ianuarie 2014
Canibal
După cele 8 nominalizări la prestigioasele premii Goya - echivalentul spaniol al Premiilor OSCAR, filmul Canibal în regia lui Manuel Martín Cuenca primeşte alte 6 la Medaliile CEC (Círculo de Escritores Cinematográficos) pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor (Antonio de la Torre), Premiul 'Revelaţia anului' (Olimpia Melinte), Premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat şi Cea mai bună imagine.

Premiul 'Revelaţia anului' a fost oferit prima dată în 1947, cand se numea Premiul Gimeno iar de atunci se oferă anual în cadrul ceremoniei organizate de CEC -  instituţie înfiinţată în 1945 ce are ca scop promovarea valorilor cinematografice spaniole.


Canibal este povestea de dragoste a unui demon. Carlos e cel mai cunoscut croitor din Granada dar în acelaşi timp un criminal. Nu simte nicio remuşcare, nicio vină, până când în viaţa lui apare Nina. Ea îl va face să conştientizeze adevărata natură a faptelor sale şi să se îndragostească pentru prima oară. Fără să ştie, Carlos este întruchiparea răului. Nina este inocenţă pură.

În rolurile principale spectatorii îl vor putea recunoaşte pe Antonio de la Torre (Balada triste de trompeta, Primos / Verii, Los amantes pasajeros) şi pe actriţa de origine română Olimpia Melinte.

Olimpia Melinte a fost nominalizată la renumitele Premii Goya, în Spania, la categoria "Revelaţia Anului/ Mejor actriz revelación", pentru dublul rol din filmul regizat de Manuel Martín Cuenca. Ceremonia spaniolă similară Oscarului American va avea loc  pe 9 februarie 2014, la Hotel Auditorium din Madrid. 

Pelicula lui Manuel Martín Cuenca a fost nominalizată de către Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania la 8 categorii, printre care: "Cel mai bun film", "Cea mai bună regie", "Revelaţia anului - Olimpia Melinte". Alături de Olimpia Melinte, la aceeaşi categorie mai sunt nominalizate 3 actriţe de origine spaniolă: Belén López, María Morales şi Natalia de Molina. 


 
Nominalizarea actriţei românce Olimpia Melinte în cadrul premiilor industriei de film spaniole a fost aşteptată de către presa internaţională, care a considerat că ea este descoperirea cea mai importantă pe care Manuel Martín Cuenca a făcut-o pentru filmele sale şi cea mai inspirată decizie de casting. "M-a bucurat foarte mult vestea nominalizării, cu atât mai mult cu cât ştiu cât de greu este să vii din altă ţară şi să fii acceptat într-o industrie de film străină, atât de puternică cum este cea spaniolă. Am iubit cele două roluri şi am lucrat foarte bine cu echipa spaniolă", a declarat aceasta.

Canibal, considerat unul dintre cele mai mari titluri internaţionale ale anului, a început circuitul festivalier în 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto 2013. Filmul o are în rolul principal pe actriţa româncă Olimpia Melinte şi prezintă povestea lui Carlos (Antonio de la Torre), un om singuratic, ciudat, iubit, însă, de toţi locuitorii oraşului Granada. Ceea ce puţini oameni ştiu despre el este că nu se poate hrăni decât cu femei faţă de care nu se poate ataşa emoţional. Toate aceste lucruri se schimbă în ziua în care o întâlneşte pe Nina, o femeie de origine română, care îşi caută cu disperare sora geamănă.


"Filmul spune povestea unui om normal care ascunde un secret foarte mare, e un om simplu, un om oarecare pe care-l vezi pe stradă, în metrou, pare a fi vecinul ideal, dar în clipa în care acest criminal ajunge să iubescă lucrurile se schimbă. Canibal ne vorbeşte despre felul în care răul absolut ajunge să iubescă şi ce se schimbă dacă atinge acest punct. De fapt nu e un thriller, e o poveste de iubire.", spune Olimpia Melinte.
 
Pentru acest film, actriţa, în vârstă de 27 de ani, a învăţat limba spaniolă, a urmat cursuri de masaj şi a fost nevoită să se îngraşe 10 kilograme. "Am început să filmăm prima parte cu Alexandra, am repetat mult, am făcut cursuri de masaj, m-am documentat şi mi-am aşezat viaţa interioară şi imaginaţia în aşa fel încât să servească scenariului. Am terminat de filmat în 3 săptămâni prima parte, şi apoi am început cu Nina unde a fost un pic mai complicat, m-am îngrăşat 10 kilograme în două saptamâni şi am luat-o de la zero cu pregătirile şi repetiţiile, a fost ca şi cum o actriţă nouă ar fi venit pe set pentru a interpreta un rol. A fost o partitură grea dar efortul a meritat din plin!"


 
Olimpia Melinte s-a născut la Iaşi pe 7 noiembrie 1986. A urmat Colegiul de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, unde a debutat în rolul Wendla din Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, sub îndrumarea actorului Nicolae Ionescu. Acest rol i-a adus şi premiul de "Cea mai bună actriţă" în cadrul "Olimpiadei Naţionale de Artă Teatrală", Timişoara 2005. A absolvit Facultatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, secţia artă dramatică, sub atenta îndrumare a actorului Emil Coşeru şi a debutat pe marele ecran cu rolul din filmul Cele ce plutesc în regia lui Mircea Daneliuc, în 2009. Rolul interpretat în acest film i-a adus două nominalizari la Galele GOPO 2010, pentru "Cea mai bună actriţă în rol principal" şi pentru Premiul "Tânară Speranţă".
 
A lucrat apoi cu regizoarea Luiza Pârvu, pentru scurtmetrajul Draft 7, film răsplatit cu premii speciale atât în ţară cât şi în străinătate. În 2011, Olimpia a fost aleasă dintre 250 de actriţe pentru a interpreta rolul Luminiţei din filmul Sette opere di misericordia regizat de Massimiliano şi Gianluca de Serio, film pentru care a primit şi Premiul pentru interpretare la Bobbio Film Festival, în Italia. Pelicula a obţinut numeroase premii la festivalurile internaţionale de film din lume ca Locarno, Annecy, Vilerupt sau Marrakech.
 
În 2013 a fost aleasă pentru dublul rol în filmul Canibal, regizat de Manuel Martín Cuenca şi filmat în Granda, şi a jucat rolul principal din scurtmetrajul  Luizei Pârvu - Start Anew World / O Lume Nouă, filmat în SUA.  În toamna anului 2013, Olimpia Melinte s-a facut remarcata la Festivalurile de la Toronto şi San Sebastian, prin dublul rol jucat în filmul Canibal (r. Manuel Martin Cuenca), co-produs de Tudor Giurgiu, care va putea fi văzut şi pe marile ecrane din România, distribuit de Transilvania Film, în toamna lui 2014.

Regia: Manuel Martín Cuenca Cu: Antonio de la Torre, Olimpia Melinte, Delphine Tempels

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus