Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2005

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Dinică - un premiu pentru întreaga carieră la TIFF 2005


mai 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Anul acesta, în cadrul celei de-a 4-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), celebrului actor Gheorghe Dinică i se va acorda Premiul pentru întreaga carieră în cinematografie.

Gheorghe Dinică este unul dintre cei mai importanţi actori români. Cariera lui cinematografică, începută în anul 1964, cuprinde peste 60 de titluri de filme. Dinică a dat viaţă unor personaje de neuitat precum Paraipan în Revanşa şi Un comisar acuză, Nae în De ce trag clopotele, Mitică? sau Pepe în Filantropica (film al cărui scenariu se poate descărca gratuit din secţiunea Editura LiterNet). De-a lungul carierei sale, a colaborat cu regizori români precum Lucian Pintilie (După-amiaza unui torţionar), Dan Piţa (Concurs, Filip cel Bun) sau Mircea Daneliuc (Patul conjugal). Recent, Gheorghe Dinică a putut fi văzut în ultimul film semnat de Sergiu Nicolaescu Orient Express sau în Magnatul în regia lui Şerban Marinescu.

Premiul îi va fi înmânat în cadrul Galei de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, transmisă în direct de Televiziunea Română, în data de 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj. În cadrul Galei de Închidere alte două premii se vor îndrepta către cinematografia română: premiul pentru Cel mai bun film românesc prezentat în cadrul Zilelor filmului românesc (oferit de Europa FM) şi premiul pentru Cel mai bun debut in filmul românesc (oferit de Jolidon).

Cele trei zile ale festivalului dedicate producţiilor autohtone vor cuprinde titluri care vor fi prezentate in premiera la Cluj. Ryna, o co-producţie România-Elveţia, în regia Ruxandrei Zenide este un astfel de exemplu. Publicul clujean va avea posibilitatea unei întâlniri cu tânăra generaţie de regizori români prin proiectarea unui calup de scurt-metraje din care face parte şi filmul Canton (al cărui scenariu poate fi citit in volumul electronic 7 scenarii ce poate fi descărcat gratuit de pe situl Editurii LiterNet) în regia lui Constantin Popescu Jr. după un scenariu semnat de Cristian Mungiu. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2005


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Oana Răsuceanu


Alte articole

 Extreme coreene, Carmen Mezincescu
 Asia şi (Of,) inima..., Carmen Mezincescu
 3X3: Jean-Jacques Beineix, Carmen Mezincescu
 3X3: Roy Andersson, Carmen Mezincescu
 Romanian Shorts of All Sorts - TIFF 2005, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2005


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer