octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Sombrero. Mariachi. Veselie şi o grozavă bucătărie. Telenovele siropoase şi drame furtunoase.

Bunici şi mame care au plâns la Salome şi au iubit-o pe Thalia în rolul Rosalindei, tineri care au râs cu cei de la Rebelde. Pe scurt, Mexicul s-a afişat pe micul ecran într-o manta de sentimentalisme, de pe urma cărora ne-am ales cu o serie de expresii: "te quiero", "estoi emarasada", "io no tengo dinero".

Pe lângă producţiile mexicane pe care le-am urmărit pe micul ecran, la cinema am avut parte de filme hollywoodiene care portretizau Mexicul rău famat, printr-o serie de stereotipuri deja bine cunoscute despre narco-traficanţii mexicani lipsiţi de scrupule, despre imigranţii puşi pe fărădelegi, sau despre sărăcia lucie din care au scăpat pentru visul american. Aproape invariabil, fiecare cursă de maşini nebunească, fiecare urmărire şi schimburi de foc periculos, se termină la final de film cu o explozie fulminantă şi prinderea răufăcătorilor.

Ca o alternativă la toate aceste imagini distorsionate, vă invităm să vedeţi pe marele ecran un thriller mexican autentic: Heli, în regia lui Amat Escalante

Din 8 noiembrie 2013 în cinematografele din România, avanpremieră în Les films de Cannes à Bucharest 2013!

Regizorul Amat Escalante se află printre alţi regizori mexicani care au cucerit publicul şi presa internaţională. Acum câţiva ani, doi regizori mexicani au alertat lumea filmului cu un talent abundent: Alejandro González Iñárritu şi Alfonso Cuarón. Drama urbană Amores Perros / Iubire şi câini şi filmul despre adolescenţi Y tu Mamá También / Şi mama ta la fel! au marcat o reală explozie în cinematografia contemporană mexicană.

Amat Escalante calcă pe urmele lui Carlos Reygadas, care a luat şi el acelaşi premiu la Cannes pentru cea mai bună regie cu filmul apărut în 2012: Post Tenebras Lux. Sangre / Sânge şi inclusiv Heli a fost editat în studiourile sale timp de 5 luni. Heli este ultima producţie mexicană care a stârnit o paletă de critici internaţionale!

Heli este un thriller de un realism cutremurător şi printre degete vei vedea cu groază o poveste sumbră. Heli este un băiat din Mexic, care duce o viaţă obişnuită, într-o familie normală. Viaţa lui se schimbă radical după ce sora lui, Estela, se îndrăgosteşte. Ea îşi trăieşte prima ei poveste de dragoste împreună un cadet, Beto, ce vrea să fugă cu ea şi să se căsătorească. Dorind o viaţă mai bună, Beto fură droguri, iar din acel moment, firul poveştii se încâlceşte. Încercarea lor de a-şi îndeplini visul face ca familia Estelei să resimtă consecinţele unui conflict de o violenţă devastatoare.

Într-o lume a drogurilor, a corupţiei şi a cruzimii endemice, Heli încearcă să îşi ţină familia unită şi o ajută din răsputeri pe sora lui, Estela, să înfrunte traumele resimţite. Scenele de tortură, violenţă şi nuditate extreme sunt greu de digerat, dar arată realitatea aşa cum este ea. Tu ai curajul să o priveşti ?

Vino să vezi filmul lui Amat Escalante care a zguduit atât de tare festivalul Cannes 2013 încât a câştigat premiul pentru cea mai bună regie!

Mai multe detalii găsiţi aici: https://www.facebook.com/Heli.Filmul


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus