februarie 2014
Festivalul de film Cannes, 2014
Criticii de film tineri din România sunt invitaţi să candideze pentru a face parte din juriul Révélation France 4 şi a participa la următoarea ediţie a Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes. Selecţia este organizată de Săptămâna Criticii în colaborare cu Institutul Francez şi Institutul Cultural Român.
 
Candidatul selectat va fi invitat la Festivalul de Film de la Cannes 2014 pentru a avea un contact direct cu practica jurnalismului de cinema. Alături de colegi din Argentina, Franţa şi Mexic, criticul român va face parte dintr-un juriu care, prezidat de un regizor, va decerna Premiul Révélation France 4 unuia dintre cele şapte filme în competiţie. Ghidaţi de un coordonator editorial, cei patru tineri critici vor difuza informaţii despre peliculele selectate în Semaine de la Critique pe canalele lor curente (bloguri, site-uri, reviste de specialitate).
 
Săptămâna Criticii s-a dedicat, de la începuturile sale, descoperirii tinerelor talente în cinema. Creată de Sindicatul francez al Criticii de Cinema în 1962, secţiunea onorează prima şi a doua operă a cineaştilor din întreaga lume. În decursul timpului, la Semaine a distins cineaşti precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-Wai, Jacques Audiard, Guillermo del Toro, François Ozon, Alejandro Gonzales Iñárritu, Gaspar Noé sau, mai recent, Rebecca Zlotowski, Valérie Donzelli şi Jeff Nichols.
 
JURIUL REVELATION France 4
La ediţia 2013, juriul, format din tineri critici din Brazilia, China, Franţa şi Turcia şi prezidat de cineasta franceză Mia Hansen-Løve, a atribuit Premiul Révélation France 4 filmului Salvo de Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza.
 
Condiţii de participare
Vârsta cuprinsă între 22 şi 30 de ani
Să fie pasionat(ă) de cinema şi să desfăşoare o activitate de amator sau semi-profesionistă în domeniul criticii de cinema (să modereze un blog, să contribuie la un site internet, o revistă de cinema sau la o emisiune de radio sau televiziune ş.a.)
Să manifeste disponibilitatea de a împărtăşi propria viziune despre cinema şi despre activitatea sa cu tineri critici din întreaga lume
Să aibă cunoştinţe solide de limba engleză pentru a putea viziona filmele subtitrate în limba engleză şi pentru a putea participa la discuţiile cu ceilalţi membri ai juriului. Cunoaşterea limbii franceze nu este obligatorie. Candidatul selecţionat va putea redacta articolele în limba maternă.
Să fie disponibil în perioada 13-25 mai 2014
 
Cum se depune candidatura
Cererile vor fi trimise la Institutul Francez din România şi la Institutul Cultural Român numai prin e-mail la adresele: [email protected] şi [email protected]
Nici o informaţie despre candidaturi şi evoluţia dosarelor nu va fi transmisă prin telefon sau prin e-mail.
Data limită de depunere a candidaturilor: vineri 14 martie 2014
 
Conţinutul dosarul de candidatură:
1. Un CV în limba engleză însoţit de o fotografie
2. O scrisoare în limba engleză care să prezinte modul în care candidatul a descoperit domeniul cinematografiei şi al criticii, precum şi practica jurnalistică proprie ilustrată prin exemple (link-uri, articole etc).
 3. Un articol în limba română despre un film de lungmetraj la alegere (max. 1.500 semne)
 
Orice dosar incomplet, trimis după data de 14 martie 2014 sau care nu corespunde criteriilor de selecţie va fi respins.
 
Informaţii practice
Candidatul din partea României va fi selectat de comun acord de Săptămâna Criticii, Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român. Decizia finală va fi comunicată participanţilor la sfârşitul lunii martie 2014.
 
Candidatului selecţionat îi vor fi asigurate:
Cheltuielile de cazare la Cannes şi transportul
O acreditare la Festivalul de la Cannes
Acces privilegiat la filmele din cadrul Săptămânii Criticii
Întâlniri zilnice cu critici şi profesionişti din domeniul filmului
Oportunitatea de a fi ghidat în timpul festivalului de un coordonator editorial
Prezenţa în Juriul Révélation France 4, care va premia unul dintre cele şapte lungmetraje din competiţie
 
Detalii suplimentare : www.semainedelacritique.com

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus