noiembrie 2013
Matei copil miner
Alexandra Gulea este regizorul şi scenaristul peliculei Matei Copil Miner, filmul care spune povestea unui băiat din Valea Jiului, rămas cu bunicul său, părinţii fiind plecaţi la muncă, în Italia.

Matei Copil Miner a intrat în cinematografe, distribuit de Independenţa Film. Premiera de gală a avut loc pe 21 noiembrie 2013, cu o sală arhiplină. La ieşirea din sala de cinema, mulţi spectatori au ţinut să stea de vorbă cu Alexandra Gulea, în dorinţa de a-şi exprima satisfacţia de a fi văzut un film care le-a stârnit emoţii puternice.
 
Producătorul filmului este Thomas Ciulei/Europolis Film.
 
În rolurile principale: Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului, şi actorul Remus Mărginean, în rolul bunicului.
 
La întrebarea "De ce a ales să facă acest film tocmai în acest moment al carierei sale", Alexandra Gulea ne-a răspuns: "Când am luat decizia de a scrie un film de ficţiune, am simţit nevoia să îl concep ca pe o confesiune, de poziţionare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experienţa morţii, ca punct de ruptură, să devină o temă centrală".
 
"Un film care se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor", spune producătorul Thomas Ciulei - "o poveste despre copilărie pe înţelesul celor mici, dar în care orice părinte se poate regăsi. Povestea lui Matei este povestea multor copii din România. În ciuda experienţelor dramatice prin care este nevoit să treacă, Matei are şansa fie un învingător."

Amănunte din spatele lui Matei Copil Miner

Filmul este inspirat din cazurile reale, din păcate, extrem de numeroase, de copii abandonaţi de părinţii obligaţi de sărăcie să muncească în străinătate. Personajul principal, Matei, are ca punct de pornire un asemenea caz, un copil pe care Alexandra Gulea l-a întâlnit în urmă cu mai mulţi ani, cu ocazia unei filmări în Gara de Nord.
 
O parte din personajul Matei se numeşte de fapt Ionel. În anii '90, Ionel era unul dintre primii copii ai străzii de după revoluţia din Decembrie 1989. Copil de miner, el fugise de-acasă, din Valea Jiului, ajunsese la Bucureşti şi îşi făcea veacul prin Gara de Nord. Alexandra Gulea l-a cunoscut şi ulterior l-a urmărit, spune ea, "pe drumurile pe care l-a dus viaţa: la un cămin, la o casă pentru copii cu dizabilităţi, apoi la spital, suferind de tuberculoză". Acum, Ionel are peste 20 de ani şi trăieşte în Italia.

"Matei" Şcolar Muzician
 
Pentru primul ei film de ficţiune, Alexandra Gulea a revenit în Valea Jiului, la Uricani. "Ca să găsim copilul pentru film, am mers în toate şcolile din Valea Jiului şi am văzut la probe sute de băieţi între 10-12 ani. Alexandru a apărut cu foarte puţin timp înainte de filmare. A dat o probă pentru un copil care trebuia să cânte în film. Când l-am auzit cântând mi-a fost clar: îl găsisem. Un copil de miner muzician."
 
Alexandru Czuli, cel ales pentru rolul lui Matei, este pasionat de muzică. Lui Alexandru i-a fost uşor să se adapteze la multe repetiţii sau duble. "Fluieratul lui Matei exista în scenariu, dar secvenţele în care cântă la chitară au apărut odată cu Alex", povesteşte Alexandra Gulea.

Filmările la Muzeul Antipa din Bucureşti
 
Alexandra Gulea îşi aminteşte: "La Antipa eram cu toţii încărcaţi de atmosfera muzeului în şantier, cu mamuţi sub plastic şi urşi în pungi de gunoi. Era o atmosferă halucinantă, ireală. La Antipa, lui Matei i se revela o lume, care în pofida prezenţei morţii, traversează epocile. Acolo intelege noţiunea de evoluţie."

Matei Copil Miner, un film cu personaje reale
 
Băiatul din rolul lui Matei, Alexandru Czuli, nu este singurul din film care nu are nici o legătură cu meseria de actor. Personajul la care Matei fuge de-acasă într-o primă fază se numeşte Izidor şi este chiar cioban la o stână. Pe ciobanul Izidor Alexandra Gulea l-a cunoscut încă de la primele incursiuni în Valea Jiului. Ea îşi aminteşte: "Îl enervau îngrozitor dublele... Mai ales că în ziua în care filmam s-a născut mielul din film şi Izidor era preocupat de animalele lui."

Şi una din femeile care se ocupă de bunicului lui Matei când acesta este grav bolnav este tot din Uricani şi se numeşte Gheorghiţa. Alexandra spune: "Pentru mine era esenţial să lucrez cu oameni din Vale. Am rămas foarte legată de locul acela".


Despre Alexandra Gulea, pe scurt

Alexandra Gulea s-a născut la Bucureşti, în 1970. În 1990 studiază în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, iar în 1997 absolvă "Cum Laude" cursurile "École Nationale Supérieure des Beaux Arts" din Paris. Urmează cursurile Şcolii de film din München, secţia de documentar.
 
În anul 2000 semnează un prim scurtmetraj (11 minute): Anonim, film care obţine mai multe premii în festivaluri: FFF Bayern, Munich Documentary Film Festival, Minority Prize Mediawave, Györ (Ungaria). De asemenea, filmul participă în competiţia internaţională a Oberhausen Festival din Germania, cel mai vechi festival de scurtmetraje din lume, fondat în 1954. Şi al doilea său scurtmetraj, The fourth wall (17 minute), este selecţionat în cadrul aceluiaşi festival, un an mai târziu. În 2003, serialul pentru televiziune Hacker, regizat de Alexandra Gulea şi Stere Gulea primeşte premiul APTR pentru cea mai bună ficţiune.
 
Un an mai târziu apare documentarul Dumnezeu la saxofon, Dracu' la vioară (45 minute), care participă la numeroase festivaluri: IFF Rotterdam, Cinéma du Réel Paris, IDFF München, IDAFF Leipzig, IDVF Kassel, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, MoMA. Filmul este răsplătit cu o serie de premii: German Short Film Prize, Golden Key, Kassel Documentary Film & Video Festival, Best Student Film, Molodist, Kyiv, Ukraine, DAAD Prize, Germany 2004 Prix du Film Long, Les Ecrans Documentaires, France 2004 Mention Henry Langlois, Poitiers, France, 2004.
 
Azi eram frumoasă, jună (52 minute) apare în 2007. Festivalurile la care participă: Festival dei Popoli, Firenze (Italia, 2007), Cronograf (Moldova, 2008), TIFF (Cluj, 2008).
 
Colaborarea cu Thomas Ciulei începe în 2001, când Alexandra este editor al filmului Asta e, regizat de Thomas Ciulei. Lungmetrajul obţine premii la Firenze, Belfort şi Kalamata. În 2008 este din nou editor, pentru Podul de flori, al aceluiaşi regizor, premiat la Cinéma du Réel (Paris), GoEast (Wiesbaden), TIFF (Romania). În 2008, Alexandra Gulea montează filmul Weekend cu mama, în regia lui Stere Gulea, iar în 2013 semnează montajul filmului Sunt o babă comunistă, regizat de Stere Gulea.
 
---------------------------------------------

Matei Copil Miner. Povestea
 
Matei are 11 ani şi este pasionat de stiinţele naturii. El locuieşte împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecaţi la muncă în Italia. Între copil şi bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din şcoală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă. Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu iniţiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.
---------------------------------------------
Din 29 noiembrie 2013 filmul va putea fi vizionat în cinematografele Union, NCRR (MŢR) şi Elvire Popesco, din Bucureşti, la Cluj (Victoria) şi Braşov (Cityplex), iar din 6 decembrie 2013, la Iaşi (Art House Central).
---------------------------------------------
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca La vie d'AdèleCând se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville,  etc.
-----------------------------------------
Resurse online:
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
 
 anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]
Regia: Alexandra Gulea Cu: Alexandru Czuli, Remus Mărginean, Claudiu Ababei, Mirela Cioabă, Iulia Lumânare, Valentin Mihali

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus