia suedeză. Refuzat de mai multe companii din industria filmului şi produs cu un buget minim, Fucking Amal a devenit repede o peliculă clasică, unanim apreciată. Regizorul, cândva considerat un poet răzvrătit, a devenit, la rândul său, "salvatorul filmului suedez".
După succesul obţinut cu filmele Fucking Amal şi Together a publicat un nou volum de versuri, urmat de un nou film - Lilya 4-ever, turnat la Trollhattan şi în Rusia. Dorinţa lui Moodysson este ca filmele lui să schimbe lumea. A Hole in My Heart este cel de-al patrulea şi cel mai radical film al său de până acum: o comedie grotescă şi totodată un pamflet usturător. Un film provocator care ridica întrebări inconfortabile asupra celebrităţii, industriei porno, voyeurismului şi lipsei de moralitate din zilele noastre. A Hole in My Heart ar putea fi catalogat drept un strigăt furios sau o rugăciune disperată.
A Hole in My Heart şi documentarul Terrorists, realizat de Moodysson în anul 2003, vor fi prezentate în premieră absolută în România în cadrul acestei ediţii TIFF.
Todd Solondz este unul dintre cei mai controversaţi regizori americani. "Mulţi consideră că filmele mele se nasc din tristeţe, cinism şi ostilitate şi deloc din vreun sentiment pozitiv. Se înşeală! Atacurile de care am parte în presa şi cronicile negative mă rănesc, nu glumă! Am nevoie de preţuire şi respect ca oricine altcineva" Atât preţuirea cît şi respectul nu au evitat să apară odată cu filmul Welcome to the Dollhouse, primul său succes, extrem de bine primit în numeroase festivaluri, câştigător al Marelui premiu al juriului la Sundance. Şi următoarele două filme Happiness şi Storytelling s-au bucurat de recunoaşterea juriilor de la Cannes, Sao Paulo sau Toronto. Succesul lui Solondz a culminat anul trecut la Veneţia, unde ultimul său film Palindromes (avându-le în distribuţie pe Ellen Barkin şi Jennifer Jason Leigh) a fost prezentat în Competiţia oficială a festivalului. "Ca toate celelalte filme ale mele, Palindromes este povestea unei iubiri neîmpărtăşite, a unei iubiri interzise şi a iubirii de sine". TIFF 2005 are plăcerea să proiecteze Palindromes în premieră în România.
Atât Todd Solondz cât şi Lukas Moodysson vor fi prezenţi la proiecţiile filmelor şi vor răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune de Questions & Answers la finalul proiecţiilor.
Presa prezentă la festival va avea ocazia să-i întâlnească pe cei doi invitaţi în cadrul unor conferinţe de presă special organizate la Cluj.