mai 2005
Festivalul TIFF 2005
Peste 90 de filme de lung metraj vor fi prezentate în cadrul celei de-a 4-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) care se va desfăşura la Cluj în perioada 27 mai - 5 iunie 2005.

 Festivalul demarează în forţa cu proiecţia câştigătorului de anul trecut al Marelui premiu al Juriului de la Cannes: OldBoy. Aşadar, în seara de deschidere a festivalului, publicul clujean va putea urmări ultima operă semnată de Park Chan-Wook. În prezent el munceşte din greu pentru a sfârşi trilogia răzbunării începuta în 2003 cu Sympathy for Mr Vengeance (unul din succesele TIFF-ului de anul trecut) şi continuată cu OldBoy. Povestea filmului începe în 1988, cînd OH Dae-su este răpit de lângă soţie şi fiica şi închis într-o cameră care îi va servi drept celulă. După 15 ani cu multe tentative de sinucidere şi evadare eşuate, Dae-su este eliberat dându-i-se un portofel plini cu bani şi un telefon mobil. Şi Dae-su începe să îşi pregătească răzbunarea. Proiecţia filmului OldBoy va fi precedată de scurt metrajul de cinci minute regizat de Bill Plympton şi nominalizat la Oscarul 2005 pentru Cel mai bun scurt metraj animat: Guard Dog.




Două dintre cele mai tentante secţiuni ale festivalului sunt Umbre şi Fără limite. Aici vor fi incluse două dintre filmele-şoc ale TIFF-ului: The Machinist/ Maşinistul şi Nine Songs/ 9 Piese. Un film spaniol şi unul britanic. Un thriller întunecat şi o dramă presărată cu mult sex.

 The Machinist prezintă povestea unui om care fuge de propria conştiinţa încărcată care îl consumă efectiv de viu. Modelele literare sunt ficţiunea clasică à la Kafka şi Dostoievski. Reperele filmice sunt Hitchcock, Polanski şi Lynch. Cu alte cuvinte, este o poveste plină de paranoia copleşitoare şi presimţiri rele. Personajul Trevor se topeşte treptat din cauză insomniei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu actorul Christian Bale. Despre experienţă lui, scenaristul filmului, Scott Kosar povesteşte: "Personajul slăbeşte pe zi ce trece până când ajunge la incredibila greutate de nici 45 de kilograme. Mi-am închipuit că prin ajutorul efectelor speciale computerizate sau a hainelor largi se va sugera pierderea imensă în greutate a lui Trevor. Dar nu a mers. În schimb, Christian Bale s-a înfometat luni întregi, asumându-şi mari riscuri personale, pentru a capta cum trebuie viaţa îngrozitoare a lui Trevor. Devotamentul său pentru acest film a fost la fel de uimitor ca şi prestaţia sa".




 Nine Songs este filmul care a declanşat scandaluri monstruoase în Marea Britanie. Motivul: sex, mult prea mult sex. La începutul filmului semnat de Michael Winterbottom (regizorul de la Welcome to Sarajevo), Matt o întâlneste pe Lisa la un concert. Întâlnirea lor sfârşeşte cu o partidă de sex. Apoi, pe întreaga durată a filmului cei doi continuă să meargă la câte un concert care le inspiră viitoarele partide de sex. În total: 9. Acest film explicit şi intimist este un portret energizant al unei relaţii pasionale de la începutul şi până la finalul ei inevitabil. Întrebat de ce a vrut să facă 9 Songs, Winterbottom a replicat că nu a putut găsi un motiv adecvat pentru a n-o face: "Cei care nu doresc să-i vadă pe alţii făcând sex, vor detesta filmul. Cei cărora le place, îl vor găsi mai puţin erotic decât ar fi sperat".


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus