noiembrie 2013
Vie d'Adèle, La
Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux sunt actriţele care interpretează personajele principale, cuplul de fete din La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 / Adèle: Capitolele 1 şi 2, în regia lui Abdellatif Kechiche, film care a câştigat Palme d'Or-ul la Cannes 2013.
 
Actriţa Adèle Exarchopoulos joacă chiar rolul lui Adèle. Deşi în scenariul original personajul se numea Clémentine, Abdellatif Kechiche a ţinut să înlocuiască numele din acesta, astfel încât tânăra actriţă - împlineşte 20 de ani în noiembrie 2013 - să-şi păstreze numele real: Adèle.
 
Léa Seydoux este o actriţă deja cunoscută publicului internaţional. Probabil aţi mai văzut-o deja în filme celebre precum Mission: Impossible - Ghost Protocol, Inglourious Basterds, Robin Hood sau mai recentul Midnight in Paris.
 
La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 / Adèle: Capitolele 1 şi 2 este distribuit în România de Independenţa Film şi a intrat în cinematografe de vineri, 1 noiembrie 2013. În prima săptămână pe ecrane, filmul va putea fi văzut în cinematografele Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI), Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Elvire Popesco şi cinema Union, în Bucureşti, cinematografele Cityplex din Constanţa şi Braşov, cinema Victoria şi Cinema City, din Cluj, urmînd ca în perioada următoare să intre în cinematografele din toată ţara.

Pe 31 octombrie 2013 filmul a rulat cu sala plină la cinema Elvire Popesco, unde spectatorii au ales să intre la vizionare chiar dacă nu mai erau locuri; au fost aduse scaune suplimentare sau s-a stat pe jos. Spectacolul a avut loc în prezenţa regizorului Abdellatif Kechiche, care deschisese şi cu o seară înainte vizionările speciale de la Cinema PRO şi de la Studio. Filmul a rulat în aceste trei cinematografe în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, 2013.


Adèle Exarchopoulos, la actorie pentru tratarea timidităţii
 
Adèle Exarchopoulos s-a născut în 1993 şi acum, în noiembrie 2013, împlineşte 20 de ani. Deşi născută la Paris, Adèle are origini greceşti, aşa cum îi sună şi numele, Exarchopoulos, prin intermediul bunicului său care era grec.

A început să se uite la filme şi chiar să joace de la 9 ani. Părinţii au trimis-o la cursuri de actorie pentru a încerca s-o ajute să-şi depăşească timiditatea. La 12 ani a primit primul ei rol în filmul Boxes (2007), în regia lui Jane Birkin, alături de Geraldine Chaplin, Michel Piccoli şi Jane Birkin însăşi.
 
Un an mai târziu joacă rolul Mariannei, rol care o va face cunoscută, în Les enfants de Timpelbach (2008). Însă cu adevărat celebră devine în 2010, în urma rolului său din La Rafle, în regia lui Rose Bosch, cu Jean Reno. Filmul spune povestea unui raid împotriva evreilor desfăşurat în Parisul anului 1942 de către nemţi în cooperare cu autorităţile franceze din acel moment.
 
Regizorul Abdellatif Kechiche îşi aminteşte momentul în care a ales-o pe Adèle Exarchopoulos: "Am organizat un casting enorm. Însă pe Adèle am ales-o în momentul în care am văzut-o. Am invitat-o la braserie, la un prânz. A comandat tartă cu lămâie şi când am văzut-o cum o mănâncă, am ştiut: e ea! Felul cum mânca, felul în care mesteca... Gura ei a fost unul din elementele foarte importante în film. De fapt, gura şi buzele ambelor personaje din film au fost importante. Din motive omeneşti. Pot provoca tot felul de senzaţii şi simţiri."


Léa Seydoux: "Înainte de orice, aleg filmele în care joc numai datorită regizorului."

Léa Seydoux s-a născut în 1985 şi este actriţă şi, în acelaşi timp, model în Franţa. Léa a lucrat cu fotografi de top din domeniul fashion precum Steven Meisel, Mario Sorrenti, Ellen von Unwerth şi Jean-Baptiste Mondino, fotografiile ei apărînd în reviste consacrate ca Vogue Paris, Numero, W, L'Officiel şi Another Magazine.
 
În 2009 a fost nominalizată la premiile César pentru "Cea mai promiţătoare actriţă" pentru rolul din filmul La Belle Personne, în regia lui Christophe Honoré. Ulterior a fost aleasă în distribuţia unor filme celebre americane: Robin Hood, al lui Ridley Scott, Midnight in Paris, de Woody Allen şi Mission: Impossible - Ghost Protocol, Inglourious Basterds. A apărut în reclame pentru Uniqlo şi momentant este imaginea parfumului Candy de la Prada şi a liniei de bijuterii Resort, a aceleiaşi case, Prada.
 
"Joc în filme în funcţie de regizorii care le fac", spune Léa. "Înainte de orice, aleg filmele în care joc numai datorită regizorului respectiv. Povestea, scenariul şi ceilalţi actori sunt, fireşte, foarte importanţi. Însă, pentru mine, totul se rezumă la regizorul filmului".
 
Abdellatif Kechiche, regizorul pentru care a ales să joace în Adèle: Capitolele 1 şi 2, îşi aminteşte că pe ea a văzut-o prima pentru rolul Emmei din film. "Avea exact frumuseţea, vocea, inteligenţa şi felul acela libertin pe care îl doream de la personajul ei." Dar ce a fost hotărâtor în alegerea ei pentru film a fost "felul în care ea acceptă şi se comportă în societate, cu lumea din jurul ei", spune regizorul. "Léa afişează o foarte bună cunoaştere a lumii din preajmă, asemănătoare cumva cu felul meu de a fi. Ulterior, am reuşit să-mi dau seama de asta şi datorită faptului că am petrecut împreună un an întreg de la alegerea ei pentru rol şi ultima zi de filmare", spune Kechiche.
 
Léa Seydoux este nepoata a două mari personalităţi din industria grea a filmului din Franţa: Jérôme Seydoux, preşedintele casei Pathé şi Nicolas Seydoux, preşedintele şi CEO-ul Gaumont.


La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 / Adèle: Capitolele 1 şi 2 - Sinopsis
 
Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi.
Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite Adelei să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi adult.
Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.
 
---------------------------------------------

La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

-----------------------------------------

Resurse online:
 
La Vie d'Adele - trailer HD subtitrat RO
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Abdellatif Kechiche Cu: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche, Jeremie Laheurte, Catherine Salée

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus