noiembrie 2013
Matei copil miner
Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vineri, 22 noiembrie 2013. Filmul spune povestea emoţionantă a unui copil din Valea Jiului, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
 
Matei are 12 ani şi este interpretat de Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului. În rolul bunicului îl veţi putea vedea pe Remus Mărginean. Regia şi scenariul sunt semnate de Alexandra Gulea, iar producător este Thomas Ciulei.


Matei Copil Miner. Povestea
 
Matei are 11 ani şi este pasionat de ştiinţele naturii. El locuieşte împreună cu bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecaţi la muncă în Italia. Între copil şi bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din şcoală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă. Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu iniţiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Matei Copil Miner este produs de Europolis Film şi distribuit de Independenţa Film.


Alexandra Gulea despre Matei Copil Miner
 
Despre ideea scenariului din spatele lui Matei Copil Miner, Alexandra Gulea spune:
 "La sfârşitul anilor '90, când copii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul respectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului."
"Când am luat decizia de a scrie un film de ficţiune am simţit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune, de poziţionare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experienţa morţii ca punct de ruptură să devină o temă centrală."
 
Producătorul Thomas Ciulei spune despre Matei Copil Miner, a cărui filmare a durat 36 zile (locaţiile: Uricani şi Bucureşti):
"Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârşit pe ecranele cinematografelor. O producţie care a durat 4 ani şi care a strâns 10 coproducători şi cofinanţatori este mereu un test de răbdare şi perseverenţă din partea tuturor. Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinţi atinge un nerv dureros al realităţii româneşti. Speranţa mea este ca filmul să aducă în discuţia publică aceasta situaţie ale cărei urmări pot avea consecinţe grave la nivelul societăţii noastre."
 
Premii şi festivaluri
 
Matei Copil Miner a fost nominalizat la "Big Screen Award", 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu "Lino Micciché" şi premiul "Young Critics Award", Italia, 2013. De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele premiu la Festivalul International al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.


Alexandra Gulea, regizor, scenarist şi monteur
 
Alexandra Gulea s-a născut la Bucureşti în 1970. În 1990 studiază în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, iar în 1997 absolvă "Cum Laude" cursurile "École Nationale Supérieure des Beaux Arts" din Paris.
 
În anul 2000 semnează un prim scurtmetraj (11 minute): Anonim, film care obţine mai multe premii în festivaluri: FFF Bayern, Munich Documentary Film Festival, Minority Prize Mediawave, Györ (Ungaria). De asemenea, filmul participă în competiţia internaţională a Oberhausen Festival din Germania, cel mai vechi festival de scurtmetraje din lume, fondat în 1954. Şi al doilea scurtmetraj al ei, The Fourth Wall (17 minute), este selecţionat în cadrul aceluiaşi festival, un an mai târziu.
 
În 2003, serialul pentru televiziune Hacker, regizat de Alexandra Gulea şi Stere Gulea primeşte premiul APTR pentru cea mai bună ficţiune.
 
Un an mai târziu, în 2004, apare documentarul Dumnezeu la saxofon, Dracu' la vioară (45 minute), care participă la numeroase festivaluri: IFF Rotterdam, Cinéma du Réel Paris, IDFF München, IDAFF Leipzig, IDVF Kassel, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, MoMA. Filmul este răsplătit cu o serie de premii: German Short Film Prize, Golden Key, Kassel Documentary Film & Video Festival, Best Student Film, Molodist, Kyiv, Ukraine, DAAD Prize, Germany 2004 Prix du Film Long, Les Ecrans Documentaires, France 2004 Mention Henry Langlois, Poitiers, France, 2004.
 
Azi eram frumoasă, jună (52 minute) apare în 2007. Festivalurile la care participă: Festival dei Popoli, Firenze (Italia, 2007), Cronograf (Moldova, 2008), TIFF (Cluj, 2008).
 
Colaborarea cu Thomas Ciulei începe în 2001, când Alexandra este editor al filmului Asta e, regizat de Thomas Ciulei. Lungmetrajul obţine premii la Firenze, Belfort şi Kalamata. În 2008 este din nou editor, pentru Podul de flori, al aceluiaşi regizor, premiat la Cinéma du Réel (Paris), GoEast (Wiesbaden), TIFF (Romania). În 2008, Alexandra Gulea montează filmul Weekend cu mama, în regia lui Stere Gulea, iar în 2013 semnează montajul filmului Sunt o babă comunistă, regizat de Stere Gulea.

Remus Mărginean, "Bunicul" din Matei Copil Miner
 
Remus Mărginean este actor al Teatrului din Craiova şi fondatorul şcolii de teatru craiovene. Din 1970, până în prezent, Remus Mărginean a jucat în peste 20 de filme de cinema şi televiziune, dintre care amintim aici câteva: Loverboy (2011), Priveşte înainte cu mânie (1993), Domnişoara Aurica (1985), Întoarcerea din iad (1983).


Producătorul Thomas Ciulei
 
Thomas Ciulei s-a născut în Bucureşti în 1965. În 1979 s-a mutat în New York, unde a studiat fotografia la "School of Visual Arts". În 2001 a absolvit soala de Film si TV la München. 
În 1995 regizează filmul Gratian (45 minute). Obţine Premiul criticii de film germane la Duisburg, menţiunea Joris Ivens la Cinéma du Réel (Paris, 1996) şi Premiul oraşului München (1996).
În 1997 apare Nebunia Capetelor (86 minute), care primeşte Premiul Fundaţiei Soros pentru artă contemporană, iar în 2001, Asta e, care are premiera la Berlinala din acelaşi an şi care obţine numeroase premii. 
În perioada 2003 - 2010 produce documentarele The Sleepers, Dumnezeu la saxofon, Dracu' la vioară şi Azi eram frumoasă, jună, precum şi filmele de ficţiune Când se stinge lumina, de Igor Cobileanski şi serialul TV Hacker, unde semnează şi imaginea. 
În 2008 regizează Podul de flori, film care primeşte premiile: Prix des Bibliotheques, Marele Premiu la GoEast Wiesbaden (2008), precum şi peste 15 selecţionări şi premii importante în festivaluri precum Györ (Ungaria, 2008), Jihlava (Cehia, 2008), Etnofilm Cadca (Slovacia, 2008), Montpellier (Franţa, 2008), Premiul televiziunii germane ARTE, The Cine Junior (Franţa, 2009), Premiul pentru cel mai bun film românesc (TIFF, Cluj, 2008) şi Premiul pentru cel mai bun documentar la Al Jazeera Film Festival.
Thomas Ciulei va debuta în ficţiune cu lungmetrajul 2+2, o comedie despre Securitate, în primăvara anului 2014.
 

În prima săptămână pe ecrane, filmul va rula în cinematografele: Studio,
Elvire Popesco, Union, NCRR (MŢR), din Bucureşti. Din 29 noiembrie va putea fi vizionat şi la Cluj (Victoria) şi Braşov (Cityplex), iar din 6 decembrie, la Iaşi (Art House Central).

Matei Copil Miner este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca La vie d'AdèleCând se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville,  etc.

-----------------------------------------
Resurse online:
 
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Alexandra Gulea Cu: Alexandru Czuli, Remus Mărginean, Claudiu Ababei, Mirela Cioabă, Iulia Lumânare, Valentin Mihali

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus