octombrie 2013
Vie d'Adèle, La
Adèle: Capitolele 1 şi 2 (La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 titlul original, Blue Is The Warmest Color, titlul în limba engleză), câştigătorul Palme d'Or 2013 la Cannes 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie 2013. Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente în vârstă de 15 ani, vârsta întrebărilor, a căutărilor şi a descoperirilor.
 
Regia este semnată Abdellatif Kechiche (Games of Love and Chance, The Secret of the Grain, Vénus noire), iar în rolurile principale regăsim două actriţe franceze: pe Adèle Exarchopoulos şi pe Léa Seydoux (Mission: Impossible - Ghost Protocol, Inglourious Basterds, Robin Hood, Midnight in Paris).
 
Produs de Quat'sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, Adèle: Capitolele 1 şi 2 este distribuit în România de Independenţa Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.
 
Filmul va avea premiera pe 1 noiembrie, şi va avea o proiecţie specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent şi regizorul francez Abdellatif Kechiche.
 
Adèle: Capitolele 1 şi 2 (Blue Is The Warmest Color, în UK şi USA; La vie d'Adèle - Chapitre 1 & 2, în Franţa) a prilejuit în 2013 un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria Festivalului, Palme d'Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut şi premiul FIPRESCI.
 
Zilele trecute, La Vie d'Adèle a participat la Festivalul Internaţional de Film de la New York.


Cum a fost primit La Vie d'Adèle în Franţa
 
Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit să vadă filmul lui Abdellatif Kechiche numai în prima zi în care acesta a intrat în cinematografele din Franţa.
 
Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori. În primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat câştigătorul Palme d'Or 2013, La Vie d'Adèle. Asta în condiţiile în care durata mare a filmului (trei ore) reduce numărul obişnuit al difuzărilor pe zi.

---------------------------------------------

Cine este Abdellatif Kechiche

Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani şi este de origine tunisiană. La vârsta de 6 ani, familia sa a decis să emigreze în Franţa, el crescînd în Nisa.
 
În 2005 şi în 2008 câştigă César-ul pentru Games of Love and Chance (2003) - "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor". Respectiv pentru The Secret of the Grain (2007) - "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film". Acesta din urmă, The Secret of the Grain, a obţinut şi premiul FIPRESCI plus alte trei premii şi a fost selectat în competiţia oficială pentru "Leul de Aur" la Festivalul de la Veneţia, în 2007.
 
În 2008 i se decernează medalia Charlemagne pentru media europeană, atât lui Abdellatif Kechiche, cât şi regizorului de origine turcă Fatih Akin. La vie d'Adèle este cel de-al cincilea lungmetraj al său.


Abdellatif Kechiche despre La Vie d'Adèle
 
Întrebat cum a decis să adapteze romanul grafic Le bleu est une couleur chaude / Blue Angel al lui Julie Maroh pentru filmul său, regizorul a răspuns că La vie d'Adèle este o adaptare foarte vagă după cartea respectivă. "A fost mai degrabă o combinaţie între faptul că am citit acel roman şi un proiect pe care îl aveam în cap mai demult", recunoaşte Kechiche. "Citirea acelei cărţi mi-a readus aminte de ideea mea mai veche".
 
După ce a terminat Games of Love and Chance (2003), Kechiche a avut o idee de scenariu bazat pe povestea unei profesoare franţuzoaice pasionată de teatru. "Pe atunci voiam să construiesc un personaj feminin foarte pasionat de viaţa sa profesională şi care voia să-şi depăşească acel entuziasm", îşi aminteşte regizorul. "Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat, în şcoală, un pedagog extrem de pasionat de meseria lui, care ne-a încurajat să citim o carte anume, ne-a dus la un film mai special şi astfel poate a sădit în noi seminţele unei vocaţii ulterioare. Aşadar, când am dat peste romanul lui Julie Maroh, povestea de dragoste dintre două femei, una dintre ele devenind profesor, mi-a venit ideea să conectez cele două poveşti".
 
"De ce i-am spus Adèle: Capitolele 1 şi 2?", a continuat Abdellatif Kechiche. "Pentru că încă nu ştiu ce conţin celelalte capitole... Chiar mi-ar face mare plăcere ca Adèle să-mi spună ce se întâmplă în continuare".

---------------------------------------------

Adèle: Capitolele 1 şi 2 - Sinopsis

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi.
Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite lui Adèle să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.

---------------------------------------------

La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

-----------------------------------------

Resurse online:
 
La Vie d'Adele - trailer HD subtitrat RO
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Abdellatif Kechiche Cu: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche, Jeremie Laheurte, Catherine Salée

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus